7 soluţii pentru evitarea cozilor la votul din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La votul de pe 26 mai, mii de români care au stat la coadă n-au mai reuşit să voteze FOTO Inquam Photos
La votul de pe 26 mai, mii de români care au stat la coadă n-au mai reuşit să voteze FOTO Inquam Photos

În contextul în care la alegerile europarlamentare mii de români din diaspora nu au putut să-şi exprime votul, Expert Forum prezintă un raport cu şapte soluţii pentru a rezolva problema votului din străinătate.

Ieri, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din Europa, românii au organizat proteste faţă de modul în care autorităţile au organizat alegerile europarlamentare din 26 mai în secţiile din diaspora. În acest sens, EFOR afirmă că Ministerul Afacerilor Externe trebuie să se asigure că se deschid secţii de votare în locurile cele mai populate de români şi că sunt într-un număr suficient de mare pentru a susţine comunităţile de români. În raport se mai arată că „nu are rost să investim suplimentar în secţii unde votează maximum 10 alegători, cum este Phenian, dar trebuie investite mai multe resurse în acele comunităţi cu un număr mare de alegători”.

A doua recomandare Expert Forum este ca până se va ajunge la soluţii precum votul prin Internet, secţiile de votare să fie dotate corespunzător, să nu fie prea puţine buletine de vot, ştampile, urne şi cabine de vot.

În al treilea rând, raportul vorbeşte despre o modificare a legislaţiei astfel încât să poată vota şi românii care ajung după ora 21.00, prin soluţii ca bonuri de ordine sau aşezarea unui poliţist în spatele ultimei persoane pentru a-i delimita pe cei care sosesc după ora 21.00.

Alte recomandări privesc un corp de experţi electorali pentru străinătate şi sancţiuni mai aspre, în contextul în care în ziua votului unii români s-au plâns de preşedinţi de birouri care se comportau abuziv, metode de preluginrea votului după ora 21.00, şi introducerea de metode alternative de vot ca votul prin corespondenţă, votul în avans sau votul prin Internet. Ultima soluţie EFOR vorbeşte despre o ordine în legislaţie astfel încât să existe reguli comune pentru toate tipurile de alegeri, fără interpretări şi modificări cu o noapte înaintea votului.

„Unele dintre aceste decizii implică voinţă politică, iar altele sunt pur şi simplu tehnice. Şi dacă tot vorbim de politică, este regretabil că după acest episod nu există consecinţe politice la nivel înalt, iar eşecul nu este asumat politic”, se mai arată în raportul Expert Forum.




 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite