5 concluzii după „consultările” de la Cotroceni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

1.      Absolvenţi de Harvard, Yale, Oxford şi alte şcoli din Vestul pe care, cel puţin până acum, ni-l doream cu ardoare şi aici, nu mai veniţi acasă, nu vă implicaţi în politică, staţi naibii în banca voastră! La ce vă trebuie să vă asumaţi un rol în ţara asta, câtă vreme sunteţi în felul ăsta trataţi şi comentaţi?

De ce vreti voi să vă folosiţi cunoştinţele pentru a veni în România, să ajutaţi ţara? Există suficienţi ialomiţeni, udre şi ebe care să dea lecţii şi care să ne spună mai bine cum se face! De ce credeţi voi că şcoala, pregătirea şi expertiza sunt mai importante decât mişto-ul, sarcasmul jegos şi atitudinea de cocoş? Cred că n-aţi înţeles foarte bine cum merg lucrurile în ţărişoara noastră. Dacă ai carte, dacă ai citit şi învăţat şi dacă vrei să faci un bine – mai gândeşte-te o dată! E posibil să îţi dai seama că implicarea ta înseamnă un atac la un sistem, la un mecanism care, ani de zile (cel puţin 10) a făcut şi a desfăcut totul în România doar pe criterii politice. Cam asta văd în aceste zile: oameni ca Ioana Petrescu, după episodul de ieri, promovat halucinant peste tot ca dovadă a incompetenţei ei şi, prin contrast, a măreţei competenţe a celorlalţi. Cine sunt ceilalţi? Lista este nobilă – pe lângă “economistul-şef al naţiunii”, care tronează sus în deal, mai există şi alţii care îi ţin isonul: Ialomiţeanu, Udrea, Eba, Predoiu, Diaconescu, MRU şi, mai nou, chiar şi Iohannis. Ei spun că viziunea unei absolvente de Harvard nu e suficientă.

2.      În România, oricine încearcă să propună un model diferit, primeşte flegme şi sarcasm. Pentru că, fie doar şi metaforic, asta s-a întâmplat luni. Ioana Petrescu a învăţat, a predat şi s-a format într-o ţară în care lucrurile funcţionează uşor diferit. Acolo, când preşedintele Uniunii îşi cheamă secretarul de stat care se ocupă de finanţe, nu se poartă cu el ca un cocoş şi nu încearcă să îl intimideze. Îi cere părerea, are un nivel civilizat de dialog şi de ton, ascultă până la capăt şi nu face pe deşteptul după. Dacă vrea să îşi impună punctul de vedere, o face politic. Ioana Petrescu a venit în România şi şocul cu care se confruntă e greu de explicat – în aceste zile i se reproşează că nu i-a dat şi ea cu tava în cap preşedintelui atunci când a fost atacată. I se spune că nu contează cum îşi face treaba ca ministru (apropo, uitaţi-vă pe cifre, şi-o face mai bine ca orice ministru de Finanţe din ultima vreme – şi asta se vede şi în încasări, şi în creşterea economică, şi în efectul reducerii TVA, şi în modul în care discută cu reprezentanţii economiei etc), ci contează doar dacă se descurcă într-o alba-neagra cu liderul naţiunii. Şi, dacă nu se descurcă (apropo, n-are de ce, pentru că nu asta e fişa postului), e batjocorită de analişti care continuă să trăiască pe banii statului. Ioana Petrescu a venit la o discuţie în care ar fi trebuit să fie suficient să fie întrebată dacă îşi asumă decizia şi totul să se oprească aici (răspunsul e deja public – îşi asumă decizia, e fundamentată pentru anul ăsta deja, va fi fundamentată pentru anul viitor în viitorul proiect de buget, iar restul nu contează pentru habarniştii de pe margine).

3.      Totul se rezumă însă la care sunt taberele. Pe de o parte, avem un guvern care promovează tehnocraţi, în special tineri, bine pregătiţi, cu renume în domeniul lor (precum sunt Liviu Voinea, Răzvan Nicolescu, Eugen Teodorovici, Remus Pricopie, Cristi Socol, Robert Cazanciuc şi alţii), sustinuţi de economişti cu greutate precum Florin Georgescu. Pe de altă parte, avem tabăra lui Ialomiţeanu, Eba, Boc, Udrea, Iohannis, Sulfina Barbu şi alţii ca ei (apropo, e şocant cum Iohannis chiar preia aproape zilnic mantra portocalie şi o susţine până în pânzele albe), care a demonstrat clar la ce se pricepe în 2010. În 2010, au tăiat salarii şi pensii, au mărit TVA şi au început disponibilizări care au dus la pierderea a 700.000 de locuri de muncă. Au blocat fondurile europene, au îndatorat ţara pe generaţii, în timp ce unii dintre ei făceau afaceri, îşi cumpărau pământuri, dădeau tunuri pe care statul le va descoperi ani de zile de acum înainte.

4.      Acest moment este util pentru că ne arată ce vor să facă toţi cei care s-au repezit să o atace pe Ioana Petrescu. Ei vor să continue politica tăierilor. Pentru că asta înseamnă blocarea reducerii impozitării muncii. Înseamnă tăieri de locuri de muncă ce ar fi putut fi salvate prin reducerea CAS. Traian Băsescu şi ai lui, dacă revin la putere, vor bloca reducerea impozitării muncii, vor bloca crearea de noi locuri de muncă în România şi vor reveni la programul de austeritate pe care îl tot lăuda. Căutaţi cu atenţie să vedeţi ce înseamnă celebrul MTO despre care face referire preşedintele şi veţi afla ce dezastru ne aşteaptă cu el. S-au opus scăderii taxelor pentru muncă, pentru că ei nu ştiu decât să taie de la populaţie!

5.      Celor care cred că lui Traian Basescu trebuie să i se răspundă cu aceeaşi măsura ar trebui să li se reamintească ce înseamnă modelul acestui regim. Este nevoie de o schimbare de regim inclusiv în ceea ce priveşte stilul de guvernare şi stilul luării deciziilor. După 10 ani de circ, scandal şi război politic, tare cred că românii vor mai multă cooperare, bun-simţ, linişte şi muncă în echipă. Cu oameni care să tragă în aceeaşi direcţie, nu cu un preşedinte care să caute orice prilej pentru a pune piedică celorlalţi. Toamna aceasta va fi vorba despre schimbarea acestui regim, despre schimbarea acestui mod de lucru. Dacă rămânem pe aceeaşi paradigmă, chiar nu este cazul să mai fie căutaţi tineri performanţi, bine pregătiţi, care să vrea să îşi asume un rol în acest stat. Oamenii din jurul actualului preşedinte sunt numai buni pentru a-i continua moştenirea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite