38.000 de susţinători ai platformei „România la 100 de ani“, la 24 de ore de la lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş. FOTO gov.ro
Premierul Dacian Cioloş. FOTO gov.ro

Aproximativ 38.000 de persoane au semnat petiţia de susţinere a platformei „România la 100 de ani“ în doar 24 de ore de la lansarea acesteia de către premierul Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş s-a decis să intre în bătălia electorală într-o manieră care respectă şi promisiunea făcută înainte de a fi numit prim-ministru, dar dă curs şi speranţelor care s-au investit în el în ultimul an. Premierul a găsit calea de mijloc. El a lansat o platformă de guvernare, accesibilă la adresa de internet ro100.ro, la care îi invită să adere pe toţi cei care îi împărtăşesc viziunea despre modul în care ar trebui administrată ţara. În primele 24 de ore, aproximativ 37.000 de persoane au semnat petiţia de susţinere a platformei „România la 100 de ani“. 

„Am promis că nu voi candida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent“, scrie Dacian Cioloş, pe ro100.ro, platforma pe care a anunţat-o în urmă cu câteva zile. 

Cioloş mai arată că unele partide nu s-au reformat în timpul guvernării Cioloş. „Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi“, mai precizează Cioloş. 

Premierul spune că are experienţa să continue guvernarea pe care a început-o. „Am dorit să arătăm că România se poate guverna şi altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară“, a mai spus Cioloş. 

Premierul a lansat o platformă online, denumită „Romania100 – România la 100 de ani“. „În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine“, a conchis Cioloş. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite