344 de parlamentari au cerut demisia preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăriceanu a iniţiat proiectul de declaraţie FOTO Mediafax
Tăriceanu a iniţiat proiectul de declaraţie FOTO Mediafax

Parlamentul a votat, miercuri, cu 344 voturi din 575 declaraţia iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu, în care i se cere demisia lui Traian  Băsescu. 17 parlamentari, majoritatea de la UDMR, s-au abţinut de la vot. Niciun ales nu a votat împotrivă, iar PMP şi PDL nu au participat la şedinţă.

Deputaţii şi senatorii s-au întâlnit, ieri, în cadrul plenului reunit, pentru a-şi exprima votul pe declaraţia în care i se cere demisia şefului statului. Aşa cum au promis, democrat-liberalii nu s-au prezentat la şedinţă, iar parlamentarii PMP au venti la Parlament, dar nu au intrat în sala de şedinţă. În frunte cu Elena Udrea şi fluturând câteva foi A3, care reprezentau copia mărită a celebrului „bileţel roz“ al lui Călin Popescu Tăriceanu, parlamentarii PMP au protestat pe holul din faţa sălii de şedinţă.

„Este culmea tupeului să vorbeşti de onoare atunci când în sală se află oameni precum domnul Isăilă, precum domnul Chiuariu, condamnat penal definitiv, precum domnul Vosganian, scăpat de acţiunea DNA-ului de votul majorităţii parlamentare, Vlad Cosma sau fratele domnului Mazăre de la Constanţa“, a afirmat Elena Udrea. Anterior protestului din Parlament, un grup de tineri, susţinători ai PMP, au organizat un protest similar vizavi de Casa Poporului.

Fără să se sinchisească de protestul colegilor de la PMP, parlamentarii şi-au îndreptat paşii către sala de plen pentru a asculta declaraţia. Însă, încă de la începutul şedinţei şi până la final, în sală s-a auzit un zumzet permanent, cei mai mulţi aleşi parlamentând între ei şi ignorând declaraţiile colegilor care s-au perindat pe la tribună.

Primul care a luat cuvântul a fost senatorul liberal Ioan Ghişe, însă nu pentru a citi declaraţia mult aşteptată. Deşi este parlamentar cu experienţă şi cunoaşte foarte bine regulamentele şedinţelor de plen, Ghişe a propus să se introducă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care să se finalizeze referendumul din 29 iulie 2012, pentru demiterea şefului statului. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a explicat senatorului că, regulamentar, cererea sa nu este posibilă, întrucât proiectul trebuia depus mai întâi la grupurile parlamentare şi apoi în Biroul Permanent, care are abilitatea de a-l introduce pe ordinea de zi. Ghişe a insistat însă, invocând efectul juridic al acestui proiect de hotărâre. Demersul lui Ioan Ghişe nu a fost nici pe placul liderului senatorilor liberali, Puiu Hasotti, cu care a avut un schimb precipitat de replici. 

Senatoarea Firea a citit declaraţia

Declaraţia prin care parlamentarii îi cer demisia lui Traian Băsescu a fost citită de senatorul PSD, Gabriela Firea, aflată într-un proces penal cu şeful statului. În declaraţie se pune accentul  pe „atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României“. Parlamentul a solicitat lui Traian Băsescu să-şi asume, de îndată, demisia din funcţia de preşedinte al României, întrucât nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale.

Orban: „Aveţi nevoie de Băsescu ca de un bau-bau“

După ce grupurile reunite ale liberalilor din Parlament au adoptat, marţi, o declaraţie distinctă de cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, prin care, de asemenea, cer demisia lui Traian Băsescu, deputatul Ludovic Orban a luat, ieri, cuvântul în plen şi a explicat diferenţa între cele două demersuri care au acelaşi scop.

„În timp ce voi, de fapt, vă doriţi să scăpaţi de Traian Băsescu ca să vă vedeţi în continuare de furăciunile pe care le-aţi făcut de atâta timp, în timp ce voi vreţi să scăpaţi de el ca să câştigaţi electorat, pentru a vă scăpa corupţii care sunt în anchete astăzi, noi ne dorim să scăpăm de Traian Băsescu pentru că nu mai are capacitatea de a lupta împotriva corupţiei, nu mai are capacitatea de a asigura independenta justiţiei, pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de corupţie“, a explicat Orban, reproşându-le social-democraţilor că au nevoie de Băsescu “ca de un bau-bau cu care să sperie românii”.

Discursul lui Orban a fost aplaudat nu doar de colegii săi, ci şi de premierul Victor Ponta şi senatorul Ilie Sârbu, cu care, de altfel, a discutat pe tot parcursul discursului lui Orban.
Anticoruptul Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu, artizanul Declaraţiei, a susţinut în discursul său că este conştient de faptul că Traian Băsescu nu-şi va da demisia, indiferent de votul din Parlament, dar că va reprezenta un test al exigenţei parlamentarilor în lupta cu corupţia.

„Votul nostru de astăzi poate fi considerat, dincolo de orice îndoială, ca un test al exigenţei noastre în lupta cu corupţia, cu toleranţa faţă de acest flagel care a cuprins familia preşedintelui României, vot care va fi interpretat atât în ţară, cât şi în străinătate ca un gest politic semnificativ, ca un gest concret în favoarea respectului faţă de instituţiile statului“, a afirmat Tăriceanu.

UDMR s-a abţinut

Cele 17 abţineri de la vot le aparţin maghiarilor, însă premierul nu s-a arătat deranjat, explicând că nu a existat o obligaţie în coaliţie în privinţa votului. „Fiecare parlamentar a votat aşa cum crede şi rezultatul 344 de voturi «pentru» şi niciun vot «împotrivă» cred că este semnificativ pentru decizia Parlamentului”, a spus Ponta.

Declaraţia a plecat la Bruxelles

La câteva ore de la adoptare, Declaraţia prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu a fost trimisă membrilor Consiliului European. „Declaraţia adoptată a fost transmisă membrilor Consiliului European, şefi de stat şi de Guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în statele respective“, a transmis Camera Deputaţilor printr-un comunicat de presă.

Citeşte şi:

Parlamentul a adoptat declaraţia prin care cere demisia lui Băsescu. UDMR s-a abţinut. Ponta: Astăzi a existat USL

Deputaţii şi senatorii au adoptat, cu 344 de voturi „pentru“, 17 „abţineri“ şi niciun vot împotrivă, proiectul de declaraţie prin care se cere demisia efectivă a preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului izbucnit între fratele său şi Bercea Mondial. Declaraţia a fost citită de senatorul PSD Gabriela Firea, aflată în proces cu preşedintele.

Ponta, despre scandalul Băsescu-Bercea Mondial: Maior a spus foarte clar că nu a informat Guvernul meu

Victor Ponta a declarat, marţi, la întoarcerea din Israel că îl va propune pe Ioan Rus în locul lui Dan Şova în fruntea ministerului Transporturilor. Ponta a mai vorbit despre sesizarea făcută la CCR privind reprezentarea României la Consiliul European şi a comentat declaraţia şefului SRI, George Maior, privind informarea şefului statului cu privire la scandalul dintre fratele acestuia şi Sandu Anghel, alias Bercea Mondial.

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Traian Băsescu: Îmi voi duce mandatul până în ultima zi. Nu vor avea justiţia la cheremul lor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că nu va demisiona în urma scandalului în care este implicat fratele său.Totodată, Traian Băsescu a subliniat că nu a primit nicio notificare de la structurile de informaţii în cazul Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial.

UPDATE Parlamentul îi cere demisia de onoare lui Traian Băsescu. Ce scrie în declaraţia iniţiată de Tăriceanu

Senatul şi Camera Deputaţilor vor adopta o declaraţie comună în care îi vor cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, după scandalul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Decizia a venit la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care l-a convins uşor şi pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei. La ora 18.00, Birourile permanente reunite vor stabili ca şedinţa de plen reunit să aibă loc miercuri

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite