27 de legi trec de Senat fără dezbatere. Legea antifumat şi reducerea pedepselor pentru „savanţii închisorilor“ vor fi adoptate tacit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii nu prea mai vin la muncă FOTO Arhiva Adevărul
Senatorii nu prea mai vin la muncă FOTO Arhiva Adevărul

27 de propuneri legislative vor fi adoptate tacit, astăzi, de către Senat, printre acestea regăsindu-se ordonanţa de urgenţă privind lucrările scrise în penitenciar şi redefinirea spaţiului închis în legea antifumat.

Plenul Senatului va lua act, luni, de adoptarea tacită a 27 de iniţiative legislative. Acestea vor fi citite în plenul Senatului şi trimise, fără dezbatere, la Camera Deputaţilor, în forma iniţială.

Adoptarea tacită a celor 27 de proiecte vine în urma mai multor şedinţe de plen care au fost suspendate, în special în a doua zi din săptămână, marţi, din cauza lipsei de cvorum.

 „Vă spun ca parlamentar cu experienţă, în general, se mai întâmplă la sfârşitul mandatului, se întâmplă şi în timpul mandatului, dar în general la sfârşitul mandatului, să constatăm că, din lipsă de cvorum şi de activitate, sau poate că unii colegi sunt deja în campanie... Nu vreau să justific pe nimeni, fiecare coleg îşi justifică în faţa propriului electorat activitatea. Au alte activităţi, alţii au renunţat deja la activitate, nemaifiind susţinuţi. E greu să dau explicaţii pentru alţii dar, la experienţa mea, pot să vă spun că, în general, cu două trei săptămâni înainte de finalul mandatului, activitatea se desfăşoară un pic mai greu”, a explicat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru.

Printre acestea se află Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind lucrările scrise în penitenciar şi modificările la legea antifumat, care vizează redefinirea spaţiului închis şi crearea de cluburi de fumători. 

La Senat, legea privind lucrările scrise a fost amendată de către Comisiile de specialitate în sensul în care persoanele aflate în închisoare să beneficieze de 20 de zile de scurtare a pedepsei, pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată în regim de detenţie. Ordonanţa prevedea 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor publicate.

Un alt proiect de lege care va ajunge pe masa deputaţilor este propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, modificată şi completată prin Legea nr. 15/2016. În Senat, propunerea legislativă a primit mai multe amendamente în comisii, prin care se redefinea spaţiul public închis şi se introducea conceptul de cluburi de fumători.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite