ICR a sărbătorit 25 de ani de libertate cu Iliescu invitat. Un tânăr din sală i-a strigat: „Criminalule! Vei fi judecat pentru sângele vărsat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu FOTO Marian Iliescu
Ion Iliescu FOTO Marian Iliescu

Institutul Cultural Român (ICR) a găzduit un eveniment pentru a marca 25 de ani de la Revoluţia din 1989. După discursul fostului preşedinte Ion Iliescu, invitat de seamă la masa rotundă de la ICR, un tânăr a început să strige: "Iliescu judecat pentru sângele vărsat".

Principalele declaraţii: 

UPDATE: În sală a pătruns un tânăr care după discursul fostului preşedinte Ion Iliescu a început să scandeze: "Iliescu, judecat pentru sângele vărsat! Criminalule! Vei fi judecat de către istorie!". 

Iliescu i-a replicat: "Nu vă este ruşine? Este o provocare ordinară a unor oameni trimişi special". Tânărul a fost scos cu forţa din sală de către Poliţie. 

Ion Iliescu: Aş vrea să apreciez că ICR organizează această dezbatere. Revoluţia a schimbat soarta ţării. A fost un an de schimbări în toată această zonă europeană. A avut şi Gorbaciov un anumit rol. Polonia a organizat pentru prima dată alegeri libere. În toate celelelte ţări, s-au produs asemenea mişcări, inclusiv în Bulgaria. Gorbaciov s-a dus şi a sabotat aceste schimbări. De aceea, ruşii nu îi iartă pe Gorbaciov. Trebuie să situăm Revoluţia Română în acest context. Ceuşescu voia să ţină steagul. A ţinut în noiembrie un Congres. Nu a trecut nicio lună şi şi-a cunoscut soarta. Timişoreni au reuşit să proclame oraşul liber Timişoara. A fost prima victorie. Ceauşescu şi-a permis să meargă într-o vizită în Iran. Mitingul convocat de Ceuşescu s-a transformat într-un miting împotriva lui Ceuşescu. A fost o premieră ca o mişcare să fie televizată direct. Televiziunea Română a avut un deosebit rol. În noaptea de 22 ne-am prezentat cu un document. Rămâne valabil acel document, programul FSN. Cele zece puncte şi-au pus amprenta asupra a ceea ce s-a întâmplat după aceea. A fost o mişcare spontană, dorinţa oamenilor de a ieşi din partidul-unic. CPUN a pregătit alegerile din mai şi s-a ales noul Parlament, pe care am denumit-o Adunare Consituantă. Noi am urmat exemplul Franţei. Ministrul Justiţiei din Franţa ne-a spus să nu ne grăbim cu Constiuţia. Trebuie să exprime ceva. Am preluat această idee. După ce a fost dezbătută, s-a organizat un referendum pentru a adopta Constituţia. Aceşti 25 de ani sunt o nouă istorie. Pentru noi pare ieri, dar sunt oameni care s-au născut atunci. Devine o istorie îndepărtată, care a fost scrisă inclusiv cu sângele oamenilor. 

Claudiu Iordache: Au trecut 25 de ani. Ce a fost? O răscoală, o revoluţie? Revoluţia Română a rămas un subiect discutat de mai multe tabere de gândire. Eu sunt uluit când aflu ce s-a întâmplat la Timişoara de la informatori ai Securităţii. Institutul Revoluţiei Române nu este al lui Ion Iliescu. Peste 400 de oameni care au murit, mii de oameni au fost închişi. Asta a fost Revoluţia Română. 

Gelu Voican Voiculescu: Niciun om din echipa lui Nicolae Ceauşescu nu a participat cu cei 39 de oameni care au semnat comunicatul către ţară şi nu au fost prezenţi în ceea ce numim Revoluţia Română. 

Alexandru Mironov: Noi am ieşit şi am zguduit strada atunci. Voi, cei tineri, ne sunteţi datori! 

Cazimir Ionescu:  Este greu să înţelegeţi cum trăiam într-o ţară în care să citeşti era interzis, să ieşi din ţară era interzis, să ai iubita însărcinată şi să facă un avort era puşcărie. În vremea de atunci era puşcărie dacă spuneai că ai un dolar. E adevărat că din punct de vedere istoriografic, generalul, fără să mai primească ordin, a dirijat Armata să se retragă la Băneasa,. Acesta este un element al loviturii de stat. Una este că au existat nişte elemente singulare şi incipiente, însă elementul revoluţionar în ansamblul său a făcut imposibile aceste încercări incipiente de lovitură de stat. 

Teodor Brateş: A fost un raiting foarte bun pe vremea aceea.  Revoluţia a fost creaţia maselor. Mie mi se impută modul călduros în care l-am prezentat pe Ion Iliescu. Nu pot să recunosc rolul său în Revoluţia. Era soluţia de schimb pe care eu am vazut-o, alternativa acceptabilă la ceea ce se întâmpla atunci în ţară. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite