Traian Băsescu: Dacă legea amnistiei era respinsă mai demult, România ar fi fost în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în funcţie Traian Băsescu a explicat, astăzi, de ce Mihnea Motoc şi Hegedus Csilla nu au preluat încă Ministerul de Externe şi Ministerul Culturii.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Am doar câteva elemente de interes public pe care vreau să le fac cunoscute pentru a nu exista semne de întrebare. Am decis să fac numirea ministrului de Externe şi al Culturii simultan. În momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de susţinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe.  Însă în conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont  că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Cancelaria prim-ministrului, care trebuie să-l contrasemneze.

Despre ministrul Culturii

Nu pot avea obiecţii cu privire la propunerea ministrului Culturii. CCR mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere. Responsabilitatea este a celor care au făcut a doua propunere. Imediat ce vor fi îndeplinite condiţiile asupra domnului Motoc, le voi trimite pe amândoua la MO.

Despre solicitarea de începere a urmării penale pentru Cristian David, fost ministru liberal

Un alt subiect este legat de solcitarea pe care am făcut-o astăzi, de începere a urmăririi penale a lui Cristian David. Dânsul ar fi suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro. Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat. El va merge în faţa procurorilor.

Despre suplimentarea numărului de militari în Afganistan

La solicitarea ministrului Apărarii, finanţelor, bugetului şi premierului, am aprobat un memorandum prin care pentru 2015 România îşi măreşte contribuţia cu miltiari în Afganistant cu maximum 450 de militari. Înseamna 420 de militari peste cei 200 deja aprobaţi care din martie îşi încep misiunea de protecţie a forţelor la Kandahar. Alături de cei 420 de militari vor îndeplini misiuni si un grup de 20 de militari pentru asigurarea logisiticii. În total, se măreşte prezenţa noastră cu maximum 450 de miliari, noi preconizam 420 şi 20 de logistica.

Despre votul românilor din diaspora:

Toţi am văzut împiedicarea datorită organizării a exercitării dreptului de vot a unui număr mare de români la Londra, Paris, Torino şi Spania. De la momentul închiderii voturilor, am cerut informaţiid e la toţi ambasdorii. Am primit în copie toate solciitările pe care le-au făcut premergător campaniei, în campenie şi între tururi. Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii  de votare. Ambasadorii au informat corect.  Aş vrea ca românii să ştie că dacă este ceva de reproşat nu este către ambasadorii noştri. 

Despre buget

Cred că dincolo de priorităţile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea pentru România este un proiect de buget. Companiile, firmele, cetăţenii, nu ştiu cum să-şi proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului şi a lipsei de informaţii, dacă cresc sau nu taxele. Faptul că prim-ministru nu se află în Bucureşti nu este o scuză. Cer în mopd expres ca Guvernul să prezinte proiectuld e buget. În spaţiul public sunt dicuţii extrem de consistente legate de creşterea, scăderea taxelor. Nimeni nu ştie ce se întâmplă. Fac apel la Guvern, inlusiv la viceprim-ministurl Gabriel Oprea, care gestionează problemele curente, accelerarea şi punerea rapidă în dezbatere a acelui proiect.

Despre amnistie şi graţiere

Aş vrea să salut iniţiativa preşedintelui ales şi a prim-ministrului de a accelera procesele care s-au derulat în Parlament, privind respingerea legii amnistiei şi a graţierii şi aprobarea cererilor venite din Justiţie. România ar fi fost în spaţiul Schengen dacă s-ar fi întâmplat asta mai demult.

Mă bucur că parlamentarii au înţeles că nu sunt stăpânii legii, ci legea este stăpâna lor. Este un regret al meu că nu i-am convins cât de important este să nu blocheze Justiţia.  Sper că vor fi consecvenţi şi că că nu a fost doar o întâmplare din cauza votului popular din 16 noiembrie. Abia acum Akos Mora a înţeles că trebuie să răspundă pozitiv unei hotărâri definitive şi să nu se pitească prin Parlament. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite