16 deputaţi au intrat în greva foamei, supăraţi că Guvernul îi ignoră. Zgonea: „Vor să iasă în evidenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea FOTO Mediafax
Valeriu Zgonea FOTO Mediafax

Deputatul independent Aurelian Mihai a intrat, săptămâna trecută, în greva foamei, pe motiv că Guvernul nu acordă atenţie solicitărilor sale pentru diminuarea taxelor consulare. Astăzi, alţi 16 deputaţi din Comisia românilor de pretutindeni au urmat gestul. Ministerul de Externe precizeaază, într-un comunicat, că măsura a rămas „o preocupare prioritară şi constantă a MAE“ şi grupul PSD şi-a exprimat susţinerea, cu excepţia lui Valeriu Zgonea.

Ministerul a precizat că a elaborat recent un nou proiect de modificare a legii care urmează să intre în dezbatere publică.

„Începând cu 2012, Ministerul Afacerilor Externe a realizat multiple demersuri pentru identificarea şi adoptarea de soluţii viabile, inclusiv la nivel legislativ, în întâmpinarea intereselor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, beneficiari ai serviciilor consulare“, se arată în comunicatul MAE.

La nivel parlamentar, liderii PSD şi-au afirmat sprijinul pentru Aurelian Mihai, cu excepţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a opinat că deputatul „vrea să iasă în evidenţă“.

Deputatul PNL Mircea Dolha, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a anunţat, miercuri, că mai mulţi deputaţi, printre care şi el, vor intra de săptămâna viitoare în greva foamei, dacă Valeriu Zgonea şi premierul Victor Ponta nu iau în considerare protestul lui Aurelian Mihai.

Dolha a afirmat că membrii comisiei au decis să se solidarizeze cu Aurelian Mihai şi, "în plus, fiindcă e vorba de un gest unilateral de voinţă, mai mulţi deputaţi, săptămâna viitoare, doresc să intre în greva foamei".

"Dar n-o să pot anunţa eu acest lucru. Eu anunţ pentru mine. În cazul în care Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi premierul Victor Ponta nu iau în considerare cu maximă seriozitate gestul colegului nostru, şi eu voi intra în greva foame de săptămâna viitoare. Vor fi şi alţi colegi care vor intra şi cu riscul de a ajunge de râsul lumii (...) Nu avem ce să facem, pentru că democraţia înseamnă să fie comunicare între părţi, între opoziţie şi putere", a mai spus Dolha.

Deputatul Aurelian Mihai, aflat în a opta zi de greva foamei în Parlament în semn de protest faţă de nerezolvarea problemelor românilor din diaspora, a fost luat, miercuri, de un echipaj al ambulanţei pentru fi dus la spital, unde va fi monitorizat pe parcusul protestului său.

Aurelian Mihai a ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că se simte foarte obosit şi că va chema ambulanţa pentru că nu vrea să leşine în Parlament.

”Voi pleca după ce terminăm aici pentru că nu vreau să ajung să leşin prin Parlament şi să fiu acuzat că-mi fac imagine. Mă simt obosit, o să chem ambulanţa, voi alege să merg la spital pentru a fi monitorizat”, a precizat Aurelian Mihai.

”Am fost acuzat de colegi de la putere că îmi construiesc imagine, mi-aş fi dorit ca imaginea să şi-o contruiască dumnealor, pentru că aveau resursele la îndemănă. Nu-mi fac imagine din acest punct de vedere, imaginea se face altfel”, a adăugat Aurelian Mihai, care a spus că nu are limită pentru continuarea protestului.

Un echipaj SMURD a venit la Parlament şi l-a preluat pe deputatul aflat în greva foamei, care s-a deplasat singur până la ambulanţă.

Deputatul de diaspora Aurelian Mihai, fost membru PPDD, a anunţat, în 17 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, că începe greva foamei în Parlament până la rezolvarea problemelor românilor din diaspora.

De atunci, el a stat în Parlament, dormind într-o sală destinată Comisiei pentru românii de pretutindeni.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că deputatul Aurelian Mihai care face greva foamei utilizează ”un instrument pe care îl folosesc cei care sunt la primul mandat şi doresc să iasă în evidenţă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite