Iohannis, primele critici la adresa lui Ponta: A plecat pe cont propriu în Golf. Mi-a spus că a avut discuţii senzaţionale. Avem doar întâlniri ocazionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis Foto: Mediafax
Klaus Iohannis Foto: Mediafax

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întors astăzi de la Gdansk, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Din Aeroportul Otopeni, Iohannis a criticat Guvernul, pentru implementarea deficitară a cardului de sănătate, Parlamentul, pentru încercarea de modificare a Codului Penal, dar şi, personal, pe Victor Ponta, pentru că a plecat de capul lui în ţările arabe.

La întoarcea de la Gdansk, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Domnule Preşedinte, cum priviţi situaţia din sănătate, blocajul cauzat de cardurile de sănătate?

Klaus Iohannis: Este o problemă reală. Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni care stau la cozi, care nu pot beneficia de serviciile de sănătate la care sunt îndreptăţiţi. Este un scandal public.

Veţi vorbi cu premierul pe această temă?

Klaus Iohannis: Evident că voi vorbi pe această temă.

În legătură cu acel accident din Pakistan, vreau să vă întreb dacă dumneavoastră aţi reuşit să vorbiţi cu ambasadorul şi dacă se afla acolo şi cu soţia sau era doar domnia sa? Pentru că înţeleg că au fost ambasadori cu soţiile şi că a fost vorba de un atentat.

Klaus Iohannis: Detaliile le vor da alţii, dar eu am primit asigurări că s-a vorbit cu ambasadorul nostru, chiar acum câteva minute, de asta am întârziat un pic.

Voiam să vă întreb care este opinia dumneavoastră privind modificările care sunt aduse în aceste zile în Parlament, la Codul de procedură penală, la adresa criticilor exprimate de ambasadele la Bucureşti al statelor membre UE?

Klaus Iohannis: Sunt două lucruri pe care vreau să le subliniez în acest context. Primul lucru, după părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa şi cu toată forţa. În al doilea rând, pot să vă spun că aceste modificări propuse sunt neavenite. Am o părere foarte proastă despre aceste modificări, iar aceeaşi părere, evident, că o au şi alţii care au exprimat îngrijorările lor în spaţiul public. Deci nu sunt de acord cu ele, mai simplu.

Şi în context vă menţineţi acea poziţie exprimată la începutul anului, legat de ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare?

Klaus Iohannis: Da, cu siguranţă. Este cu totul altceva, MCV-ul este un instrument care şi-a dovedit utilitatea, dar care, aşa cum am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu reprezentanţii Consiliului European, trebuie să ajungă în faza de finalizare, cum şi recent, reprezentanţi ai Comisiei au constatat că România a ajuns în ultima fază de MCV, faza numită de phase-out, adică de terminare, nu de azi pe mâine, ci în câţiva ani. Noi credem că este realist ceea ce a propus preşedintele Comisiei Europene, domnul Junker, că acest mecanism să se finalizeze până la sfârşitul mandatului acestei comisii.

Premierul Victor Ponta a făcut săptămâna trecută o vizită, de fapt mai multe vizite în statele arabe şi voiam să vă întreb, în contextul în care s-au semnat nişte documente acolo, aţi avut discuţii prealabile? Avea acordul dumneavoastră în legătură cu aceste acorduri semnate? 

Klaus Iohannis: Prim-ministrul Victor Ponta a plecat pe cont propriu. Nu a discutat cu mine în prealabil despre vizita pe care a făcut-o în statele din Arabia. M-a informat după ce a revenit în ţară, că a fost acolo şi că a avut nişte discuţii senzaţionale, nu ştim exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune. Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui. Probabil aşa a înţeles domnul prim-ministru Victor Ponta, că trebuie să se întâmple politica externă.

Cum doriţi să reglaţi aceste disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte relaţia preşedinte-premier, la capitolul politică externă?

Klaus Iohannis: A, foarte simplu. Nu solicit lucruri extraordinare şi nici complicate. Solicit lucruri pe care şi domnul prim-ministru ar putea să le facă, o discuţie lămuritoare înainte, cu siguranţă va ajuta.

Domnule Preşedinte, la începutul mandatului dumneavoastră spunea premierul că veţi avea consultări săptămânale. Să înţelegem că în momentul de faţă nu mai există aceste discuţii?

Klaus Iohannis: În momentul de faţă nu avem consultări săptămânale. Avem consultări în formate politice şi consultări ocazionate de anumite evenimente specifice.

Cum aţi caracteriza dumneavoastră relaţia cu premierul României, la acest moment, având în vedere că domnia sa vorbea în termeni foarte duri despre relaţia instituţională pe care o aveţi?

Klaus Iohannis: Relaţia mea este exact relaţia pe care am definit-o la începutul mandatului, o relaţie instituţională, cu sincopele de rigoare, dar şi cu unele părţi bune.

PSD ripostează

La scurt timp, social-democraţii au reacţionat printr-un comunicat trimis de purtătorul de cuvânt al partidului, Gabriela Podaşcă. „Am văzut astăzi declaraţiile preşedintelui pe diverse teme. PSD a participat la toate consultările convocate de preşedinte. Guvernul a respectat relaţia instituţională cu acesta, la fel şi Parlamentul. Noi suntem preocupaţi ca linia corectă de până acum să fie menţinută. Sunt foarte multe lucruri importante de făcut pentru România şi nu ne preocupă disputele. Vreau să cred că iritarea de astăzi a preşedintelui Iohannis nu este rezultatul lobby-ului celor care nu mai pot fura bani ca urmare a introducerii cardului de Sănătate. Aşa cum vreau să cred că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului", afirmă reprezentantul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite