100.000 de semnături înseamnă 100.000 de contacte. Este pregătit Guvernul să îşi asume decesele care vor surveni?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie de semnături strânse de PSD în satul Zmeurătu - Stoeneşti din Vâlcea în pandemie fără distanţare socială - 19 iulie Foto Dorina Gheorghe

Aproape 100 000 de semnături pe hârtie sunt necesare unui partid politic pentru a candida la alegerile locale din 27 septembrie. Până la ziua (sau zilele) de vot propriu-zis, sănătatea publică este pusă în pericol de milioanele de contacte care se vor realiza numai pentru înscrierea în competiţia electorală. Este Guvernul conştient de asta? Dă intenţionat apă la moară celor care contestă veridicitatea raportărilor sau gravitatea virusului?

Sunt la conducerea unui partid extraparlamentar. Ne-am propus să candidăm în toate judeţe României la alegerile locale, avem capacitatea organizatorică şi entuziasmului caracteristic noilor începuturi pentru a o face. 

91256 de semnături ne sunt necesare pentru a depune liste la Consiliile Judeţene. Bun, pentru a fi siguri de reuşită, fiecare filială va strânge un număr cu 10% peste limită. Deci vom aduna undeva spre 100 000 de semnături dacă simpatizanţii noştri vor fi suficient de mulţi şi de activi.

Semnătura online nu e posibilă

Numeroase voci din partea comunităţilor din Diaspora susţineau votul electonic. Era minima reparaţie pentru românii din străinătate, după bătaia de joc de la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 (unde am fost competitor electoral independent şi românii de peste graniţe m-au ales pe un onorant loc 4, înainte de partide parlamentare precum PSD, ALDE sau PRO România. Bonus la clasarea dosarului 10 August, şi dosarului Votului din Diaspora a fost clasat!

Daniel Oprican din Padova, Italia, a lansat o iniţiativă în acest sens pentru alegerile locale, ignorată de actualul Guvern. Dar nu doar votul electronic, în contextul actualei pandemii, nu este posibil, ci şi semnătura de susţinere. Chiar dacă în toate anunţurile oficiale susţin că se poate semna şi electronic, este vorba doar de celebrele semnături electronice existente deja, inaccesibile românului de rând sau utilizatorului normal de Internet. Aşadar, trebuie să intrăm iar în coşmarul semnăturilor pe hârtie...
 

Cum trebuia să fie România normală, dacă calculele electorale nu voiau eliminarea partidelor extraparlamentare


Prima iniţiativă legislativă venită din partea Guvernului prevedea un prag de 25 000 de semnături pentru ca un partid să îşi desemneze candidaţi peste tot, în toată Ţara. În mod normal, neavând stabilit un mod clar de semnături online, se puteau agrea şi platforme de genul petitiionline sau semnături venite la birourile electorale judeţele venite prin email.

Calculele murdare ale parlamentarilor au scos această prevedere. În funcţie de ce arată sondajele de opinie la moment, sănătatea publică devine opţională pentru actualele partide parlamentare (care au votat în unanimitate aceste reguli absurde, inclusiv USR care, în trecut, pleda pentru reducerea numărului de semnături şi a pragurilor electorale actuale). Vom ajunge în următoarele trei săptămâni în multe situaţii precum cea descrisă de Daciana Mitrache, corespondent Adevărul în judeţul Vâlcea, care acuză PSD de nerespectarea distanţării sociale (sau fizice, depinde cum se traduce mot-a-mot din alte limbi). Dar în alte limbi, Guvernele nu reglementează sănătatea publică în funcţie de interesele electorale de moment. Iar cei care acuză de dublă măsură au din ce în ce mai mare dreptate...

În aceste condiţii, continuăm lupta cu obstacolele electorale absurde şi recomandăm românilor neafiliaţi politic să îşi asume intrarea în competiţia electorală cu arme inegale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite