
Aproape 100 000 de semnături pe hârtie sunt necesare unui partid politic pentru a candida la alegerile locale din 27 septembrie. Până la ziua (sau zilele) de vot propriu-zis, sănătatea publică este pusă în pericol de milioanele de contacte care se vor realiza numai pentru înscrierea în competiţia electorală. Este Guvernul conştient de asta? Dă intenţionat apă la moară celor care contestă veridicitatea raportărilor sau gravitatea virusului?
Sunt la conducerea unui partid extraparlamentar. Ne-am propus să candidăm în toate judeţe României la alegerile locale, avem capacitatea organizatorică şi entuziasmului caracteristic noilor începuturi pentru a o face.
Semnătura online nu e posibilă
Prima iniţiativă legislativă venită din partea Guvernului prevedea un prag de 25 000 de semnături pentru ca un partid să îşi desemneze candidaţi peste tot, în toată Ţara. În mod normal, neavând stabilit un mod clar de semnături online, se puteau agrea şi platforme de genul petitiionline sau semnături venite la birourile electorale judeţele venite prin email.
Calculele murdare ale parlamentarilor au scos această prevedere. În funcţie de ce arată sondajele de opinie la moment, sănătatea publică devine opţională pentru actualele partide parlamentare (care au votat în unanimitate aceste reguli absurde, inclusiv USR care, în trecut, pleda pentru reducerea numărului de semnături şi a pragurilor electorale actuale). Vom ajunge în următoarele trei săptămâni în multe situaţii precum cea descrisă de Daciana Mitrache, corespondent Adevărul în judeţul Vâlcea, care acuză PSD de nerespectarea distanţării sociale (sau fizice, depinde cum se traduce mot-a-mot din alte limbi). Dar în alte limbi, Guvernele nu reglementează sănătatea publică în funcţie de interesele electorale de moment. Iar cei care acuză de dublă măsură au din ce în ce mai mare dreptate...