10 propuneri ale cetăţenilor români pentru reinventarea UE sunt supuse votului europenilor în cea mai mare consultare publică de pe continent

10 propuneri ale cetăţenilor români pentru
reinventarea UE sunt supuse votului europenilor în cea mai mare consultare
publică de pe continent

WeEuropeans, iniţiativă civică independentă susţinută de către asociaţia CIVICO EUROPA şi MAKE.org, a finalizat prima rundă a consultării cetăţenilor europeni privind viitorul UE. Aceştia au fost chemaţi printr-o campanie publică să propună şi să voteze online, la nivel naţional, idei concrete pentru reinventarea Europei.

Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare ţară vor fi supuse votului tuturor europenilor, urmând ca propunerile finale să constituie Agenda Cetăţeanului pentru Europa, un document care va fi dezbătut la Parlamentul European pe 22 martie şi înaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.

În urma primei etape de propuneri şi votare, domeniile predilecte ale interesului europenilor sunt mediul, instituţiile UE (eficienţă şi transparenţă), cercetarea - dezvoltarea – educaţia, evaziunea fiscală, politici sociale şi migraţia. În România, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei şi au exprimat în total 859.000 de voturi pentru acestea. Cele 10 idei care au întrunit cele mai multe voturi la nivel local sunt (în forma propusă):

  1. Trebuie oprită defrişarea pădurilor din Europa
  2. Trebuie să se investească în educaţie şi cercetare
  3. Trebuie ca produsele alimentare şi industriale să aibă aceeaşi calitate în toate ţările Uniunii Europene
  4. Trebuie implementat acelaşi set de legi împotriva corupţiei în toată Europa.
  5. Trebuie să am dreptul de a mă interna în orice spital din Uniunea Europeană, plătit de Casa de Asigurări de Sănătate.
  6. Trebuie luate măsuri pentru a preveni şi stopa atentatele teroriste la nivelul Europei.
  7. Trebuie luate măsuri urgente şi radicale de oprire a poluării mediului!
  8. Trebuie să existe egalitate şi echitate în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ţărilor membre ale UE!
  9. Trebuie implementat un program de reciclare a deşeurilor în toate statele membre UE.
  10.  Trebuie investit în autostrăzi în ţări ca România, pentru ca firmele străine să vină aici şi să se echilibreze salariul pentru a nu emigra.

 

Consultarea, organizată de către platforma civică MAKE.org şi de către asociaţia independentă       CIVICO EUROPA, a fost lansată în 27 de ţări şi 24 de limbi, solicitând europenilor să răspundă la întrebarea “Cum putem reinventa concret Europa”. Peste 34 mil. de europeni au fost atinşi prin campanie şi 1,5 milioane au participat cu 30.000 de propuneri şi 9,3 mil. de voturi. Rezultatele sunt publicate pe www.weeuropeans.eu, unde pot fi găsite cele mai votate 10 propuneri din fiecare ţară.

La nivel general, rezultatele au plasat mediul/dezvoltarea sustenabilă în topul preocupărilor europenilor în majoritatea statelor membre. Printre teme se numără şi lupta împotriva poluării, deşeurile alimentare şi materiale, ambalajele din plastic, defrişările, dar şi reforma Politicii Agricole Comune, migraţia, cercetarea, educaţia şi evaziunea. ​

Cetăţenii europeni pot vota pe www.weeuropeans.eu cele 270 de propuneri din toate ţările până pe 21 martie. 10 cele mai apreciate dintre acestea vor forma Agenda Cetăţeanului pentru Europa, care va fi prezentată la Congresul WeEuropeans din 22 martie, în prezenţa lui Antonio Trajani, Preşedintele Parlamentului European, ai reprezentanţilor europeni şi ai societăţii civile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: