10 motive pentru care nu voi merge la referendum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţii peste discuţii în spaţiul public pro şi contra referendumului. Fiecare are opţiunea sa, şi este puţin probabil să şi-o schimbe doar din ce citeşte în presă sau pe Facebook. Cum este un eveniment important al momentului, care agită spiritele, merită să ne aplecăm asupra lui şi să explicăm, pentru cititorii care ne urmăresc, motivele şi raţionamentele pentru care avem o opţiune sau alta.

Nu voi merge la referendum pentru următoarele motive

  • Voinţa populară din 2009 nu a fost pusă în operă. Ce siguranţă am că acum va fi altfel? Până nu se traduce în fapt rezultatul de la referendumul din 2009 nu mai merg la niciunul. Că nu sunt papagalul lor.
  • Nu se va schimba nimic după acest referendum. Codul Civil prevede acum doar căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. A crede că va exista în următorii 50 de ani o majoritate parlamentară care să schimbe acest articol e o nebunie. Chiar şi aşa, putem organiza referendum când schimbarea ar fi iminentă.
  • Altele sunt priorităţile momentului. Cu cele 45 de milioane de euro cheltuite aiurea la referendum, se pot moderniza cele 2400 de şcoli cu WC-ul în curte. Putem scuti sute de mii de copii de umilinţa, ruşinea, riscul de îmbolnăvire cu care trăiesc acum.
  • Câte cupluri formate din persoane de acelaşi sex, vor acum căsătorie? 10? 100? Avem Codul Civil. De ce să aruncăm bani şi pe referendum?
  • Dragnea vrea să profite politic de rezultatul de la referendum. Dacă acesta va fi unul pozitiv pentru iniţiativa sa, Dragnea va spune că poporul este de acord cu el şi va extinde acest acord în toate acţiunile sale, inclusiv în asaltul asupra justiţiei. Iar discuţiile pe tema referendumului pot acoperi cine ştie ce „nebunii” plănuite de actuala putere.
  • Ţări în care căsătoria între persoane de acelaşi sex este permisă: Olanda, Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franţa, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Finlanda, Slovenia, Canada, Statele Unite, Argentina, Brazilia şi încă altele. Noi în ce club vrem să fim?
  • Întrebarea pusă la referendum este ambiguă. „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei în forma adoptată de Parlament”? Care lege? Dacă ne trezim că aprobăm şi altă revizuire a Constituţiei, de care habar nu avem? Şi câţi dintre viitorii votanţi la referendum studiază cu atenţie Monitorul Oficial?
  • Homosexualitatea nu este un moft, un capriciu, o modă. Este dobândită la naştere şi nu poate fi schimbată. Ce să facem, să-i excludem din societatea „civilizată” pe cei care se nasc aşa?
  • Decizia CCR. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis excepţia de neconstituţionalitate referitoare la art 277 alin (2) din Codul civil conform cărora „căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România”. Dacă cele din străinătate vor fi recunoscute în România, românii care doresc acelaşi lucru n-au decât să treacă graniţa, se căsătoresc în altă ţară, apoi revin acasă gata căsătoriţi. Aşa că pe ce aruncăm 45 milioane de euro?
  •  O mamă singură, care îşi creşte copiii, formează o familie? Sau va primi altă calificare, „parteneriat civil”, sau cine ştie cum? Pentru a fi coerenţi cu modificarea Constituţiei.

Concluzie

Discuţiile sunt mult mai ample cu argumente de toate felurile. România este zdruncinată acum de cu totul alte probleme, care sunt trecute în umbră de acest eveniment. Deficit bugetar uriaş, OUG-uri care să-l salveze pe Dragnea de puşcărie şi să amputeze justiţia, gazarea şi maltratarea a zeci de mii de români paşnici pe 10 august, pesta porcina, scandalul manualelor. Tare mi-e teamă că referendumul acesta a fost convocat ca să oculteze, cumva, aceste probleme importante ale societăţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite