Ce s-a mâncat şi ce s-a băut la „pomana Ceauşeştilor“, acum 23 de ani. Cum au pierdut „călăii“ cadavrele şi cum era să-l omoare un Moş Crăciun pe procurorul Dan Voinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sus: Dan Voinea, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu. Jos: reconstituirea împuşcării Ceauşeştilor
Sus: Dan Voinea, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu. Jos: reconstituirea împuşcării Ceauşeştilor

POVEŞTI FANTASTICE DE LA REVOLUŢIE. Pentru mulţi, Revoluţia s-a încheiat la 25 decembrie, odată cu executarea cuplului Ceauşescu. Pentru câţiva, însă, Revoluţia abia atunci a început.

După ce a pus în aplicare pedeapsa cu moartea, la Târgovişte, completul de judecată al Cauşeştilor s-a întors la Bucureşti cu două elicoptere în care a adus şi cadavrele celor doi. Elicopterele au aterizat pe stadionul de rugby din complexul sportiv Steaua.

Dan Voinea, procurorul din procesul Ceauşeştilor, a istorisit în faţa Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 ce s-a întâmplat după execuţie.

Dan Voinea: Îmi aduc aminte că era o masă rotundă. Deci, pe Stănculescu şi pe Gelu Voican eu i-am găsit acolo. Veniseră cu primul elicopter. Deci, s-a luat masa la stadionul Ghencea. Fără nici un fel de problemă. Vă spun şi ce am mâncat? Ne-a dat aşa...

Comisia Senatorială: Ce v-a dat de mâncare, domnule?

Dan Voinea: Deci, ne-a dat nişte aperitive: brânză, salam, ne-a dat câte o friptură cu piure de cartofi şi ne-a dat să bem vin negru. Si whisky. Cristian Gatu a venit cu whisky. A venit cu nişte sticle cu whisky şi era o noutate. Whisky atunci?

Comisia Senatorială: Dar, domnule procuror, vreau să vă întreb încă odată - deci, Stănculescu şi cu Gelu Voican şi cu ceilalţi au venit şi au stat la masă acolo? Adică au lăsat cadavrele acolo şi au venit şi au stat la masă aici?

Dan Voinea: Da. Dar eu ce am auzit discutându-se acolo în seara respectivă, când a apărut treaba că au dispărut cadavrele, zic, “nu se poate, domnule, hai să căutăm!”. Discuţia că au dispărut cadavrele a apărut în momentul când eram deja la masă.

Comisia Senatorială: Eraţi la masă?

Dan Voinea: Îmi aduc aminte că eram la masă.

Comisia Senatorială: Cine a adus vestea asta?

Dan Voinea: Cred că Gaţu Cristian. Gaţu, pentru că eu la un moment dat… m-a chemat Troi (n.r. - Radu Troi, fost antrenor secund la echipa de fotbal Steaua) pe mine afară, zice “domnule procuror, avem nişte vin, negru”. “Da, domnule, hai să bem un vin”. Dar eu ştiu ce... Eu eram nemâncat de vreo două zile, eram obosit… “Da, domnule, dacă aveţi aici…”. Dar el zice: “da, dar să nu fie discuţie!”. Şi Gaţu a ieşit din camera lui care era vis-a-vis de salonul ăsta unde se manca, şi zice, “domnule, nu mai sunt cadavrele pe stadion. Au dispărut cadavrele”.

Comisia Senatorială: Domule procuror, cum au reacţionat Stănculescu şi cu Voican
Voiculescu, când a venit Gaţu cu vestea?


Dan Voinea: Au mâncat, au băut. La un moment dat eu am zis să plec acasă. Şi zice: “nu, domnule, că te ducem cu TAB-ul!” Zic: “domnule general Stănculescu... se poate?”. “Nu, nu că te ducem cu TAB-ul”.

Cum s-a întâmplat să dispară cadavrele Ceuşeştilor? Cei din completul de judecată au coborât din elicoptere şi s-au dus direct la masă, fără să vadă unde sunt lăsate cele două colete însângerate. Iar soldaţii care au fost puşi să le păzească s-au speriat de o Dacie neagră care trecea prin zona stadionului Ghencea şi au luat-o la fugă, fără să se mai întoarcă. Ceauşeştii au stat o noapte întreagă sub cerul liber, pe stadionul 2 din Ghencea. Stănculescu a povestit în faţa aceleiaşi comisii ce s-a întâmpat când a ieşit din sala de mese:



Aici au petrecut Ceauşeştii noaptea dintre 25 spre 26 decembrie 1989

stadion

Victor Atanasie Stănculescu: Între timp, elicopterele se ridicaseră şi m-am trezit cu terenul gol, fără elicoptere şi fără cadavre. Am dat telefon la Boteni şi mi-au spus că elicopterele au revenit la bază. Ei n-au lăsat coletele la întâmplare. Le-au lăsat în grija unui ofiţer de la regimentul mecanizat. Ăsta le-a luat şi le-a pus dincolo de taluz şi a plecat. Am sunat la Minister, le-am spus lui Militaru şi lui Iliescu că nu mai sunt cadavrele. Mi-au spus “Eşti nebun?”.Le-am spus “Nu sunt”.

 
Pentru că se lăsase deja întunericul, căutarea cadavrelor Ceauşeştilor a fost programată pentru a doua zi. Şi până la urmă le-au găsit, în dimineaţa zilei de 26 decembrie 1989, la marginea stadionului de rugby.

Traseul sticlelor
S-a băut multă băutură fină la Revoluţie. Imaginile surprinse de cameramani amatori sunt pline de cetăţeni beţi de euforia eliberării de sub tiranie dar nu numai. La TVR s-a făcut chiar un apel disperat să nu se mai dea băutură gratis la oameni. Din casa unui nomenclaturist au fost scoase sute de sticle de băutură. Procurorul Dan Voinea s-a ocupat şi problema aceasta a sticlelor cu tărie.

Dan Voinea: Îmi aduc aminte de Postelnicu, am trimis nişte băieţi să-i facă percheziţie acasă. Şi îi zic, “domnule Postelnicu, acum noi nu vă batem, nu vrem să fim abuzivi, avem încredere în dumneavoastră”. Ne împrietenisem de acuma. Zice el: “ce vreţi să fac?”. Zic: “să daţi o declaraţie că eşti de acord cu percheziţia asta”. “Da – zice - dau o declaraţie”. Şi îl întreb: “Dar spuneţi că aveţi valori deosebite acasă, ştiu eu … aur, valută, whisky?”. Pe atunci puneam asemenea întrebări. Cine avea whisky în casă era om bogat. Zice, “să am aşa vreo 20 de sticle”. Zic, “lasă, scriem 18, două le bem noi, de atâtea zile stăm pe aici, ne-am deshidratat…”. Zice el, “aaa, pentru anchetă? 5 sticle de whisky. Scrieţi acolo 15”. Scriem noi 15, se duce comisia la el acasă şi găseşte 280 de sticle de whisky.

Un Moş Crăciun care trăgea în Piaţa Kogălniceanu
După pomană, Dan Voinea s-a îndreptat spre casă. Până la urmă a scăpat de gura lui Stănculescu, care voia să-l ducă cu TAB-ul, şi a mers pe jos. Povesteşte în faţa aceleiaşi comisii

Dan Voinea: Am mers pe jos până la Piaţa Kogălniceanu. Acolo a început să tragă un tip dintr-un Moş Crăciun care era în parc. Trăgea în blocurile de vis-à-vis.

Comisia Senatorială: Şi deci Moş Crăciun trăgea dintr-un Moş Crăciun… (râsete puternice)

Dan Voinea: Da. Era un Moş Crăciun acolo şi trăgea în blocurile alea. Pe urmă am luat-o printre blocuri şi m-am dus la mine în cartier. M-am dus la ai mei, le-am spus şi lor ce am făcut, nevastă-mea, soacră-mea. Au intrat în panică.
 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite