„Vocea Rusiei“, publicaţia care l-a iritat pe Băsescu, urmăreşte intens criza politică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vocea Rusiei urmăreşte cu atenţie evenimentele politice din România
Vocea Rusiei urmăreşte cu atenţie evenimentele politice din România

Procesul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este urmărit cu mare interes de o publicaţie ale cărei comentarii au fost preluate de întreaga presă din România. Iar în contextul în care „Vocea Rusiei“, căci despre ea este vorba, a ajuns să fie menţionată şi în discursurile lui Băsescu, toată lumea îşi pune întrebări cu privire la acest site.

Publicaţia ce răspunde comenzilor Kremlinului a devenit cunoscută în România mai ales datorită articolelor de tip „îndreptar politic“: “Echipa de la USL mai are şanse reale să-l demită pe Traian Băsescu, dar pentru a reuşi trebuie să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist“ - aşa sună unul dintre sfaturile jurnaliştilor de la Vocea Rusiei.

România este condusă de la Budapesta“, “Băsescu, căpitanul care nu se îneacă niciodată”, „Ce a promis Băsescu lui Orban?“ sau  „Dilema lui Băsescu“ sunt doar câteva dintre articolele prin care Vocea Rusiei îndeamnă USL să continue lupta împotriva lui Băsescu, articole preluate de presa din România şi dezbătute intens. Chiar şi Traian Băsescu a vorbit, în cel mai recent discurs al său, despre analişti care vorbesc despre listele electorale din instrucţiunile primite de la Vocea Rusiei.

„Pe televiziuni am văzut foarte mulţi analişti, unii chiar profesori pe la SNSPA, alţii pe unde au putut şi ei, foarte mulţi jurnalişti care preiau insistent instrucţiunile pe care le primesc prin postul de radio Vocea Rusiei. Nu vreau să îmi imaginez unde va ajunge credibilitatea României pe pieţele financiare internaţionale şi pe piaţa internă dacă se va continua acest proces de intoxicare, care îmi pare rău, are foarte multe mesaje preluate de la Vocea Rusiei. Sunt realmente îngrijorat de modul cum se transmit mesaje mincinoase şi de incitare a populaţiei, de ţinerea populaţiei sub tensiune în condiţiile în care nimeni la televiziuni nu vrea să vorbească pe citirea legilor, ci prin instrucţiunile primite prin Vocea Rusiei", a transmis Băsescu, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul său de campanie.

Vocea Rusiei, oficiosul guvernului de la Moscova

Vocea Rusiei este cea mai veche companie de radio din Rusia, care transmite peste hotare de pe data de 29 octombrie 1929. Finanţat de Guvernul de la Moscova, postul de radio este cunoscut şi sub numele de postul purtător de cuvânt al guvernului de la Kremlin şi emite pe Internet în limba rusă şi în 38 de limbi străine, în 160 de ţări. Difuzarea emisiunilor în limba română a început pe 21 martie 1941.

„Acea perioadă a fost foarte dificilă pentru redacţia noastră, deoarece România era ţară-aliată a Germaniei fasciste. În emisiunile noastre noi am încercat să arătăm cât de nefastă era pentru ţară această alianţă, câte nenorociri şi suferinţe aducea acest război nedrept. La mijlocul anilor '70, activitatea redacţiei a fost afectată de "linia Ceauşescu" vizând distanţarea de U.R.S.S. În acea perioadă a existat în România un "vid informaţional", cetăţenii români ascultând cu interes emisiunile postului nostru de radio. În zilele grele ale Revoluţiei din decembrie 1989, noi sufeream sincer pentru soarta prietenilor noştri români“, se arată pe site-ul Vocea Rusiei.

Din 29 martie 2009, Vocea Rusiei în limba română şi-a încetat transmisiunile radio şi emite doar pe Internet.

Două dintre cele mai populare articole

Băsescu, căpitanul care nu se îneacă niciodată

La materialele despre România contribuie jurnalişti şi analişti care „urmăresc cu atenţie” evoluţiile politice de la noi. Unul dintre aceştia este Serghei Utkin, şeful Departamentului pentru integrare europeană de la Institutul de Economie Mondială de la Moscova, care crede că peste jumătate din populaţie nu a venit la referendum din cauza „impresiei că nici unul dintre liderii politici nu propune o alternativă situaţiei existente în ţară”.

Tot el spune despre preşedintele suspendat că „stârneşte binecunoscuta iritare a Moscovei. Declaraţiile lui că românii şi moldovenii sunt un singur popor sunt percepute ca un apel ascuns la unirea statelor şi într-un mod sau altul afectează problema legată de Transnistria. Poziţia oficială a Moscovei constă în menţinerea integrităţii Moldovei, iar în viitor, este posibilă formarea unui stat federativ în cadrul căruia Moldova şi Transnistria vor găsi posibilităţi de convieţuire. Cu Traian Băsescu nu se poate discuta despre un nou dialog cu Rusia pe această temă”.

România este condusă de la Budapesta

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, şi premierul Victor Ponta au fost sfătuiţi ce-ar trebui să facă pentru a scăpa de Traian Băsescu şi cum să convingă Curtea Constituţio­nală să declare referendumul pentru demiterea preşedintelui valid. Vocea Rusiei oferă şi indicii cu privire la modul în care ar trebui românii convinşi că Ungaria l-a ajutat pe Traian Băsescu în schimbul unor beneficii. „Pe românii de rând şi anumite structuri ale statului ar trebui să-i preocupe preţul cu care Traian Băsescu a cumpărat sprijinul maghiar. Cei care consideră că Viktor Orban i-a oferit sprijinul fără a obţine nimic în schimb sunt extrem de naivi. Viktor Orban a devenit persoana-cheie în politica românească şi pare a deţine controlul asupra votului unui număr impresionant de cetăţeni români“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite