Un ansamblu – vedetă a vieţii muzicale internaţionale: Orchestra regală Concertgebow Amsterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un moment memorabil! Concertul orchestrei regale Concertgebow din Amsterdan, ansamblu condus de inegalabilul dirijor Mariss Jansons. S-au întâlnit două entităţi. Fiecare exemplară în felul ei. Un colectiv orchestral ce se constituie într-un organism viu, coerent, flexibil, de o cordialitate luminoasă a comunicării. Un mare maestru al artei dirijorale, un vizionar, un artist intransigent aflat la vârsta senectuţii.

Experienţă uriaşă, comunicare riguroasă,  claritate a gândirii muzicale, realizări impecabile, împliniri ce îl plaseză actualmente în top-ul mondial al şefilor de orchestră! In urmă cu cinci ani, revista britanică Gramophone făcea o clasificare a colectivelor simfonice importante ale lumii actuale. Orchestra regală din Amsterdam a fost plasată pe prima poziţie! Greu de precizat care anume a fost complexul criteriilor. Indiscutabil, cele de ordin profesional au stat pe primul loc. Multe dintre celebrele ansambluri orchestrale europene sau nord-americane au fost clasate pe poziţii secunde.

image

Violonistul Liviu Prunaru

De această dată la Bucureşti, în chip cu totul fericit poemul simfonic O viaţa de erou de Richard Strauss a dispus de prezenţa solistică a minunatului muzician care este violonistul Liviu Prunaru, unul dintre concert-maeştrii ansamblului. Greu de găsit în întreaga literatură simfonică postromantică un solo de vioară de atari dimensiuni. Extins, problematizând complexul atitudinilor, vioara solistă întruchipează însăşi imaginea eroului. Nu aspectul pregnant al luptătorului învingător, elocvent în afirmaţiile sale, ci cel ce defineşte imaginea personalităţii înnobilate de o viziune stenică, luminoasă, constituie alegerea făcută de solist; în deplin acord cu dirijorul. Este un veritabil act al credinţei în valorile sprirituale ale omului, cel ce dă sens prin prezenţa sa rosturilor mari ale lumii. De aici, din zona stilistică a poemului simfonic de tradiţie germană romantică, şi până la Pasărea de foc, muzica de balet a lui Igor Strawinski sau la momentele suitei orchestrale Romeo şi Julieta de Prokofiev, muzicienii ansamblului, dirijorul, definesc împreună o lume a culturii sonorităţilor orchestrale stilistic consolidate, o lume a rafinamentelor timbrale uimitoare, de autentică funcţionalitate imagistică, de o impresionantă muzicalitate. Sunt aspecte etalate cu firescul unei adresări ce cunoaşte datele supremului profesionalism în domeniul cântului orchestral.

Concertul muzicienilor olandezi se constituie într-o pildă vie. Pentru cei care sunt dispuşi a o înţelelege, a o descifra.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite