LIVE VIDEO San Francisco Simphony şi Yuja Wang, în direct pe adevarul.ro, de la ora 19.30

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, de la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului va urca prestigioasa San Francisco Simphony, dirijor Michael Tilson Thomas. Solistă - Yuja Wang, pian.

Născută în Beijing în 1987, Yuja a inceput să studieze pianul la 6 ani, susţinând primele concerte în China, Australia şi Germania. Şi-a continuat studiile la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, avându-i drept profesori pe Ling Yuan şi Zhou Guangren. Între 1999 şi 2001 a participat la programul de vară Morningside Music la Calgary’s Mount Royal College, în cadrul unui schimb de experienţă artistică şi culturală între Canada şi China. După aceea şi-a început studiile cu Hung-Kuan Chen şi Tema Blackstone la Conservatorul Mount Royal College. În 2002, când avea 15 ani, Yuja a câştigat competiţia Aspen Music Festival, după care s-a mutat în Statele Unite ale Americii, ca să studieze cu Gary Graffman la Institutul Curtis pentru Muzică din Philadelphia, pe care l-a absolvit în 2008. În 2006, Yuja a primit premiul Gilmore acordat Tânărului Artist, iar în 2010 a câştigat prestigioasa bursa Avery Fisher Career.

Albumul ei de debut, „Sonatas & Etudes”, lansat în primăvara anului 2009, „propune o combinaţie între o tehnică explozivă şi o aplecare rară pentru poezie”, potrivit revistei Gramophone, care a numit-o pe Yuja Tânărul Artist al Anului în cadrul premiilor Classic FM Gramophone din 2009. Pentru cel de-al doilea album, „Transformation” din 2011, Yuja a primit un Echo pentru Tânărul Artist al Anului. În 2012, din colaborarea cu maestrul Claudio Abbado şi Orchestra de cameră Mahler a rezultat primul ei album de concerte, cu „Rapsodia pe o temă de Paganini” şi „Concertul pentru pian no. 2 in C minor” de Rachmaninov, pentru care pianista a primit o nominalizare la premiile Grammy la categoria “Cel mai bun solo instrumental de muzică clasică”. Cel mai recent disc al ei, „Fantasia”, este o colecţie de lucrări muzicale semnate de Albéniz, Bach, Chopin, Rachmaninov, Saint-Saëns sau Scriabin.

image

În doar câţiva ani de la debutul din 2005, alături de Orchestra Centrului Naţional al Artelor din Ottawa, condusă de Pinchas Zukerman, Yuja a cântat alături de multe dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii, printre care orchestrele simfonice din Boston, Chicago, Cleveland, Dallas, Detroit, Houston, Filarmonicile din Los Angeles, New York, Orchestra Simfonică Naţională din Washington D.C., Orchestra din Philadelphia, cea din Pittsburgh sau Orchestra Simfonică din San Francisco. În afara Statelor Unite, a concertat alături de Berlin Staatskapelle, Filarmonica din China, Filarmonica della Scala, Filarmonica din Israel, Filarmonica din Londra, Orchestre de Paris, Orquesta Nacional España, Orchestra Simfonica NHK din Tokyo, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra Mozart şi Santa Cecilia.

În 2006 Yuja a debutat alături de Filarmonica din New York la Festivalul de Muzică Bravo! Vail, interpretând alături de orchestră şi în stagiunea care-a urmat, în cadrul unei vizite a filarmonicii în Japonia şi Coreea, sub bagheta lui Lorin Maazel. În 2008, Yuja a susţinut un turneu în Statele Unite alături de Academy of St. Martin in the Fields, dirijată de Sir Neville Marriner. În 2009 a concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonica You Tube, condusă de Michael Tilson Thomas, la Carnegie Hall. Yuja Wang a cântat în Beijing alături de Orchestra Festivalului Lucerne, sub bagheta lui Claudio Abbado, alături de Orchestra Filarmonicii Regale în Spania şi Londra sau de Filarmonica din Hong Kong.

În timpul stagiunii 2012-2013 s-a întors în Israel, alături de Filarmonică, pentru a lucra cu Zubin Mehta, după care a susţinut un turneu în timpul căruia a concertat la Carnegie şi în sălile de concerte Disney. A urmat apoi un turneu de trei săptămâni în Asia, alături de Orchestra Simfonică din San Francisco, sub bagheta lui Tilson Thomas (foto jos), care a inclus concerte în Macau, China, Hong Kong, Taiwan şi Japonia.

image

De când a devenit director muzical în 1995, Michael Tilson Thomas (MTT) a făcut parte din procesul de transformare al Orchestrei Simfonice San Francisco (SFS) într-unul dintre cele mai mari ansambluri din lume. El a sporit reputaţia internaţională a orchestrei şi a extins publicul pentru muzica clasică. Sub conducerea lui MTT, SFS a expus muzica compozitorilor americani, a câştigat unsprezece premii Grammy – şapte pentru ciclul de Mahler – şi a creat Keeping Score, o serie revoluţionară multianuala PBS şi proiecte multimedia care au făcut muzica lui Beethoven, Ives, Mahler şi alţi maeştri, mai accesibilă pentru oameni de toate vârstele şi de orice educaţie muzicală.

SAN FRANCISCO SYMPHONY

Ora: 19.30

Sala Mare a Palatului

Dirijor: MICHAEL TILSON THOMAS

Solistă: YUJA WANG – pian

Program:

C. Ives – Ziua Împodobirii (Decoration Day)

Bartók – Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră în Sol Major Sz.95, BB 101

Mahler – Simfonia nr. 1 în Re Major

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite