„România ar trebui să fie mândră de Festivalul «Enescu»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, la Sala Mare a Palatului, a avut loc o conferinţă depresă, la care au participat oficialităţi şi artişti ai Festivalului „George Enescu“, fiind anunţaţi şi interpreţii din această ediţie

La evenimentul de sâmbătă au participat cei patru artişti internaţionali care au urcat pe scenă în prima zi a Festivalului, pe 30 august: violonista Sarah Chang, dirijorul Kristjan Järvi, contratenorul Max Emanuel Cencic şi soprana Jennifer O’Loughlin. 

De asemenea, au fost prezenţi Tiberiu Soare, dirijor român; Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucureşti; Sorina Goia, redactor-şef al Radio România Cultural; Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank Romania; Radu Coşarcă, director de comunicare Enel România; Marius Constantinescu, din partea TVR şi Cristina Liberis, din partea Institutului Cultural Român. Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului „George Enescu“, a moderat discuţia.  

La cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului vor veni patru dintre cele mai importante orchestre ale lumii, la acest moment, potrivit publicaţiei britanice Gramophone: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena şi Orchestra Simfonică din Londra, care va concerta sub bagheta dirijorului Ion Marin, alături de fraţii Renaud Capucon (vioară) şi Gautier Capucon (violoncel). Orchestra Simfonică din San Francisco, distinsă cu premiul Pulitzer pentru Muzică, va veni şi ea, în premieră, la Festival.  După 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin va cânta, pentru prima dată, pe scena Sălii Palatului, pe 3 septembrie, de la ora 20.00, sub bagheta lui Sir Simon Rattle. 

22 DE LUCRĂRI ENESCIENE

image

În jur de 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor participa la Festivalul „Enescu“, în cadrul căruia, timp de 22 de zile, vor avea loc peste 70 de concerte în săli, dar şi evenimente în aer liber. De-a lungul celor trei săptămâni, vor fi interpretate 22 de lucrări ale lui George Enescu. 

Cu zâmbetul pe buze, violonista Sarah Chang a povestit că, de fiecare dată când urcă pe scenă, are alte trăiri, în funcţie de legătura pe care şi-o creează cu  publicul. Solista se bucură că participă la un astfel de festival.

 „În acest moment, în lume, nu cred că există un alt festival de muzică clasică atât de mare al cărui nume să fie dat de un compozitor. România ar trebui să fie mândră de Festivalul «Enescu». Este o mare reuşită pentru această ţară!“, a spus violonista Sarah Chang. 

Dirijorul Kristjan Järvi a mărturisit că, oricând are ocazia, cântă piesele compozitorilor din ţara natală, Estonia, pentru a le promova. Crede că şi dirijorii, şi interpreţii români ar putea proceda la fel, în cazul lucrărilor lui Enescu. 

„Cultura românească şi spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa cum Finlanda îl are pe Sibelius, Norvegia pe Grieg, iar Estonia pe Arvo Pärt, la fel, România îl are pe George Enescu. George Enescu reprezintă un punct de reper, locul unde cultura şi societatea se interconectează“, a precizat dirijorul Kristjan Järvi. 

Pentru soprana Jennifer O’Loughlin, întâia oară pe scena Festivalului, „este un privilegiu“ să poată interpreta „Carmina Burana“ la „Enescu“. La rândul său, contratenorul Max Emanuel Cencic a lăudat publicul român „este extraordinar. Românii sunt ascultători rafinaţi, cunoscători şi tineri în spirit“.

Şi Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, a spus câteva cuvinte despre evenimentul pe care îl susţine şi în care are mare încredere: „Festivalul «Enescu» face ca Bucureştiul să fie capitala mondială a muzicii clasice, timp de trei săptămâni. (...) Cultura muzicală a coborât în stradă. (…) Am intrat în echipă. La început am pus diagnosticul de experiment. În principiu, orice experiment e bun, în afară de cel care te omoară. Nu numai că nu ne-a omorât, ci ne-a întărit convingerea că putem face o serie întreagă de lucruri pentru viaţa culturală a oraşului“, a precizat edilul Capitalei.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite