Povestea florilor Festivalului „Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonista Lisa Batiashvilli, la finalul concertului FOTO Agerpres
Violonista Lisa Batiashvilli, la finalul concertului FOTO Agerpres

2.500 de trandafiri, 3.500 de crini, 5.000 de garoafe s-au folosit la această ediţie pentru buchetele şi coşurile cu flori oferite artiştilor, iar florile au fost alese special pentru a rezista luminii reflectoarelor.

Articol semnat de Laura Frunză şi Andreea Bălan

Am fondat „Bloom Bloom“, http://www.bloombloom.ro/, un atelier de design floral, în anul 2007. Pentru noi, aceasta este a patra ediţie a Festivalului „George Enescu“ alături de ING Bank. Întâmplându-se să fim şi iubitoare ale muzicii clasice, Festivalul „Enescu“ e un proiect drag şi suntem recunoscătoare să putem fi o mică parte din miracolul, din Magia care este acest Festival. Inspirate de sloganul generos al manifesării, „Magia există!“, am încercat să conturăm şi prin intermediul florilor o atmosferă magică, de poveste.

Participarea la un concert e o experienţă senzoriala aparte. Sigur că muzica e cea mai importantă, dar ritualul unei audiţii live are şi o estetică anume, dacă ne gândim doar la minunatul contrast între vestimentaţia neagră şi sobră a orchestrei şi lemnul roşu-auriu-arămiu al instrumentelor cu coarde sau sclipirile instrumentelor de suflat. Într-o oarecare măsură, şi felul în care arată sala de spectacol contează. Sala Ateneului, de pildă, este splendidă din punct de vedere estetic, în opoziţie cu Sala Palatului, rece şi impersonală. Decorul floral încearcă să încadreze frumos ceea ce se întâmplă pe scenă, într-un fel este ca o ramă pentru un tablou. 

Culori vii, vulcanice

Pentru această ediţie a Festivalului am optat pentru flori în culori vii, vulcanice, roşu intens şi portocaliu cald, intercalate cu o ghirlandă fluidă de iederă verde împodobită cu fructe şi flori. Am combinat câteva tipuri de flori suficient de rezistente pentru a face faţă luminilor reflectoarelor: crini, trandafiri, garoafe, dalii, la care am adăugat crenguţe cu fructe şi alte accesorii florale.

Deşi există un program dinainte stabilit pentru repetiţii, de multe ori artiştii aleg să exerseze până aproape de ora începerii concertului. Şi atunci se întâmplă ca intervenţiile „tehnice“ necesare la scenă (înlocuirea florilor, instalarea camerelor, microfoanelor şi firelor necesare pentru transmisiile radio şi TV) să se desfăşoare într-un fel de balet mut, cu solistul repetând pe scenă, incercând să-ţi ţii şi respiraţia pentru a nu deranja (ni s-a întâmplat aşa înaintea recitalurilor susţinute de Cameron Carpenter şi de Evgeny Kissin).

Uneori apar situaţii imprevizibile – vorbind cu agentul lui John Malkovich, am aflat că una dintre sopranele din spectacolul Wiener Akademie „Confesiunile unui criminal in serie“ este alergică la crini. Aşadar, pentru spectacolul respectiv am modificat compoziţia buchetelor.

„Magia există“

ING Bank este partener tradiţional al Festivalului „Enescu“ pentru a patra oară consecutiv, prin comisionarea tuturor aranjamentelor florale pentru scenă şi a buchetelor oferite artiştilor. 

ING Bank a lansat o ediţie limitată de carduri dedicată Festivalului „Enescu“. 

Grafica este concepută de tineri ilustratori români, inspiraţi de aranjamentele florale şi de sloganul Festivalului‚ „Magia există“. ING Group este sponsor al Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam de peste 24 de ani. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite