PORTRET Celebrul violonist şi dirijor Maxim Vengerov va cânta Enescu pe scena Ateneului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maxim Vengerov
Maxim Vengerov

Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlom, dirijată de Maxim Vengerov, va avea în program lucrări de  Enescu şi Ceaikovski. Maxim Vengerov, în ipostază de violonist de astă-dată, va interpreta "Baladă pentru vioară şi orchestră" de George Enescu.

Maxim Vengerov, violonist israelian născut în Rusia, în vârstă de 45 de ani, este de asemenea şi dirijor. La Bucureşti, pe 11 septembrie, la Ateneul Român, va conduce Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo şi va cânta la vioară Enescu – „Baladă pentru vioară şi orchestră”.

Maxim Vengerov, care are o vioară Stradivarius ex-Kreutzer din 1727, a mai fost prezent în Festivalul „Enescu”. În 2017 declara: „Este o bucurie să revin în Festival, cu atât mai mult cu cât doi muzicieni importanţi se află la conducere, Zubin Mehta, preşedinte de onoare, şi Vladimir Jurowski, director artistic. Am văzut programul ediţiei 2017 şi pot spune că merită să fiţi mândri de ce artişti aţi reuşit să aduceţi la Bucureşti. A fost o plăcere şi o onoare să analizez, să învăţ şi să interpretez Sonata Nr. 2 de George Enescu”. Atunci el a susţinut un recital extraordinar alături de pianistul Vag Papian, cu lucrări din Brahms, Franck şi Enescu. În 2017 au fost prezenţi şi la Sibiu.

Câştigător al unui premiu Grammy şi al Gramophone pentru artistul anului, Maxim Vengerov este considerat unul dintre cei mai buni violonişti din generaţia sa, având recunoaştere internaţională şi fiind unul dintre cei mai solicitaţi solişti pe scenele lumii.

A început vioara de la 5 ani şi ulterior a fost recompensat cu marele premiu la concursurile Wieniawski (10 ani, când a avut şi prima înregistrare) şi Carl Flesch (15 ani). Mentori la început i-au fost Mstislav Rostropovici , Galina Tourchaninova şi Zakhar Bron. Înregistrările au continuat la case de discuri precum Melodia, Teldec şi EMI.

Violoncelistul şi dirijorul Mstislav Rostropovici a fost cel care l-a îndrumat către dirijat, astfel că în 2010 ajunge să dirijor-şef al Orchestrei Festivalului Gstaad, Elveţia.

Vengerov şi-a continuat studiile în muzică şi în 2014 a absolvit cu o diplomă de excelenţă Institutul Ippolitov-Ivanov din Moscova, unde a studiat cu profesorul Yuri Simonov, apoi au urmat încă doi ani, la de şcoală de muzică pentru dirijat operă.

În urmă cu trei ani, a avut o colaborare excepţională în Australia, când a deschis stagiunea Orchestrei Simfonice din Sydney şi a dirijat cu Orchestra Simfonică din Queensland, unde era artist în rezidenţă.

A mai colaborat ca dirijor cu Orchestra RTE - Dublin, Filarmonica din München şi Orchestra Simfonică din Melbourne, apoi a participat la Carnegie Hall cu Orchestra Simfonică din Montreal şi la Festivalul de Muzică de la Beijing, scris de compozitorul Qigang Chen, dar şi în Europa, cu Orchestra Naţională a Franţei.

În acest sezon, a deschis stagiunea Orchestrei Filarmonica della Scala cu dirijorul italian Riccardo Chailly, a primit rezidenţă la Filarmonica din Monte Carlo şi la Filarmonica din Paris şi a susţinut concerte în SUA, China şi Europa.

Vengerov se numără printre muzicienii de talie internaţională care investesc foarte mult efort şi timp în descoperirea şi pregătirea tinerelor talente. Spre exemplu, în prezent, predă la Academia de Muzică Menuhin, Elveţia, dar şi vioară la Royal College of Music din Londra, cel mai mare conservator din Marea Britanie.

Maxim Vengerov este primul artist de muzică clasică numit „ambasador internaţional al Bunăvoinţei pentru UNICEF” (1997).

PROGRAM

11 septembrie 2019, 17:00 - 18:45

Ateneul Român

Secţiunea: Recitaluri şi concerte camerale

Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo

Maxim Vengerov - dirijor

Enescu - Baladă pentru vioară şi orchestră

Maxim Vengerov – vioară

Ceaikovski - Andante Cantabile

Gautier Capuçon – violoncel

Ceaikovski - Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră op. 33

Gautier Capuçon - violoncel

Ceaikovski - Simfonia a VI-a în si minor op. 74, „Patetica”

   

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite