Orchestra din Paris concertează la „Enescu“, pe 5 septembrie, cu dirijorul Paavo Järvi şi violonista Vilde Frang / festivalul george enescu

Orchestra din Paris concertează la „Enescu“, pe 5 septembrie, cu dirijorul Paavo Järvi şi violonista Vilde Frang

Concertul va putea fi ascultat joi, 5 septembrie, la Sala Palatului, începând cu ora 19.30, solişti fiind violonista vilde Frang şi organistul Thierry Escaich. Câştigător al Premiului Grammy, Paavo Järvi este, de trei ani, director muzical al Orchestrei din Paris. Dirijorul, alături de Orchestra din Paris, au avut un lung turneu asiatic (Japonia, China şi Coreea) şi au apărut la festivalurile Bad Kissingen şi Grafenegg.

Concert al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, împreună cu pianista Yuja Wang, pe 3 septembrie / festivalul george enescu

Concert al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, împreună cu pianista Yuja Wang, pe 3 septembrie

Pianista de origine chineză Yuja Wang va interpreta marţi, 3 septembrie, la Sala Mare a Palatului, partituri ale celebrilor Ceaikovski şi Şostakovici, alături de Pittsburgh Symphony Orchestra. Yuja Wang, în vârstă de 25 de ani, este recunoscută pe plan internaţional pentru interpretările ce combină spontaneitatea şi imaginaţia curajoasă specifice tinereţii, cu discpilina şi precizia unui artist matur.

VIDEO Dirijorul Daniel Barenboim şi Capela de Stat din Berlin deschid Festivalul „Enescu“, duminică, pe 1 septembrie / festivalul george enescu

VIDEO Dirijorul Daniel Barenboim şi Capela de Stat din Berlin deschid Festivalul „Enescu“, duminică, pe 1 septembrie

În prima zi a festivalului , vă puteţi bucura de recitalul uneia dintre cele mai vechi orchestre din lume, Capela de Stat din Berlin, care a fost desemnată de cinci ori în ultimii 12 ani drept Orchestra Anului. În anul 2000, Daniel Barenboim a fost ales dirijor-şef-pe-viaţă al Orchestrei, iar în concertul susţinut în Bucureşti i se va alătura pianistul Radu Lupu, artistul despre care s-a spus că „a adus cel mai aproape muzica de vorbire“.

„Adevărul” te trimite la „Festivalul George Enescu”. Testează-ţi cultura muzicală pe Facebook şi câştigă invitaţii şi DVD-uri / festivalul george enescu

„Adevărul” te trimite la „Festivalul George Enescu”. Testează-ţi cultura muzicală pe Facebook şi câştigă invitaţii şi DVD-uri

Adevărul lansează cu ocazia Festivalului George Enescu aplicaţia dedicată de pe Facebook, unde puteţi câştiga mai multe premii dacă participaţi la concursul zilnic. Pe aplicaţia „Concurs George Enescu” trebuie să răspundeţi la o întrebare şi puteţi să distribuiţi mai departe prietenilor.

Premiera Tetralogiei Wagner în  Festivalul „George Enescu” / festivalul george enescu

Premiera Tetralogiei Wagner în  Festivalul „George Enescu”

Tetralogia „Inelul Nibelungului”, de Richard Wagner, va fi prezentată, în premieră, la Bucureşti, la Festivalul „George Enescu”. Cele patru opere: „Aurul Rinului”/ „Das Rheingold”, „Walkiria”/ „Die Walküre”, „Siegfried” şi „Amurgul Zeilor”/ „Götterdämmerung” vor fi interpretate de Orchestra Simfonică Radio din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowski, pe 15 septembrie, de la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU. Dirijorul Antonio Pappano conduce spectacolul „Requiem“ de Giuseppe Verdi la Sala Palatului / festivalul george enescu

FESTIVALUL GEORGE ENESCU. Dirijorul Antonio Pappano conduce spectacolul „Requiem“ de Giuseppe Verdi la Sala Palatului

Unul dintre cei mai importanţi dirijori din lume, Antonio Pappano, se va afla la pupitrul Orchestrei Academiei „Santa Cecilia“, pe 12 septembrie, la Sala Mare a Palatului, de unde va dirija spectacolul „Requiem“ de Giuseppe Verdi. Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu“, a declarat, într-un interviu acordat „Adevărul“, că acest concert îi va face geloşi până şi pe organizatorii Festivalului de la Salzburg.

Cea mai pasională cantată, narată de Victor Rebengiuc la Festivalul „Enescu“ / festivalul george enescu

Cea mai pasională cantată, narată de Victor Rebengiuc la Festivalul „Enescu“

Peste o lună, pe 7 septembrie, actorul Victor Rebengiuc va debuta ca narator în cantata „Gurre-Lieder“, de Arnold Schönberg, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“. Spectacolul Festivalului „Enescu“ se va desfăşura la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30 şi este printre puţinele spectacole la care încă se mai găsesc bilete la această oră.

FESTIVALUL ENESCU. Bienala de artă contemporană va lumina Capitala / festivalul george enescu

FESTIVALUL ENESCU. Bienala de artă contemporană va lumina Capitala

EBienale, evenimentul internaţional de artă contemporană al Festivalului „George Enescu“, se află anul acesta la cea de-a doua ediţie. Lucrările vor fi expuse pe 25 august, în spaţiile din preajma sălilor de concert din cadrul festivalului, iar vernisajul va avea loc pe 1 septembrie. Printre artiştii participanţi se numără norvegianul de origine română Timon Botez, designerul Vlad Tenu şi artistul video Daniel Djmao.

„Adevărul“ este pentru a treia oară partener editorial al Festivalului „George Enescu“, după ce a realizat ziarul Festivalului în 2013 şi 2015. De pe 1 august, am prezentat Festivalul într-o secţiune dedicată acestuia, pe site-ul festivalenescu.adevarul.ro, unde puteţi citi totul despre Festivalul „George Enescu“.

acum 10 luni · comentarii (1)

Se află în plină desfăşurare Ediţia a XXIV-a, la fel de abundentă precum celelalte, pe durata obişnuită de ceva vreme, peste trei săptămâni. Sub Înaltul Patronaj al şefului statului român – documentul de acordare i-a fost înmânat directorului Artexim, Mihai Constantinescu, la conferinţa de presă din ziua inaugurării evenimentului, sub Preşedinţia de Onoare a celebrului Zubin Mehta şi direcţiunea artistică a lui Vladimir Jurowski.

acum 10 luni · comentarii (1)

Se observă că la această ediţie, opusurile lirice sunt mai prezente ca înainte. Nu sunt chiar foarte multe, dar să nu uităm că opera este în primul rând spectacol şi, din acest punct de vedere, programul prevede numai o seară cu „Oedipe”, obligatorie, la Opera Naţională Bucureşti. În rest, totul concertant, provenit din spaţii stilistice de secol XX şi baroc – preclasic - clasic.

acum 10 luni · comentarii (0)

Sigur că profilul simfonic rămâne central în programele festivalului, cu toate inserturile lirice. După Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Polish National Radio Sumphony Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, despre care am notat anterior, au urmat la Bucureşti alte importante ansambluri. Nu înseamnă că, în recital sau concert, pe afiş nu au apărut nume de cântăreţi renumiţi sau opere în primă audiţie românească.

acum 10 luni · comentarii (0)

A răsunat ultimul acord al celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului George Enescu. Nu pot s-o calific mai bună sau mai puţin bună decât celelalte, întrucât evenimentul s-a situat dintotdeauna, cel puţin postdecembrist, la cel mai înalt nivel mondial. Trebuie s-o recunoaştem şi s-o afirmăm cu tărie. Efortul financiar este răsplătit pe deplin prin prestigiul confirmat de fiecare dată.

acum 10 luni · comentarii (0)

A fost Festivalul George Enescu şi am fost acolo în toate cele 23 zile! Am ascultat 37 de concerte minunate din cele 84 care au fost în Bucureşti. Este un record la care nu mă aşteptam, dar care mă bucură enorm mai ales că am reusit să ajung la toate secţiunile, mai puţin la cele camerale şi la Muzica secolui XXI, unde am compensat ascultând şi de acasă, dar la toate de la Mari Orchestre şi la majoritatea celor de la Miezul Nopţii.

acum 9 luni · comentarii (1)

Desigur că ediţia a XXIV-a a Festivalului Enescu a avut multe înălţimi, multe după-amieze, seri aşteptate cu sufletul la gură, dintr-o gamă variată de motive – iar printre cele mai aşteptate, chiar de la anunţarea programului, în urmă cu un an, a fost acest „Jeanne d’Arc au bûcher” (Ioana d’Arc pe rug), oratoriul lui Arthur Honegger, pe un libret compus de Paul Claudel.

acum 9 luni · comentarii (2)

Lawrence Foster este un american care iubeṣte România. Mai exact, iubeṣte partea ei bună: cultura. Ṣi mai exact, îl iubeṣte necondiṭionat pe George Enescu. În 1998, când am realizat acest interviu, venise în ṭară  ca director artistic al celei de-a XIV-a ediṭii a Festivalului Internaṭional George Enescu.

acum 7 ani · comentarii (0)

Sala Palatului, care nu este o sală dedicată muzicii clasice, neavând o acustică bună, are totuşi avantajul că foarte mulţi spectatori pot fi prezenţi la concertele festivalului. Şi festivalul a început cu „începutul“ - prima parte, „Rapsodia“ lui Enescu -, iar în partea a doua, „Simfonia a IX-a“ a lui Beethoven.

acum 10 luni · comentarii (1)
Postari Recente