Premieră naţională: Tetralogia „Inelul Nibelungului“ de Richard Wagner ajunge în România pe 15 septembrie, în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin / festivalul george enescu

Premieră naţională: Tetralogia „Inelul Nibelungului“ de Richard Wagner ajunge în România pe 15 septembrie, în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin

„Aurul Rinului“, prima parte a Tetralogiei „Inelul Nibelungului“, semnată de Richard Wagner, va fi interpretată duminică, 15 septembrie, la Sala Mare a Palatului, de la 19.30, de către Orchestra Simfonică din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowksi.

Orchestra Filarmonică din Londra concertează vineri, 13 septembrie, la Sala Palatului, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski / festivalul george enescu

Orchestra Filarmonică din Londra concertează vineri, 13 septembrie, la Sala Palatului, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski

Considerat unul dintre cei mai importanţi interpreţi ai operelor lui Stravinsky, Vladimir Jurowski va dirija Orchestra Filarmonică a Londrei într-un spectacol de excepţie, pe 13 septembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Solistă va fi pianista Anika Vavic, în interpretarea unor lucrări semnate de Rimski-Korsakov, Sergei Prokofiev şi Anton Bruckner.

Antonio Pappano dirijează Orchestra şi Corul Academiei Naţionale „Santa Cecilia“, pe 11 septembrie, la Sala Palatului / festivalul george enescu

Antonio Pappano dirijează Orchestra şi Corul Academiei Naţionale „Santa Cecilia“, pe 11 septembrie, la Sala Palatului

Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia va concerta pe 11 septembrie, de la 19.30,  la Sala Mare a Palatului din Bucureşti, sub bagheta renumitului dirijor Antonio Pappano. Solist va fi tenorul Marius Vlad Budoiu, în interpretarea poemului simfonic „Vox Maris“ al lui George Enescu. Concertul mai cuprinde lucrări de Maurice Ravel şi Antonín Dvořák.

Premieră naţională a operei „Gurre-Lieder“, în interpretarea Filarmonicii „George Enescu“, pe 7 septembrie. Narator va fi actorul Victor Rebengiuc / festivalul george enescu

Premieră naţională a operei „Gurre-Lieder“, în interpretarea Filarmonicii „George Enescu“, pe 7 septembrie. Narator va fi actorul Victor Rebengiuc

Pe 7 septembrie, de la ora 19.30, Sala Palatului va găzdui prima reprezentaţie în România a operei „Gurre-Lieder“ de Arnold Schonberg, în interpretarea Corului şi Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“. Dirijorul orchestrei va fi Bertrand de Billy, iar cel al corului - Iosin Ion Prunner.

„Adevărul“ este pentru a treia oară partener editorial al Festivalului „George Enescu“, după ce a realizat ziarul Festivalului în 2013 şi 2015. De pe 1 august, am prezentat Festivalul într-o secţiune dedicată acestuia, pe site-ul festivalenescu.adevarul.ro, unde puteţi citi totul despre Festivalul „George Enescu“.

acum 10 luni · comentarii (1)

Se află în plină desfăşurare Ediţia a XXIV-a, la fel de abundentă precum celelalte, pe durata obişnuită de ceva vreme, peste trei săptămâni. Sub Înaltul Patronaj al şefului statului român – documentul de acordare i-a fost înmânat directorului Artexim, Mihai Constantinescu, la conferinţa de presă din ziua inaugurării evenimentului, sub Preşedinţia de Onoare a celebrului Zubin Mehta şi direcţiunea artistică a lui Vladimir Jurowski.

acum 10 luni · comentarii (1)

Se observă că la această ediţie, opusurile lirice sunt mai prezente ca înainte. Nu sunt chiar foarte multe, dar să nu uităm că opera este în primul rând spectacol şi, din acest punct de vedere, programul prevede numai o seară cu „Oedipe”, obligatorie, la Opera Naţională Bucureşti. În rest, totul concertant, provenit din spaţii stilistice de secol XX şi baroc – preclasic - clasic.

acum 10 luni · comentarii (0)

Sigur că profilul simfonic rămâne central în programele festivalului, cu toate inserturile lirice. După Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Polish National Radio Sumphony Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, despre care am notat anterior, au urmat la Bucureşti alte importante ansambluri. Nu înseamnă că, în recital sau concert, pe afiş nu au apărut nume de cântăreţi renumiţi sau opere în primă audiţie românească.

acum 10 luni · comentarii (0)

A răsunat ultimul acord al celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului George Enescu. Nu pot s-o calific mai bună sau mai puţin bună decât celelalte, întrucât evenimentul s-a situat dintotdeauna, cel puţin postdecembrist, la cel mai înalt nivel mondial. Trebuie s-o recunoaştem şi s-o afirmăm cu tărie. Efortul financiar este răsplătit pe deplin prin prestigiul confirmat de fiecare dată.

acum 9 luni · comentarii (0)

A fost Festivalul George Enescu şi am fost acolo în toate cele 23 zile! Am ascultat 37 de concerte minunate din cele 84 care au fost în Bucureşti. Este un record la care nu mă aşteptam, dar care mă bucură enorm mai ales că am reusit să ajung la toate secţiunile, mai puţin la cele camerale şi la Muzica secolui XXI, unde am compensat ascultând şi de acasă, dar la toate de la Mari Orchestre şi la majoritatea celor de la Miezul Nopţii.

acum 9 luni · comentarii (1)

Desigur că ediţia a XXIV-a a Festivalului Enescu a avut multe înălţimi, multe după-amieze, seri aşteptate cu sufletul la gură, dintr-o gamă variată de motive – iar printre cele mai aşteptate, chiar de la anunţarea programului, în urmă cu un an, a fost acest „Jeanne d’Arc au bûcher” (Ioana d’Arc pe rug), oratoriul lui Arthur Honegger, pe un libret compus de Paul Claudel.

acum 9 luni · comentarii (2)

Lawrence Foster este un american care iubeṣte România. Mai exact, iubeṣte partea ei bună: cultura. Ṣi mai exact, îl iubeṣte necondiṭionat pe George Enescu. În 1998, când am realizat acest interviu, venise în ṭară  ca director artistic al celei de-a XIV-a ediṭii a Festivalului Internaṭional George Enescu.

acum 7 ani · comentarii (0)

Sala Palatului, care nu este o sală dedicată muzicii clasice, neavând o acustică bună, are totuşi avantajul că foarte mulţi spectatori pot fi prezenţi la concertele festivalului. Şi festivalul a început cu „începutul“ - prima parte, „Rapsodia“ lui Enescu -, iar în partea a doua, „Simfonia a IX-a“ a lui Beethoven.

acum 10 luni · comentarii (1)