LIVE VIDEO Concertul de deschidere a Festivalului „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, în direct pe adevarul.ro / festivalul george enescu

LIVE VIDEO Concertul de deschidere a Festivalului „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, în direct pe adevarul.ro

În această seară, pe site-ul adevarul.ro veţi putea urmări live spectacolul care deschide cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului „Enescu“, susţinut de Capela de Stat din Berlin, sub bagheta renumitului dirijor Daniel Barenboim. Pe întreaga perioadă a Festivalului (1-28 septembrie), concertele şi evenimentele vor fi transmise în direct pe adevarul.ro, fiind preluate de la posturile Televiziunii Române (TVR1, TVR2, TVR+ şi TVR HD).

INTERVIU Ministrul Culturii, Daniel Barbu: „Democraţiile au o latură estetică“ / festivalul george enescu

INTERVIU Ministrul Culturii, Daniel Barbu: „Democraţiile au o latură estetică“

În biroul ministrului Culturii, din clădirea cea nouă a Bibliotecii Naţionale, lucrează un istoric cu figură sobră, pasionat de muzica lui Haendel. Ministru al Culturii din decembrie 2012, profesorul Daniel Barbu crede în „demuzeificarea“ actului cultural şi vede orchestra simfonică drept o metaforă pentru felul în care funcţionează societatea în ansamblu.

Ansamblul „Violoncellissimo“, condus de Marin Cazacu, concertează vineri, 27 septembrie, la Ateneu / festivalul george enescu

Ansamblul „Violoncellissimo“, condus de Marin Cazacu, concertează vineri, 27 septembrie, la Ateneu

De asemenea, în penultima zi a Festivalului „George Enescu“, celebra violonistă Viktoria Mullova urcă pe scena Ateneului, de la 22.30, alături de Accademia Bizantina cu un program de Johann Sebastian Bach. Talentul extraordinar al Viktoriei Mullova a captat atenţia internaţională atunci când a câştigat concursul Sibelius la Helsinki (1980) şi Medalia de Aur la concursul Ceaikovski (1982).

Miercuri, 25 septembrie: Camerata Salzburg, în concert la Ateneu. Solistă va fi violonista Hilary Hahn / festivalul george enescu

Miercuri, 25 septembrie: Camerata Salzburg, în concert la Ateneu. Solistă va fi violonista Hilary Hahn

Hilary Hahn are un palmares impresionant format din două premii Grammy, mai multe premii Diapason „d'Or of the Year“, Preis der deutschen Schallplattenkritik şi premiul Classic FM/Artistul Gramofon al Anului 2008. Hilary Hahn concertează regulat cu orchestre de elită ale lumii în cadrul unor recitaluri prestigioase, astfel, miercuri va urca pe scena Festivalului „George Enescu“ alături de Camerata Salzburg.

A doua întâlnire cu Maxim Vengerov la Enescu 2021 (după Concertul de Şostakovici cu Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Cristian Măcelaru) a fost în intimitatea Ateneului, într-un recital cameral cu sonate pentru vioară şi pian. Partenera lui Vengerov a fost Polina Osetinskaia, o pianistă mai puţin celebră decât starul viorii, care şi-a asumat rolul secundar în această după amiază.

acum 2 zile · comentarii (0)

Joyce DiDonato, diva muzicii baroce. A intrat în scenă plutind, distinsă, delicată, într-o rochie corail. (Avea s-o schimbe în partea secundă cu una de un auriu strălucitor, şi ea subliniindu-i silueta impecabilă.) Mi-a evocat apariţia pe scena Ateneului a legendarei Elisabeth Schwarzkopf acum mulţi zeci de ani, în văluri, parcă planând. Aceeaşi eleganţă, aceeaşi nobleţe, acelaşi farmec.

acum 2 zile · comentarii (0)

A fost unul dintre cele mai aşteptate concerte ale actualei ediţii!  A fost una dintre marile – dacă pot nota astfel – întâlniri! ...dintre unul dintre colectivele simfonice de prim rang ale Europei - pe de-o parte - şi – pe de alta – dirijorul Cristian Măcelaru, personalitate dirijorală artistică pregnantă în spaţiul artistic european şi cel american.

acum 3 zile · comentarii (0)

Când ai atâtea orchestre londoneze la Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu – London Symphony Orchestra (LSO), Philharmonia Orchestra (PO), London Philharmonic Orchestra (LPO), Royal Philharmonic Orchestra (RPO), ca să nu mai punem la socoteală şi orchestrele de cameră (The Academy of St Martin in the Fields sau London Mozart Players) – aproape că te temi că o s-ajungi să le încurci, că n-o să înţelegi nimic.

acum 3 zile · comentarii (0)

Priveam din sala Festivalului „Enescu“ Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Cristian Măcelaru, urmăream fermitatea excepţionalei concert-maestre Sarah Nemţeanu (da, femininul este onorant în acest caz, nu este o forţare a limbii române) şi mă gândeam că prezenţa acestor două nume româneşti acolo, pe acea scenă, la mijlocul ediţiei cu numărul 25 a festivalului are o semnificaţie artistică, dar are cu siguranţă şi una patriotică.

acum 3 zile · comentarii (3)

Acum doi ani, tot la Enescu, Vadim Repin oferea o versiune de neuitat a Concertului pentru vioară al lui Şostakovici, cu un Scherzo într-adevăr diabolic şi o Passacaglia apăsătoare şi lentă. Îl acompania Christian Badea la conducerea Filarmonicii din Sankt Petersburg, cea care a creat lucrarea în 1955.

acum 6 zile · comentarii (0)

Azi a fost o zi foarte bună de Festival. A fost o zi ca pe vremuri, fără apariţii cameo ale artiştilor solişti. A fost ca atunci când nici publicul şi nici muzicienii nu aveau nici o angoasă colectivă, în faţa unei ameninţări comune. Aşa cum e acum în România, când numărul zilnic de cazuri de Covid s-a dublat de la începutul Festivalului.

acum 11 zile · comentarii (0)
Modifică Setările