Ovidiu Miculescu, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune: „Prin radio, Enescu e accesibil europenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SRR, Ovidiu Miculescu
Preşedintele SRR, Ovidiu Miculescu

Preşedintele Radioului public crede că nu trebuie ratat concertul de pe 20 septembrie, când Orchestra Radio va interpreta „Recviemul de război“ de Benjamin Britten.

Multă lume zice că imaginea a ajuns, în zilele noastre, cea mai importantă. Totuşi, există avantaje pe care radioul le are şi televiziunea nu?

Radioul are un avantaj uriaş în faţa televiziunii, şi nu numai; radioul este singura media pe care o putem „consuma“, în timp ce facem şi altceva. Radioul este mult mai eficient decât televiziunea, este un partener şi un prieten care ne poate însoţi oricând şi oriunde.

Care este legătura dintre Radio România şi Orchestra Naţională Radio, una dintre cele două mari orchestre bucureştene?

Orchestra Naţională Radio este prima orchestră a Radio România şi totodată cea mai bună orchestră simfonică din România.

Ce rol are Radio România în Festivalul „Enescu“?

Încă de la începuturi, în anii ’50, Festivalul „Enescu“ s-a aflat într-o relaţie foarte strânsă cu Radio Romania. La această nouă ediţie, continuăm să ne aflăm în poziţia de coproducători, transmiţând în direct festivalul integral, cu două-trei excepţii reprezentate de personalităţi artistice care nu admit în general transmisiunile radio în direct. Aşadar, pentru toţi cei care nu se află în Bucureşti sau nu se găsesc în postura fericită de a deţine bilete sau abonamente la concertele festivalului, Radio România Cultural, pe frecvenţele din toată ţara, şi Radio România Muzical, în zona de acoperire, difuzează în direct on air şi în streaming live pe internet toate concertele – atât liniile principale de la orele 17 şi 19.30, cât şi concertele de la miezul nopţii de la ora 22.30 de la Ateneu şi cele din weekend de la ora 11. Radioul pune la dispoziţie forţe umane şi tehnice semnificative pentru a reuşi acest tur de forţă, pe care ne permitem să-l realizăm şi de această dată. În plus, aceste concerte sunt disponibile prin Uniunea Europeana de Radio tuturor radiodifuziunilor publice europene care le vor oferi publicului lor. Astfel, prin intermediul radioului, mai mult decât prin cel al televiziunii, Festivalul „Enescu“ va fi cu adevărat un festival accesibil tuturor europenilor.

Care sunt concertele sau soliştii din festival pe care nu vreţi să-i rataţi?

Sigur nu voi rata concertul Orchestrelor şi Corurilor Radio din 20 septembrie, pentru că este un eveniment să vezi patru dintre cele mai importante formaţii ale radioului – Orchestra Naţională, Orchestra de Cameră, Corul Academic şi Corul de Copii Radio – în aceeaşi seară, interpretând una dintre capodoperele secolului XX, Recviemul de război de Britten, sub bagheta lui James Judd. De asemenea, voi încerca să nu ratez marile nume precum Radu Lupu, Antonio Pappano şi Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Filarmonica din München, Concertgebouw Amsterdam cu Mariss Jansons. 

De la Imagine Film la Radio

Numele: Ovidiu Miculescu 

Data şi locul naşterii

20 februarie 1961

Stare civilă: căsătorit

Studiile şi cariera

A terminat Facultatea de Imagine Film şi Televiziune. A fost regizor şi director de imagine la Sahia Film, director de imagine la TVR 1, director executiv la Antena 1.

A condus Asociaţia Română de Comunicaţii Audio-Vizuale.

Din iulie 2012, este preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Locuieşte în: Bucureşti

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite