O Colecţie cu Dichis, CD-uri cu „Dilema veche“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada Festivalului, o nouă "Colecţie cu Dichis" va fi distribuită împreună cu revista „Dilema veche“, intitulată „Tineri celebri in Festivalul George Enescu“. Cele patru CD-uri vor cuprinde melodiile artiştilor Yuja Wang, Janine Jansen, Andris Nelsons şi Hilary Hahn.  În această săptămână va fi distribuit CD-ul cu Andris Nelsons.

Un text de Cristina Comandaşu

Cred că Festivalul Enescu este important (şi) pentru că îi aduce în România pe acei muzicieni care astăzi sunt în vârful carierei lor internaţionale. Realitatea lumii internaţionale de concert este diferită de percepţia pe care publicul nostru o are . Aşa că această nouă colecţie Dilema veche, care-i aduce în faţă pe patru dintre muzicienii celebri sub 40 ani, oaspeţi ai Festivalului Enescu, este un gest important cultural în România zilelor noastre. Pentru că acestea sînt patru dintre numele care contează cu adevărat astăzi în muzica clasică.

Andris Nelsons

Dirijorul leton Andris Nelsons (foto jos) are 36 de ani. A studiat dirijatul la Sankt Petersburg; s-a perfecţionat cu Mariss Jansons, compatriotul său, o legendă în viaţă, pe care românii îl cunosc din ediţiile trecute ale Festivalului Enescu; la 28 ani devenea directorul muzical al uneia dintre cele mai bune ansambluri simfonice britanice, City of Birmingham Symphony Orchestra; la 30 de ani dirija pentru prima dată un spectacol la Teatrul Metropolitan din New York; la 34 de ani era numit directorul muzical al uneia dintre cele mai bune orchestre americane, Orchestra Simfonică din Boston. Pe 19 şi 20 septembrie va conduce la Bucureşti cele două concerte pe care le va susţine în Festivalul Enescu Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam.

image

În 2010, Andris Nelsons a apărut într-un concert la Festivalul din Ruhr alături de Capella de stat din Berlin şi pianistul Daniel Barenboim, iar un disc apărut în 2011 păstrează emoţia de neuitat a acelei seri în care au putut fi ascultate cele două concerte pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin, interpretate de doi maeştri din generaţii diferite – Daniel Barenboim şi Andris Nelsons. Acest disc a aparut pe 10 septembrie în colecţia Dilema veche – un arc peste timp între ediţiile 2013 şi 2015 ale Festivalului Enescu (Daniel Barenboim a deschis Festivalul Enescu în 2013, Andris Nelsons va închide ediţia din 2015).

Hilary Hahn

Violonista americană de 35 de ani este una dintre cele mai aşteptate prezenţe din Festivalul Enescu 2013. Renumele ei este cu totul special, este apreciată drept cea mai bună şi mai cunoscută dintre violonistele din Statele Unite ale Americii; la 12 ani a susţinut primul concert cu orchestra; la 16 ani a absolvit studiile universitare (a mai urmat pînă la 19 ani nişte cursuri create special pentru ea); tot la 16 ani a început să înregistreze pentru marile case de discuri; a cîştigat trei premii Grammy . A cîntat cu toate marile orchestre ale lumii, pe cele mai prestigioase scene; a comandat lucrări compozitorilor contemporani (ultimul Grammy l-a obţinut pentru un disc cu asemenea lucrări comandate); s-a impus prin stilul ei interpretativ elegant şi sensibil. În 2008, Hilary Hahn primea un premiu Grammy pentru albumul ei cu două concerte, unul de Schoenberg, al doilea de Sibelius, acesta din urmă foarte cunoscut celor care iubesc muzica clasică. A fost un album care s-a bucurat de un deosebit succes de vînzări în întreaga lume, chiar dacă, totuşi, nu era vorba decât despre muzică clasică. Acesta este şi ultimul album din colecţia Dilemei vechi, cu apariţie pe 17 septembrie 2015.

Yuja Wang

Pe 6 septembrie 2015, pe scena Festivalului Enescu a păşit din nou, pianista chineză Yuja Wang (foto jos). Are 28 de ani şi pînă la această vîrstă a realizat ceea ce alţii fac pînă la 48 ani: concerte cu cele mai importante orchestre europene şi americane, prezenţe pe cele mai prestigioase scene internaţionale, şapte discuri deja apărute la o casă de discuri celebră (al optulea va fi lansat în octombrie 2015) şi, mai mult decît atît, renumele de pianistă care are totul: perfecţiune tehnică, sensibilitate şi, mai ales, strălucire şi o comunicare specială cu publicul.

Yuja Wang rochie portocalie

În februarie 2014, Yuja Wang a lansat un disc pe care se regăsesc două concerte (nr. 3 de Rahmaninov şi nr. 2 de Prokofiev), înregistrate într-un concert live susţinut alături de Orchestra „Simon Bolivar“ din Venezuela, condusă de o altă super-vedetă a momentului, Gustavo Dudamel. Este pur şi simplu un vulcan exploziv acest disc – o întâlnire extrem de fericită între muzicieni care au totul în comun: tinereţea (pînă de curînd, Orchestra „Simon Bolivar“ era una de tineret, iar Gustavo Dudamel are şi el doar 34 ani), măiestria, muzicalitatea, pasiunea de a cînta. Acesta este şi primul disc din noua colecţie cu a Dilemei vechi, care a aparut pe 27 august.

Janine Jansen

Această violonistă olandeză de 37 de ani nu a venit niciodată pînă acum în România, deci cine nu i-a ascultat discurile sau concertele difuzate la Radio România Muzical nu ştie nimic despre ea, deşi Janine Jansen este una dintre cele mai cunoscute violoniste europene ale momentului. Pe 19 septembrie, va fi prezentă pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, la Festivalul Enescu, alături de orchestra numită la un moment dat cea mai bună a lumii, Orchestra Concertgebouw din Amsterdam.

Janine Jansen este şi o adeptă a tehnologiei actuale, de care s-a servit foarte mult în construirea profilului ei de artist. Este artistul care a semnat albumul cel mai bine vîndut din categoria muzică clasică pe itunes.com şi violonista care a înregistrat un album Bach la nişte caracteristici tehnice deosebite special pentru acelaşi itunes.com. Cel mai bine vândut album de muzică clasică de la itunes.com cuprinde celebrele „Anotimpuri“ de Antonio Vivaldi, cu Janine Jansen protagonistă, acelaşi album din colecţia „Dilema veche" care a aparut în 3 septembrie 2015.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite