LIVE VIDEO Xavier Phillips aduce Moz-Art à la Haydn, în direct pe adevarul.ro, de la ora 17.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această după-amiază, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român urcă violoncelistul Xavier Phillips, prezentând "Les Dissonances", un program care îi cuprinde pe Schnittke, Enescu şi Brahms. Spectacolul va fi transmis în direct pe adevarul.ro.

Născut la Paris în 1971, Xavier Phillips a început să studieze violoncelul la vârsta de şase ani. La 15 ani a început colaborarea cu studioul lui Philippe Muller la Conservatorul din Paris şi a absolvit cu distincţie în 1989.

Xavier Philips a fost distins cu numeroase premii la mai multe concursuri. El a luat premiul 2 şi Young Performer’s Special Award, la Concursul Internaţional de la Belgrad, Premiul Special la Concursul Internaţional Ceaikovski de la Moscova, Premiul 3 şi Premiul Special la Concursul Mstislav Rostropovich din Paris şi de asemenea, premiul 1, la I International Cello Competition din Helsinki (prezentat în urma unui vot unanim).Prestaţia tânărului muzician la Concursul Mstislav Rostropovich a creat o impresie extraordinară pentru însuşi maestrul. În urma acelui spectacol, Xavier Phillips a început să îşi perfecţioneze abilităţile sub îndrumarea renumitului maestru, Mstislav Rostropovich.

Curând, Phillips primea invitaţii pentru a participa la cele mai grandioase concerte din lume cu orchestre precum Orchestre National de France, Orchestra Philharmonique de Radio France, Bavarian Rundfunk Symphony Orchestra, Berliner Symphoniker, Houston Symphony, BBC Scottish Symphony Orchestra,Orchestre de la Suisse Romande şi Filarmonica della Scala sub tutelajul unor dirijori eminenţi precum Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach, James Conlon, Marek Janowski, Serge Baudo, Vladimir Fedoseyev, Ion Marin, Kazushi Ono, Jesús López-Cobos, Günther Herbig, Eliahu Inbal şi Vladimir Spivakov.

În septembrie 2001 Phillips şi-a făcut debutul cu Orchestre de Paris. Ca urmare, Mstislav Rostropovich l-a invitat să participe într-un spectacol comun a lucrării Sinfonia concertante de Prokofiev cu National Symphony Orchestra of Washington şi New York Philharmonic Orchestra, pe care a şi dirijat-o. A trecut mai puţin de un an înainte ca Xavier Phillips să debuteze cu Orchestra Simfonică din Chicago într-un spectacol al lucrarii “Variations on a Rococo Theme” de Ceaikovsky. Ilustrul său mentor a stat din nou la pupitrul dirijorului. După această serie de apariţii de success, violoncelistul a fost invitat în SUA pentru a susţine mai multe concerte cu Seattle Symphony Orchestra sub conducerea lui Vassily Sinaisky. În septembrie 2006, Phillips a apărut alături de Orchestre de Paris, la deschiderea sălii Pleyel, proaspăt renovată. Criticii au lăudat cu vehemenţă interpretarea lui a concertului pentru violoncel Tout Un Monde lointain de Dutilleux. Compozitorul, care a fost el însuşi prezent la spectacol, a spus mai târziu că “Xavier Phillips deţine în totalitate această lucrare şi evocă însăşi esenţa titlului -” toată, o lume îndepărtată".

image

Angajamentele pentru sezoanele 2013-2014 şi 2014-2015 includ un spectacol de violoncel semnat de Édouard Lalo cu Orchestre de Paris sub conducerea lui Paavo Järvi la sala Pleyel, precum şi participarea într-un turneu de orchestră în China, un spectacol de rapsodie pentru violoncel şi orchestră de Bloch, Schelomo, cu Orchestre Philharmonique de Radio France sub conducerea lui Fabien Gabel, Second Concerto de Şostakovici cu Cité de la Musique din Paris, lucrări de Dutilleux şi Schumann cu Seattle Symphony Orchestra, concertul de violoncel cu Orchestre National de Lorraine de Elgar, un concert la Konzerthaus din Berlin cu Rundfunk Symphony Orchestra din Bavaria, apariţii la Festivalul Internaţional de la Colmar şi Festivalul Bogotá, împreună cu pianistul Igor Tchetuev şi violonistul Fanny Clamagirand (Triple Concerto al lui Beethoven cu National Philharmonic Orchestra din Rusia) şi o colaborare cu Florida Orchestra sub conducerea lui Ludovic Morlot şi Stefan Sanderling.

Citește și: Bach şi fiii săi

Împreună cu violonistul albanez Tedi Papavrami şi pianistul francez Francois-Frédéric Guy, Xavier Phillips intenţionează să aducă pe scenă şi să înregistreze lucrările complete de muzică de cameră ale lui Beethoven pentru pian şi coarde. De asemenea, muzicianului plănuieşte să înregistreze concertul pentru violoncel Tout un Monde lointain a lui Dutilleux cu Orchestra Simfonică din Seattle sub conducerea lui Ludovic Morlot. Xavier Phillips dedică o mare parte din atenţia sa spre muzica de cameră. El a lucrat cu muzicieni precum Shlomo Mintz, Jean-Marc Phillips-Varjabédian, Régis Pasquier, David Grimal, Emmanuel Strosser, Vahan Mardirossian, Igor Tchetuev, Vanessa Wagner şi Romain Guyot, printre alţii.

Muzicianul deţine o discografie vastă iar înregistrările sale au câştigat premii în numeroase ocazii. Discurile lui Phillips cu lucrări de Kodály (cu fratele său, Jean-Marc Phillips-Varjabédian; Harmonia Mundi / lontano), lucrările pentru violoncel şi orchestră (EMI Classics) şi Sonatele de Schnittke, Şostakovici şi Prokofiev (cu pianistul Hüseyin Sermet; Harmonia Mundi) au primit premiul Choc de la revista Le Monde de la Musique.

Violoncelistul a primit, de asemenea, premiul Grand Prix du Disque pentru înregistrarea lui de muzică de cameră de Albéric Magnard (Auvidis Valois). Discul Armenia, dedicat muzicii armeană cu Jean-Marc Phillips-Varjabédian şi Vahan Mardirossian (Warner Classics), a primit premiul Choc de l’année în 2007.

„LES DISSONANCES“

 Recitaluri şi concerte camerale

Luni 14.09  

Ora 17:00  

Ateneul Român

Solist: XAVIER PHILLIPS – violoncel

Program:

Schnittke – Moz-Art à la Haydn

Enescu – Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în si minor op. 8

Brahms – Simfonia nr. 1 în do minor op. 68

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite