LIVE VIDEO Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, în direct, pe adevărul.ro

LIVE VIDEO Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, în direct, pe adevărul.ro

Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, dirijată de Mariss Jansons.   Foto: nytimes.com

În seara aceasta, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, va închide Festivalul „George Enescu“. Din program vor face lucrări de Brahms, Enescu şi Ravel.

 


Orchestra Regală Concertgebouw este cotată drept una dintre cele mai bune ansambluri din lume. Orchestra Concergebouw a fost fondată în anul 1888. Cu ocazia aniversării a 100 de ani în 1988, orchestra a primit oficial apelativul „Regală”. Susţine annual 80 de concerte la Concertgebouw, în Amsterdam, şi în alte 40 în săli de concert de renumite din toată lumea. Are parte de aproximativ 250.000 de spectatori pe an, la care se adaugă publicul transmisiunilor regulate la radio şi televiziune.A înregistrat peste 1100 LP-uri, CD-uri şi DVD-uri, multe dintre ele câştigând distincţii internaţionale. În 2004, orchestra a lansat propria marcă, RCO Live.

 
Primul dirijor al Orchestrei Regale Concertgebouw a fost Willem Kes, din anul 1888 până în anul 1895. Au urmat Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1963-1988), Riccardo Chailly (1988-2004) şi Mariss Jansons (numit în septembrie 2004).
 
Willem Mengelberg a realizat fundamentul pentru mult apreciata tradiţie Mahler a orchestrei. Eduard van Beinum a introdus în repertoriu simfoniile lui Bruckner şi muzica franceză. Matineele de Crăciun dirijate de Bernard Haitink şi televizate în multe ţări europene i-au adus Orchestrei Regale o largă recunoaştere. Haitink a fost numit dirijor onorific în 1999. Dirijor emerit din 2004, Riccardo Chailly a impulsionat programarea muzicii contemporane şi de operă. Sub conducerea lui Mariss Jansons, orchestra s-a concentrat pe compozitori precum Bruckner, Mahler, Strauss şi Brahms, precum şi pe compozitori importanţi ai secolului XX, ca Şostakovici şi Messiaen, cărora le-au fost dedicate proiecte tematice de mare anvergură.
 
 
PROGRAM
Ora 19.30
Mari orchestre ale lumii
Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam
Sala Mare a Palatului
Dirijor: Andris Nelsons
Lucrări: 
Brahms - Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73
Enescu - Rapsodia nr. 2 în Re Major, op. 11 nr. 2
Ravel - Suita nr. 2 din baletul "Daphnis şi Chloe"
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările