Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului academic al Filarmonicii „George Enescu“: „Vreau ca publicul să inunde sălile de concert ale Filarmonicii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filarmonica „George Enescu“îşi leagă numele de mai multe momente de excepţie în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului „George Enescu“. Andrei Dimitriu, directorul general al instituţiei, şi Iosif Ion Prunner, pianist şi dirijor al Corului Academic al Filarmonicii, au vorbit, la Adevărul Live, despre aportul valoros pe care-l aduc unui eveniment grandios.

Cinci sunt prezenţele Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu“ în Festival, în vreme ce Orchestra simfonică a Filarmonicii va urca pe scenă de două ori: prima dată, astăzi, de la ora 17.00, la Ateneul Român, cu un program alcătuit din partiturile Enescu/Bentoiu – Simfonia nr. 4, Ruzicka – „Clouds“, lucrare pentru cvartet de coarde şi orchestră, şi Bartók – „Kossuth“, poem pentru orchestră şi condus de dirijorul german Peter Ruzicka. A doua apariţie va fi luni, 14 septembrie, de la ora 20.00, la Sala Mare a Palatului, când muzicienii vor fi implicaţi într-unul dintre cele mai importante momente ale ediţiei: dirijorul Leo Hussaim va conduce versiunea de concert a operei Wozzek, de Alban Berg.

„Filarmonica «George Enescu», în general, şi Corul Academic al Filarmonicii, în special, au fost şi sunt foarte implicaţe în Festival. Sper ca implicarea noastră să fie mai remarcată de către cronicarii români pentru că – o spun cu regret – prezenţa noastră a fost consemnată la categoria «şi altele». Cel puţin după concertul de deschidere“, a spus maestrul Iosif Ion Prunner la Adevărul Live. Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, a subliniat însă performanţele Corului Filarmonicii, pe care-l consideră cel mai performant din România. „Nume autorizate să omologheze calitatea sa au preferat corul Filarmonicii noastre în concerte în repetate rânduri. Un exemplu e Daniel Barenboim, care a mulţumit pentru «excepţionala prestaţie artistică a corului». Însuşi faptul că acest cor este solicitat în cinci programe din ediţia a XXII-a a Festivalului spune că e vorba despre un ansamblu artistic de nivel continental“, a explicat Andrei Dimitriu.

După ce, miercuri, Corul Filarmonicii a urcat pe scenă alături de Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi Corul de Copii Radio pentru a interpreta Simfonia nr. 8 de Mahler, pentru muzicieni urmează, în ordine, concertul în care Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool şi dirijorul Vasily Petrenko şi-au propus să interpreteze Simfonia nr. 3 de George Enescu. Nu trebuie uitat şi programul integral pe care Corul academic al Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de maestrul Iosif Ion Prunner, îl va susţine la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti cu un program integral Johann Sebastian Bach.  „Pornind de la acest moment, vreau ca publicul să inunde, pur şi simplu, sălile de concert ale Filarmonicii – şi la concertele vocal-simfonice, şi la concertele simfonice săptămânale, şi la concertele camerale“, a spus maestrul Prunner la Adevărul Live. Acesta a mai pregătit o surpriză pentru Festivalul „George Enescu“: volumul „Iosif Ion Prunner. Trei generaţii la Ateneul Român“, scris de Oana Georgescu, poate fi cumpărat încă de la începutul festivalului, deşi lansarea oficială a fost programată pentru luna octombrie.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite