INTERVIU Amiram Ganz, violonist: „Ravel şi Enescu erau prieteni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul Amiram Ganz FOTO: Arhiva Festivalului „George Enescu“
Violonistul Amiram Ganz FOTO: Arhiva Festivalului „George Enescu“

„Continuitate în schimbare“ este credo-ul Trio-ului Altenberg, care va concerta sâmbătă, de la ora 11.00, la Sala Mică a Palatului. În program, lucrări de Şostakovici, Enescu şi Ravel

Interviu realizat de Irina Hasnaş

În luna septembrie, veţi fi pentru prima oară oaspete al Festivalului Internaţional „George Enescu“. Cu ce gânduri veniţi în România?

Speranţele mele sunt de a realiza un foarte bun concert şi de a ne merita invitaţia. Este un Festival important cu foarte mari oaspeţi. Sperăm ca recitalul nostru să aibă succes, mai ales că interpretăm lucrarea celui mai important creator român. Dorim să realizăm o interpretare cât mai bună, cu atât mai mult cu cât ne aflăm chiar în ţara lui.

Când aţi descoperit Trio-ul lui George Enescu?

Nu este o lucrare interpretată adesea, nu a fost editată, nu are număr de opus. Avem o versiune în manuscris a acestui Trio. Cunoaştem alte opusuri enesciene – cele simfonice, opera Oedipe, cunosc Sonatele pentru vioară. De altfel, am realizat un disc cu cele trei Sonate şi cu Impresiile din copilărie. Acestea sunt lucrări mai cunoscute şi au fost editate editate. Trio-ul nu a fost, dar este o lucrare foarte frumoasă, foarte expresivă, puţin expresionistă. Suntem foarte bucuroşi să-l interpretăm.

Cercetând programul recitalului dumneavoastră, regăsim tendinţe contrastante. Aţi inclus opusuri semnate Şostakovici, Enescu şi Ravel. Care a fost raţiunea alcătuirii acestui program?

Ne-am gândit că trebuie să includem compozitori care sunt oarecum contemporani. Ravel şi Enescu erau prieteni, au studiat împreună cu Fauré la Paris, la Conservator. Deci există foarte multe puncte comune între ei. Chiar dacă fiecare a avut destinul lui, ei s-au întâlnit şi au colaborat: după ce Ravel a compus Sonata sa pentru vioară şi pian, a cântat-o în primă audiţie împreună cu Enescu. Prima lectură şi a doua s-au făcut „pe dinafară“, fără note, deoarece Enescu memorase lucrarea. Avea o memorie fantastică, îi era suficient să citească o dată muzica pentru ca apoi s-o interpreteze pe dinafară. Acum, în ce-l priveşte pe Şostakovici, el aparţine unei alte perioade – Trio-ul său e de la începutul secolului XX.

 De ce formaţia poartă numele de Altenberg?

Peter Altenberg a fost un poet vienez de la începutul secolului XX, destul de cunoscut în vremea sa. Alban Berg a compus lieduri pe versurile lui Altenberg. Am decis să preluăm acest nume simbolic de dragul Vienei şi pentru că suntem un trio vienez.

Mai este trio-ul dumneavoastră în rezidenţă la Musikverein?

Da, noi realizăm cinci concerte pe an la Musikverein şi trio-ul a fost creat în 1993.

Ce ne puteţi spune despre colegii dumneavoastră?

Pianistul este Christopher Hinterhuber, un mare virtuoz; are şi o carieră solistică, se află în trio-ul nostru doar de un an. Din păcate, Christopher Schuster, fondatorul trio-ului, a trebuit să se retragă din motive de sănătate. Violoncelistul Christoph Stradner este prim-violoncelist în orchestra Filarmonicii din Viena: este un muzician deosebit, are un sunet fantastic, dar şi un instrument rar aşa că e o plăcere facem muzică împreună.

Pentru o formaţie care-şi desfăşoară activitatea în secolul al XXI-lea, este important să realizeze înregistrări.

Aveţi proiecte în acest domeniu?

Avem mai multe proiecte. Vom participa la realizarea unui disc dedicat unui compozitor polonez, care se numeşte Andrei Ceaikovski. Un creator născut la începutul secolului XX şi care a murit în 1982. Este un bun compozitor, necunoscut marelui public şi îi vom înregistra Trio-ul. Vom face un alt disc cu lucrări de Mozart, Şostakovici şi Dvorák. Proiectele pe termen lung includ o integrală Beethoven şi una Schumann.

Ce îi doriţi Festivalului „George Enescu“?

Cred că este un important Festival Internaţional cu mulţi invitaţi de prestigiu. Doresc să realizăm un foarte bun concert şi să mai putem reveni. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite