VIDEO „Adevărul Live“ din Piaţa Festivalului. Compozitorul Dan Dediu: „Muzica are o infinitate de stări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada 16-28 septembrie, „Adevărul“ transmite emisiuni direct din inima Festivalului „George Enescu“ FOTO: David Muntean
În perioada 16-28 septembrie, „Adevărul“ transmite emisiuni direct din inima Festivalului „George Enescu“ FOTO: David Muntean

Sfârşitul săptămânii l-a adus în cortul „Adevărul“, din Piaţa Festivalului, pe compozitorul Dan Dediu, a cărui lucrare, „Frenesia pentru orchestră op. 84 (2000)“, a fost interpretată în cadrul Festivalului „Enescu“, duminică, 8 septembrie, de către Orchestra Română de Tineret sub bagheta dirijorului Lawrence Foster.

Jurnalistul Cezar Paul-Bădescu l-a invitat pe Dan Dediu la o discuţie despre ironie, umor şi seriozitate în muzică, dar şi despre premiera de anul trecut a lucrării „O scrisoare pierdută“, după piesa omonimă a lui I. L. Caragiale. Dan Dediu este unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani, fiind autorul a peste 140 de lucrări din toate genurile muzicale: patru simfonii, piese orchestrale, cinci concerte, cinci cvartete de coarde, muzică de cameră pentru diverse formaţii, lucrări pentru pian, coruri şi muzică electronică. Dan Dediu este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret.

Ludicul în muzică

Dan Dediu este de părere că se poate vorbi despre ludic în muzică şi mărturiseşte că îi face plăcere să scrie muzică rapidă. „Jocul face parte din muzică şi muzica este o bucurie. Pe mine mă pasionează să sciu muzică rapidă şi asta îmi dă şi un tonus frenetic sau poate lucrurile stau invers.“

Jocul face parte din muzică şi muzica este o bucurie.   Dan Dediu, compozitor

„Adevărul Live“ din Piaţa Festivalului. Compozitorul Dan Dediu: „Muzica are o infinitate de stări“

Totodată, compozitorul scrie şi muzică lentă, de meditaţie şi declară că încearcă să  le îmbine pentru că „muzica are o infinitate de stări“. „Muzica poate conduce spre tragic, poate zugrăvi dramaticul, dar mai sunt şi serenadele care te deconectează, glumele muzicale.“

Ironie şi umor

Dan Dediu consideră că atât ironia, cât şi umor au un rol important în muzică şi spune că cel mai relevant exemplu este Haydn. „Haydn a fost un mare umorist rafinat, cvartetele sale sunt pline de capacne, plantate în mod intenţionat. Bach, în schimb, nu are cum să fie ironic, dar momentul în care ai şi text, este clar că se poate vorbi despre ironie.“

Muzica poate conduce spre tragic, poate zugrăvi dramaticul.   Dan Dediu, compozitor

Despre opera „O scrisoare pierduă“ spune că s-a frământat mult pentru a putea zugrăvi muzical lumea lui Caragiale: „În cele din urmăam găsit o modalitate. Am lipit pe fiecare personaj o etichetă dansantă, am elaborat chiar un fel de hartă muzicală, sunt dansuri din toată lumea.“

Compozitorul consideră că „O scrisoare pierdută“ este foarte actuală, iar tipologiile lui Caragiale se regăsesc şi în actualitate, dar au apărut şi altele noi.

„O expresie nouă se leagă şi de un vocabular nou, iar oamenii care rămân în conştiinţa publicului sunt cei care descoperă o expresie nouă, cei a căror modalitate de a simţi şi felul lor de a fi impresionează.“

Începând din 16 septembrie, vizitatorii pot intra în direct, din cortul amenajat în Piaţa Festivalului, în emisiunile „Adevărul Live”, găzduite de jurnalistul Cezar Paul Bădescu. Pe lângă tradiţionalele emisiuni transmise zilnic la 11.00 şi 15.00, pe adevarul.ro, vom avea o serie de transmisii zilnice alături de invitaţi din lumea muzicii, de artişti, de bloggeri adevarul.ro, dar şi de oameni cu poveşti interesante, prezenţi în Piaţa Festivalului. Prima emisiune din studioul „Adevărul Live” l-a avut ca invitat pe violonistul Alexandru Tomescu, cel care cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1702, miercuri, 17 septembrie, a fost rândul dirijorului Tiberiu Soare să ne împărtăşească secretele meseriei de dirijor, joi, 18 septembrie, editorialistul Sever Voinescu ne-a povestit cum s-a îndrăgostit iremediabil de muzică, iar ieri solistul Zoltán András ne-a dezvăluit drumul parcurs de la muzica rock, „Sarmalele Reci“, la jazz, „Jazzappella“.

Intraţi în dialog la „Adevărul Live” chiar din inima Festivalului „George Enescu”, acolo unde va răsuna muzica nepieritoare a unor artişti precum Ceaikovski, Mozart, Vivaldi, Bach, Strauss, Enescu, Dvořák sau Rachmaninov. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite