CRONICĂ Dialogul generaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub semnul Muzicii secolului XXI au avut loc duminică două concerte susţinute de Ansamblurile „Traiect“ şi „Profil“, primul înfiinţat de compozitorul Sorin Lerescu în 1982, al doilea – un proiect al compozitorului Dan Dediu, iniţiat în 2003 şi dirijat de Tiberiu Soare.

Două decenii despart debutul acestor formaţii devenite emblematice pentru muzica timpului nostru în spaţiul românesc şi cu rezonanţe internaţionale. Au fost constituite ca adevărate laboratoare de cercetare şi de proiecţie a fenomenului artistic contemporan. Membrii acestor formaţii au interpretat în primă audiţie absolută un număr impresionant de lucrări.

În sala de operă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, ansamblul „Traiect“ a interpretat sub conducerea compozitorului Sorin Lerescu piese semnate de Tiberiu Olah, Ede Terényi, Laura Mânzat, Anatol Vieru, Elena Apostol şi Sorin Lerescu. Invitat a fost flautistul francez Pierre Yves Artaud, un prieten al muzicienilor români, un promotor al creaţiei româneşti contemporane. 

Programul s-a constituit ca un dialog al generaţiilor, un interesant dialog estetic. Opusurile incluse au fost de factură diversă, cu un profil formal miniatural.

La Ateneul Român, ansamblul „Profil“, dirijat de Tiberiu Soare, a propus publicului o interesantă aventură sonoră cu popasuri componistice puternic contrastante – de la opusuri solistice la piese de ansamblu semnate de Adrian Enescu, Viorel Munteanu, Octav Nemescu, Dorina Rotaru, Mihai Măniceanu şi Nicolae Brânduş, de la muzică spectrală, muzică de film, influenţe ale folclorului românesc, la virtuozitate şi mare forţă expresivă.

Cele două concerte, aflate sub genericul „Muzica secolului XXI“, s-au conturat în relevante tablouri ale creaţiei contemporane româneşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite