Cartea despre viaţa mezzosopranei Viorica Cortez, lansată la Festivalul Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Cortez, mezzosoprană română stabilită în Franţa FOTO eliteart.org
Viorica Cortez, mezzosoprană română stabilită în Franţa FOTO eliteart.org

Volumul intitulat „Cortez“, semnat de jurnalistul TVR Marius Constantinescu, va fi lansat miercuri, de la ora 18:00, la Galeriile Artmark din Bucureşti, în cadrul Festivalului „George Enescu“.

În volumul „Cortez“, povestea vieţii celebrei Viorica Cortez este mărturisită în cadrul dialogurilor pe care mezzosoprana le-a purtat cu Marius Constantinescu, pe parcursul vizitei de anul trecut a jurnalistului la Paris.

„O incursiune reală, prin text şi imagini, în viaţa unui artist unic, o întâlnire fascinantă în spaţiul personal şi profesional al artistei, dar şi o vizită virtuală în culisele celor mai importante teatre de operă din lume... Fără a le cere, a le aştepta sau a le închipui, acestea sunt doar trei dintre promisiunile pe care mi le-a împlinit această poveste“, spune Marius Constantinescu despre volumul care-i poartă semnătura.

La lansare va participa, alături de autorul volumului, mezzosoprana Viorica Cortez şi alţi invitaţii speciali care vor lua cuvântul: criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu, Mihai Constantinescu (director Artexim, organizator al Festivalului Internaţional „George Enescu“) şi Mihai Stan (Preşedintele Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură).

marius constantinescu

Ideea volumului „Cortez“ a câştigat în 2012 concursul pentru rezidenţe culturale oferite de Institutul Cultural Român de la Paris. Volumul „Cortez“ este publicat de Editura Baroque Books & Arts, cu sprijinul Asociaţiei pentru Muzică Artă şi Cultură.

Marius Constantinescu (foto dreapta) este cunoscut telespectatorilor din emisiunile realizate sau prezentate la TVR („Marile picturi ale lumii“, „V... de la visual“, „Jurnal Cultural“, „Profil. Poveste. Personaj“, „România Frumoasă“), dar şi din interviurile pe care acesta le-a realizat cu personalităţi de renume internaţional, printre care se numără scriitorul Salman Rushdie, dirijorul Antonio Pappano, producătorul de film Jan Harlan, scriitorul Amos Oz, dirijorul şi compozitorul Jordi Savall, pianista Helene Grimaud, soprana Angela Gheorghiu. Marius Constantinescu este câştigătorul a două premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (A.P.T.R.), în 2007 şi 2012.

Şi la ediţia de anul acesta a Festivalul „George Enescu“, Marius Constantinescu se numără printre jurnaliştii TVR care sunt gazdele telespectatorilor şi care realizează în direct scurte interviuri cu artiştii în culisele festivalului. 

Viorica Cortez s-a născut pe 26 decembrie 1935 la Iaşi. A început să studieze muzica la Conservatorul din oraşul natal, Încă din studenţie obţinând Marele Premiu la Concursul Internaţional de Canto din Toulouse (1964). Au urmat Marele Premiu special „Kathleen Ferrier“ din t’Hertogenbosch (Olanda, 1965) şi Premiul I cu medalie de aur al Concursului Internaţional de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1967). Premiul de la Toulouse i-a deschis imediat toate marile scene. Fără a mai trece prin roluri mici, a obţinut un contract în Franţa pentru rolul principal din opera „Samson şi Dalila“ de Camille Saint-Saëns.

În anul 1971 a decis să rămână în Franţa. După emigrare şi până în decembrie 1989 nu a mai avut voie să cânte pe nici o scenă din România. A obţinut cetăţenia franceză, dar nu a renunţat nici la cea română.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite