Concertul faimoasei Orchestre Regale Concertgebouw

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orchestra Regală Concertgebouw
Orchestra Regală Concertgebouw

Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam va concerta, la Sala Palatului, de la ora 19.30, în secţiunea Mari Orchestre ale Lumii.  În program: Poemul simfonic „Don Quijote” – de Richard Strauss şi Simfonia a III-a în mi bemol major „Eroica” – de Ludwig van Beethoven. Adevarul.ro va transmite acest concert, de la 19. 30.

Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam va concerta la Sala Palatului, de la ora 19.30, în secţiunea Mari Orchestre ale Lumii. La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Cristian Măcelaru. Solişti: Ken Hakii – la violă şi Truls Mørk – la violoncel.

În program: Poemul simfonic „Don Quijote” – de Richard Strauss şi Simfonia a III-a în mi bemol major „Eroica” – de L.v. Beethoven.

Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam este cotată drept una dintre cele mai bune orchestre din lume. Criticii i-au lăudat dintotdeauna sunetul unic: secţiunea de corzi este „catifelată”, sunetul instrumentelor de suflat e „de aur”, al celor din lemn „deosebit de personal”, iar instrumentele de percuţie au o reputaţie internaţională.

Şase şefi de orchestră în 130 de ani de existenţă

În cei peste 130 de ani ai existenţei sale, Orchestra Regală Concertgebouw a avut doar şase dirijori. Primul dirijor al Orchestrei Regale Concertgebouw a fost Willem Kes, din anul 1888 până în anul 1895. Au urmat Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1963-1988), Riccardo Chailly (1988-2004) şi Mariss Jansons (numit în septembrie 2004). Orchestra străluceşte şi prin cei 120 de instumentişti, care provin din peste 20 de ţări. Ei împartăşesc obiectivul comun de a atinge cel mai înalt nivel de performanţă la fiecare reprezentaţie. Fiecare reprezentaţie este văzută ca un prilej de a oferi publicului ceva nemaiauzit, nemaisimţit, nemaiatins.

Există două elemente esenţiale ale repertoriului orchestrei: tradiţia şi inovaţia. Este vorba, pe de o parte, despre interpretările muzicii lui Mahler şi Bruckner, dar şi despre menţinerea unor tradiţii speciale – cum ar fi concertul anual cu „Matineul de Crăciun”. Orchestra Concergebouw susţine peste 80 de concerte în fiecare an, în Amsterdam şi în alte săli de concert renumite din toată lumea. Discografia sa numără peste 1.100 albume şi DVD-uri, multe dintre ele recompensate cu distincţii internaţionale. În 2004, orchestra a lansat propria marcă, RCO Live.

Citiţi şi:

Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam încheie duminică seară Festivalul Enescu

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite