Acordurile „Archaeus“, la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul "Archaeus", condus de Liviu Dănceanu, are 30 de ani de activitate.   FOTO: liviudanceanu-archaeus.ro
Ansamblul "Archaeus", condus de Liviu Dănceanu, are 30 de ani de activitate.   FOTO: liviudanceanu-archaeus.ro

Liviu Dănceanu va dirija lucrări de George Balint, Michael Denhoff, Ştefan Niculescu, Dan Buciu, Horia Şurianu, Javier Darias şi Aurel Stroe.

Articol semnat de Michaela Roşu

Nu puţini sunt compozitorii care, în cei aproape 30 de ani de activitate ai ansamblului „Archaeus“, au dedicat formaţiei pagini din creaţia lor, cunoscut fiind faptul că este alcătuită din artişti cu performanţe solistice de notorietate. În programul ales pentru actuala ediţie a Festivalului, numele acestor compozitori sunt George Balint, Dan Buciu, Aurel Stroe...

În mod firesc, deschiderea concertului se face cu o Muzică pentru „Archaeus“. „Poetica este aspectul general al compoziţiei mele”, mărturiseşte George Balint (n. 1961). 

Motivaţia decurge, desigur, din însăşi structura interioară a compozitorului; punerea în pagină a unei astfel de muzici se realizează însă deopotrivă prin impulsuri ce vin din ancestralul folcloric, ca şi prin apetenţa lui George Balint pentru abstracţiunile limbajului contemporan. Cele două lumi se armonizează, iar lucrarea de faţă nu face excepţie. Doar se adresează ansamblului „Archaeus“.

Strophen este titlul generic al unei suite de 52 de piese, corespunzătoare fiecărei săptămâni a anului, concepută în 2009 de Michael Denhoff (n. 1955, în Westfalia). Putând fi interpretate de un instrument solo sau vizând combinaţii timbrale ce pot varia în cazul aceleiaşi piese de la duo la formaţii camerale, Strophen este gândită ca Melodienprojekt, cum o numeşte autorul. Fără îndoială, Liviu Dănceanu a avut în vedere, pentru selecţia „strofelor“, în primul rând formulele interpretative indicate de compozitor care să corespundă posibilităţilor ansamblului său. Nu a ocolit însă şi o anumită „strategie“ a încadrării lor în context, şi simpla parcurgere a titlurilor este edificatoare în acest sens.

Michael Denhoff este cunoscut şi pentru ciclurile sale instrumentale inspirate de pictură şi literatură (Chagall, Klee, Kandinsky, Dürer, Goya. Dintre scriitori, Rilke, Celan, Beckett, Mallarmé). Ele relevă o dată în plus înclinaţiile compozitorului în ce priveşte caracterul vizual al sonorităţilor, rafinamentul în plan armonic şi arhitectural.

CONSTRUCŢII PLURIVOCALE

Triplum II (1973) face parte dintr-un ciclu (Duplum, Triplum, Undecimum) pe care Ştefan Niculescu (1927-2008) l-a realizat ca urmare a preocupărilor sale constante – teoretice şi de creaţie – pentru generoasele posibilităţi oferite de eterofonie în construcţii plurivocale complexe, cu sonorităţi specifice secolului al XX-lea. Titlurile sale trimit, după cum arată compozitorul, la forme incipiente ale plurivocalităţii medievale, pe baza cărora a evoluat contrapunctul european. Lucrarea va fi interpretată de clarinet, violoncel şi pian. 

Din nou, o lucrare dedicată Ansamblului „Archaeus“: Schiţe pentru un autoportret. Dan Buciu (n. 1943) se întoarce către sine însuşi şi găseşte mijloacele de a crea, plecând de la un material muzical iniţial, variante/stări corespunzătoare celor cinci mişcări ale lucrării: Agitato, Pensieroso, Spiritoso, Negativo, Enigmatico. Cu tehnică şi inspiraţie. Prima audiţie a avut loc la Universitatea de Muzică din München, în anul 2001. 

Rêverie Byzantine en canon. Un titlu care vorbeşte de la sine despre sugestii sonore arhaice în expunere polifonică simplă, încredinţată „trioului” alcătuit din clarinet, fagot şi oboi. Horia Şurianu (n. 1952), compozitor cunoscut în Franţa (şi nu numai), unde este stabilit de câteva decenii, nu se rupe de rădăcinile româneşti. Horia Şurianu este în permanenţă preocupat de a-şi şlefui scriitura, de a expune şi dezvolta idei bine reliefate (în lucrări de cele mai diferite genuri – muzică simfonică, de cameră, de balet, de teatru, corală sau electronică). Muzica sa este întotdeauna motivată interior şi, prin aceasta, convingătoare.

Ce poate urma? Un moment „spaniol“ 2006: Ucanca. Xavier Darias (n. 1946) – cunoscut publicului românesc şi prin lucrările simfonice interpretate de filarmonicile din ţară – ne poartă, cu ajutorul clarinetului, pianului şi al benzii de magnetofon, prin ţinuturile sale de obârşie din Tenerife.

Liviu Dănceanu a ales să încheie programul cu o piesă intitulată foarte sugestiv Humoreske mit zwei Durchblicken zum Leeren, o demonstraţie a spiritului inventiv, continuu fascinat de inedit, de o inconfundabilă expresivitate, ce constituie marca personalităţii lui Aurel Stroe (1932-2008).

Ansamblul „Archaeus“, sub bagheta dirijorului Liviu Dănceanu, concertează astăzi, 2 septembrie, de la ora 17.00, la Ateneul Român. 

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite