Restaurantele apără „dreptul“ mâncării: consumul este permis, dar nu şi fotografiatul, şi urcatul pe Instagram

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instagram este supranumită şi „Foodstagram“. FOTO Flickr/text Adevărul
Instagram este supranumită şi „Foodstagram“. FOTO Flickr/text Adevărul

Pe lângă pisici, câini, bebeluşi şi alte animale pe care oamenii le fotografiază şi încarcă pe Internet, utilizatorii de Instagram sunt şi fanii imortalizării mâncării. Dar se poate ca sfârşitul acestei mode să fie mai aproape decât se credea.

Câteva restaurante din Statele Unite ale Americii au început să nu le mai permită clienţilor să-şi fotografieze mâncarea pentru ca mai apoi să o încarce pe Instagram. Măsura nu vine ca să prevină „defăimarea“ bucatelor sau să oprească „expunerea publică“ a felurilor aşezate pe mese, ci pentru că ceilalţi clienţi sunt deranjaţi de acest obicei, notează „New York Times“.

Helene Stapinski, autoarea articolului, a vorbit cu bucătarul David Bouley. El a văzut oameni în tot felul de ipostaze atunci când vor să surprindă mâncarea pe care tocmai le-a adus-o chelnerul. „Sunt turişti străini care, în ciuda aparatelor lor destul de mari, sunt destul de discreţi. Sunt cei care folosesc bliţul şi-i deranjează pe ceilalţi. [...] Sunt chiar şi cei care se urcă pe scaun pentru a fotografia mâncarea de sus.“ Şi a spus despre această modă că „întrerupe cu totul ambianţa“.

Totuşi, Bouley a venit cu altceva. Nu le interzice, dar pur şi simplu le îngreunează procesul. Îi invită în bucătărie, unde pot fotografia câtă mâncare vor. Alţii nu sunt atât de îngăduitori. Stapinski a discutat cu o femeie care a vrut să facă o poză într-un restaurant, dar înainte de a reuşi să imortalizeze momentul, cineva a venit şi i-a atras atenţia că nu are voie. „Am fost cu siguranţă într-o situaţie jenantă“, a spus aceasta.

„A atins proporţii destul de mari“, a declarat Steven Hall, purtător de cuvânt al restaurantului la care lucrează David Bouley. „Toată lumea vrea o poză cu mâncarea. Nu-i interesează cum îi afectează pe cei din jur.“ Pe aceeaşi idee a mers şi Moe Issa, proprietarul Brooklyn Fare, iar ea a interzis cu totul fotografia la câteva luni după inaugurare. „Este greu să ai o seară memorabilă, când bliţurile te deranjează la fiecare şase minute.“

Sunt mulţi utilizatori de Instagram, peste 90 de milioane, şi mulţi alţii care folosesc aplicaţii şi reţele similare. Va fi un proces greu pentru a opri moda distribuirii mâncării pe Internet, dar unii administratori de restaurante sunt decişi să nu renunţe.

Știri Interne



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite