Radu Banciu vs. internauţii moldoveni: pagina de Wikipedia a fost modificată - „porc sălbatic“ sau „duşman al Republicii Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul lui Radu Banciu la adresa premierului moldovean Iurie Leancă, a studenţilor basarabeni şi a Moldovei din emisiunea „Lumea lui Banciu“ nu a rămas fără reacţii în mediul virtual. Pe Facebook, moldovenii s-au coalizat şi au răspuns prin umor şi ironie.

Două lucruri au ieşit în evidenţă, mai ales prin reprezentanţii blogosferei din Moldova. 

Eugen Luchianiuc a postat numărul de telefon al lui Radu Banciu şi i-a îndemnat pe prietenii săi să transmită un mesaj, iar Dragoş Galbur a modificat pagina de Wikipedia în română, dedicată lui Banciu.

Pe pagina de Wikipedia dedicată lui Radu Banciu a fost schimbat textul. "Radu Banciu este un porc sălbatic. În prezent, Banciu este duşmanul tuturor moldovenilor, dat fiind faptul că acesta şi-a permis să denigreze Republica Moldova şi să-i înjure pe cetăţenii moldoveni în cel mai josnic mod posibil, la postul B1 TV", se arată pe pagina de Wikipedia modificată de Dragoş Galbur.

Pagina modificată din Wikipedia - click pe link pentru dimensiune completă

image

De asemenea, jignirile continuă şi în caseta de descriere, unde emisiunea este numită "Prostia lui Banciu", partenerul de viaţă al lui Banciu este trecut "Victor Ponta", iar numele de naştere "Mizerie Ordinară".

Răspunsul unei studente din Moldova pentru Radu Banciu - cel mai citit articol de pe site-ul adevarul.ro. 

Până la data publicării articolului pagina de Wikipedia a fost modificată la starea iniţială, dar a fost schimbată de alţi utilizatori. La descriere, Banciu are un "soţ" în persoana lui Marc Tkaciuk, deputat comunist în Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea, numele său este "Pidar", formulă jignitoare din Republica Moldova.

A doua variantă 

image

Începutul scandalului

În emisiunea „Lumea lui Banciu“, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, afirmând că acesta este un „terchea-berchea“. „În general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées. Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi“, a mai spus realizatorul TV. Acesta a folosit un limbaj discriminatoriu şi la adresa tinerilor moldoveni veniţi la studii în România.

În urma şedinţei de luni, CNA a hotărât, la propunerea lui Christian Mititelu, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru ediţia din 29 noiembrie a emisiunii „Talk B1“ şi pentru ediţia din 24 decembrie a emisiunii „Lumea lui Banciu“.

Mesajul iniţial al lui Dragoş Galbur

image
Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite