VIDEO Ziua a 10-a de proteste. Peste 10.000 de manifestanţi din Bucureşti şi din ţară nu se lasă convinşi de demisia ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele faţă de încercarea Guvernului Grindeanu de a dezincrimina abuzul în serviciu au continuat joi în Capitală şi în principalele oraşe ale ţării, deşi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi-a dat demisia, iar Ordonanţa 13 a fost abrogată.

VIDEO via Radio Tanănana

UPDATE 23:30 A zecea zi de manifestaţii antiguvernamentale în Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, numărul maxim de manifestanţi fiind atins în jurul orei 21.15, când în faţa sediului Executivului s-au aflat aproximativ 5.000 de persoane. În scurtă vreme, demonstranţii au început să plece masiv, astfel că, la ora 22.00, în piaţă mai erau aproximativ 2.000 de oameni, iar numărul lor a scăzut la 200, o jumătate de oră mai târziu.

UPDATE 21:35 Aproximativ 5.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală, scandând "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu", "Altă întrebare? Altă guvernare", potrivit News.ro.

Manifestanţii fluieră, bat în tobe şi suflă în vuvuzele, zgomotul din Piaţa Victoriei fiind asurzitor.

La o portavoce sunt strigate lozinci precum: "România, trezeşte-te", "Rezistăm, nu plecăm", "Altă întrebare? Altă guvernare", preluate apoi de toată mulţimea.

Protestatarii sar pe loc să se încălzească, temperatura înregistrată acum în Bucureşti fiind de minus 5 grade Celsius. Manifestanţii şi-au aprins luminile telefoanelor. Ei mai scandează: "La închisoare, nu la guvernare", "Hoţii".

Pe pancartele manifestanţilor se poate citi: "Demisia! Nu putem sta să vă păzim noapte de noapte!", "M-am odihnit. Am revenit. # rezist", "Jos guvernul mafiot PSD-ALDE", "#rezist. Ghinion", "Hoţii la puşcărie", "Grindeanu, du-te după Iordache". 

UPDATE În ţară, cei mai mulţi manifestanţi au fost, joi seară, la Cluj şi Sibiu, unde circa 3.000 de persoane, respectiv 1.500 au manifestat în fiecare oraş. S-au mai înregistrat proteste, printre altele, la Braşov, Constanţa, Arad, Alba-Iulia, Sebeş şi Târgovişte, unde au ieşit în stradă de la câteva zeci la câteva sute de oameni.

UPDATE 21:05 La ora 21.00, manifestanţii au aprins lanternele telefoanelor, gest devenit deja tradiţional, începând de duminică, 5 februarie, când a avut loc cel mai mare protest.

image

Foto Marius Olteanu

UPDATE 20:58 În Piaţa Victoriei din Capitală se află, la această oră, peste 2.000 de oameni, care scandează "Demisia", "DNA să vină să vă ia" şi poartă pancarte pe care scrie: "Grindeanu, du-te după Iordache", "Jos guvernul mafiot PSD-ALDE". 

Mulţimea fluieră, suflă în vuvuzele şi scandează: 'Hoţii", "Cine nu sare nu vrea schimbare", "PSD, ciuma roşie", "Demisia", "DNA să vină să vă ia" , "Zi de zi aici vom fi".

image

Foto Marius Olteanu

Circulaţia a fost blocată atât dinspre Bulevardul Kiseleff, cât şi spre Şoseaua Titulescu şi Calea Victoriei. În acest moment se mai poate circula doar prin faţa Guvernului, spre Bulevardul Aviatorilor.

Pe pancartele manifestanţilor se poate citi: "Demisia! Nu putem sta să vă păzim noapte de noapte!", "M-am odihnit. Am revenit. # rezist", "Jos guvernul mafiot PSD-ALDE", "#rezist. Ghinion", "Hoţii la puşcărie", "Grindeanu, du-te după Iordache".

UPDATE 19:55 În Piaţa Victoriei din Capitală se află, la această oră, circa 2.000 de protestatari, care fluieră şi scandează „Cine nu sare nu vrea schimbare”, „PSD, ciuma roşie”. Circulaţia a fost blocată dinspre Bulevardul Kiseleff spre Calea Victoriei. Oamenii continuă să vină în grupuri mici de la ieşirile de metrou şi de pe străzile adiacente pieţei.

Manifestanţii nu depăşesc perimetrul împrejmuit cu garduri de către jandarmi. Cu toate acestea, circulaţia a fost blocată dinspre Bulevardul Kiseleff spre Calea Victoriei. 

Manifestanţii  fluieră, suflă în vuzuzele şi strigă: "Noaptea ca hoţii, "Demisia", "DNA să vină să vă ia" , "Zi de zi aici vom fi".

În mijlocul mulţimii se află mai multe tarabe cu fructe şi dulciuri, oferite gratis. De asemenea, demonstranţilor le este împărţit ceai fierbinte.

Printre manifestanţi se plimbă negustori ambulanţi care vând vuvuzele cu 10 lei, fluiere cu cinci lei şi steguleţe tot cu cinci lei.

PROTESTE ÎN ŢARĂ

  • CLUJ-NAPOCA Circa 3.000 de pesoane se află în Piaţa Unirii. Oamenii scandează „Demisia!”, „Jos Guvernul”, „România, trezeşte-te!”. 
  • SIBIU  Demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu este suficientă pentru a reintra în normalitate consideră cei aproape 1.500 de sibieni care, joi seara, au ieşit pentru a zecea zi consecutiv în stradă.
  • CONSTANŢA Joi seara, aproximativ 25 de constănţeni au fost prezenţi în faţa Prefecturii Constanţa. Ei cer demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Sâmbătă seara, se anunţă un protest de amploare la Constanţa, dar şi în alte mari oraşe din ţară, oamenii „Ne-au unit, de acum ne vor asculta!, anunţă ei pe Facebook.
  • BRAŞOV 250 de oameni au ieşit în această seară în stradă şi protestează în faţa Prefecturii Braşov. Protestatarii au început să se adune după ora 18.00. Oamenii au strigat „Zi de Zi aici vom fi“ şi „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“. Pe pancartele oamenilor se putea citi „Luptăm pentru o ţară curată“, „Vrem demisia“, „Vrem legi dezbătute nu ordonanţe ascunse“ sau „Jos Guvernul Mafiot“. De la Prefectură oamenii urmează să plece în Piaţa Sfatului unde au anunţat că vor protesta până la ora 21.00
  • ARAD Joi seara, aproximativ 50 de arădeni au fost prezenţi în faţa Primăriei Arad pentru a protesta faţă de Guvernul Sorin Grindeanu.
  • ALBA La Alba Iulia şi Sebeş Au ieşit în stradă câteva zeci de oameni, care şi-au exprimat nemulţumirile. Protestatarii au transmis din nou că doresc demisia Guvernului şi o clasă politică fără corupţi.
  • TÂRGOVIŞTE 12 oameni au ales să proteste şi joi, în zecea zi de proteste faţă de OUG Nr. 13. Manifestanţii au cerut demisia Guvernului Grindeanu şi au transmis că vor o clasă politică fără corupţi. Protestul s-a desfăşurat paşnic, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte.

UPDATE 19:10 Circa 1.000 de manifestanţi sunt în faţa Guvernului, pentru cea de a zecea zi de proteste. Manifestanţii scandează "Hoţii", "Demisia", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie" şi suflă în vuvuzele. Circulaţia se desfăşoară normal în zonă.

Oamenii care s-au adunat în faţa sediului Guvernului nu depăşesc perimetrul împrejumuit cu graduri de jandarmi. Ei fluieră, suflă în vuzuzele şi strigă: "Noaptea ca hoţii, "Demisia", "DNA să vină să vă ia".

Majoritatea şoferilor care trec prin Piaţa Victoriei claxonează în semn de solidaritate cu demonstranţii.

Pe pancartele din piaţă se pot citi mesajele:"#rezistăm","Rezistenţa devine datorie", "Îndrăzneşte să crezi. Noi suntem generaţia care o să vă schimbe","Nu pot ei minţi cât putem noi gândi", "Jos Guvernul".

Unii protestatari flutură steaguri ale României, ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite.

UPDATE Povestea Lucreţiei, femeia care a bătut 300 de kilometri până la Bucureşti ca „să schimbe faţa pieţei“

UPDATE 17:50 Câteva zeci de persoane s-au adunat la această oră în Piaţa Victoriei, pentru a zecea zi de proteste.

Manifestanţii au curăţat o parte din zăpada aflată în perimetrul împrejumuit cu garduri de jandarmi. Ei au scris pe jos, în zăpada rămasă, #rezistăm, #existăm. 

Demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu îi convinge pe români, care vor să se asigure că Ordonanţa 13, dată în toiul nopţii pe 31 ianuarie, nu va fi reînviată. Totodată, manifestanţii vor ca toate persoanele implicate în adoptarea Ordonanţei 13 să plătească.

„Cine a semnat ordonanţa care a plecat la Monitor, Iordache sau Grindeanu? Daca a semnat-o Grindeanu, nu credeti că are o responsabilitate?”, a spus un protestatar pentru Digi 24, completat de un altul: „Aşteptăm demsia intregului Guvern”.

Miercuri, 5000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, pe ninsoare. 

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea ridicată de Avocatul Poporului cu privire la OUG 13 de modificarea Codurilor Penale, pe motiv că Ordonanţa a fost deja abrogată. 

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat că, faţă de alte situaţii, magistraţii nu au analizat şi fondul actului normativ, pentru că OUG 13 nu ar fi produs efecte juridice.

„Ne deşteptăm cu Imnul României”, pe 10 februarie

Vineri, pe 10 februarie, protestele ar putea începe de dimineaţă, potrivit unui eveniment anunţat pe Facebook. A fost creată o pagină „Ne deşteptam cu Imnul Romaniei”, prin care bucureştenii sunt invitaţi să se adune la metrou şi să cânte Imnul României

„Dacă tot mergem la muncă de dimineaţă, de ce să nu scoatem puţin protestele din mediul lor obişnuit şi să le integrăm în rutina noastră?!

Vă propun să ne întâlnim la metrou de dimineaţă, vineri 10 februarie, undeva între orelele 08:00-:08:30 în drumul către muncă şi să ne înviorăm cu o cântare din inimă a Imnului Naţional.

Vrem să trezim în oameni dorinţa pentru o Românie mai bună încă de dimineaţa”, arată pagina evenimentului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite