Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor: În ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise de un membru al familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

25 noiembrie este Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor. ONG-urile din cadrul Reţelei VIF atrag atenţia că pandemia de COVID-19 a sporit numărul de cazuri de violenţă împotriva femeilor. Prin urmare, este nevoie de eforturi susţinute şi de măsuri mai ferme pentru prevenţia şi combaterea fenomenului.

   „Mentalităţile care persistă în multe unităţi de poliţie, procuratură, instanţe de judecată, servicii sociale şi alte servicii publice blochează accesul femeilor la protecţia de care au nevoie. Situaţia este cu mult îngreunată în cazul femeilor de etnie romă, LBTQ, migrante, fără venituri, cu dizabilităţi fizice sau mentale, din mediul rural şi oraşe mici, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.” transmit ONG-urile.

În ultimii 8 ani, un număr de 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru al familiei, conform datelor IGPR.

„Amintim că un număr semnificativ de acte de violenţă de gen rămân neraportate, din motive de ruşine, frică, stigmatizare, dependenţă economică, lipsa sprijinului familial şi neîncrederea în autorităţi.” mai transmit ONG-urile.

Pandemia de COVID – 19 a agravat multe din probleme, din cauza izolării, anxietăţii, fricii pierderii locului de muncă şi a accesului mai dificil la serviciile publice.

„Este necesară alocarea de fonduri de la  bugetul de Stat şi bugetele locale şi judeţene pentru finanţarea serviciilor oferite supravieţuitoarelor violenţei (adăpost, consiliere juridică, psihologică, orientare profesională), dar şi de finanţări pentru deschiderea de centre de consiliere psihologică pentru agresori.

Intervenţiile poliţiei trebuie îmbunătăţite pentru a reduce cât mai mult numărul de ordine de protecţie încălcate şi, astfel, pentru a elimina riscul de ucidere sau vătămare a femeilor. În acest sens, dorim urgentarea procedurilor pentru introducerea brăţărilor electronice de monitorizare a agresorilor, concomitent cu identificarea modalităţilor practice de descurajare a comiterii de noi agresiuni de către cei împotriva cărora s-au emis ordine de protecţie. ” transmit ONG-urile din Reţeaua VIF.

Revendicările Reţelei VIF către autorităţi:

Servicii adecvate şi accesibile pentru supravieţuitoarele violenţei sexuale şi violenţei domestice 

  • Adaptarea serviciilor de asistenţă şi consiliere a femeilor la dificultăţile şi riscurile cauzate de pandemie.
  • Finanţarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice şi ne-guvernamentale, necesare supravieţuitoarelor violenţei şi comunităţilor; Cel puţin un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori şi un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.
  • Finanţarea prioritară a adăposturilor de urgenţă.
  • Cel puţin un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice. Centre specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală. Acolo unde este cazul solicităm facilitatori pentru limba romani.

Îmbunătăţirea intervenţiei autorităţilor şi monitorizarea agresorilor domestici

  • Identificarea şi tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore. Colaborarea cu cadrele medicale acolo unde există suspiciuni privind cazurile/situaţiile în care mame adolescente (sub 16 ani) au rămas însărcinate. Introducerea obligativităţii probei ADN în acheta cazurilor de viol/violenţă sexuală.
  • Formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale şi a magistraţilor care lucrează cu cazuri de femei victime sau supravieţuitoare ale violenţei domestice şi sexuale. Includerea în toate tipurile de formare a informaţiilor despre etnie/rasă/statut social/orientare sexuală.
  • Operaţionalizarea sistemului de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice.
  • Echipe mixte femeie-bărbat de agenţi de poliţie care să instrumenteze cazurile de violenţă sexuală şi violenţă domestică;

Îmbunătăţirea legislaţiei, asigurarea implementării prevederilor Convenţiei de la Istanbul şi derularea de campanii de educaţie şi conştientizare publică

  • Introducerea sesizării din oficiu în cazurile de violenţă domestică şi violenţă sexuală. Aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea ordinelor de protecţie.
  • Introducerea unor sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legislative conform cărora autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura crearea şi funcţionarea serviciilor sociale şi de asistenţă tuturor victimelor violenţei domestice.

Lista completă de revendicări poate fi citită aici.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite