Ziua Imnului Naţional al României, marcată vineri, 29 iulie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Deşteaptă-te române!” este Imnul Naţional al României
„Deşteaptă-te române!” este Imnul Naţional al României

Vineri, 29 iulie, este marcată Ziua Imnului Naţional al României, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. „Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu.

Astăzi, cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, în Piaţa Tricolorului din Capitală (Cercul Militar) va avea loc o ceremonie şi va cuprinde o slujbă religioasă şi un spectacol susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române. Activitatea se va desfăşura în prezenţa secretarilor de stat din Ministerul Apărării Naţionale şi a şefului Statului Major General.

Traficul va fi deviat în faţa Palatului Cercului Militar Naţional, de pe Calea Victoriei unde va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Naţional al României.

Traficul rutier va fi restricţionat până la ora 10.00, pe strada C. Mille, între Calea Victoriei şi str. Ion Brezoianu şi între orele 08.30 şi 10.00, pe Calea Victoriei, între strada Dem .I. Dobrescu şi bulevardul Regina Elisabeta. 

De asemenea, în intervalul 9.00 – 10.00 se va restricţiona traficul rutier pe bd. Regina Elisabeta, între Piaţa Universităţii şi str. Ion Brezoianu, pe timpul intonării Imnului Naţional.

Ministerul Apărării a distribuit pe pagina sa de Facebook un video în care apar militarii români din Afganistan intonând Imnul Naţional al României.

   

Povestea Imnului Naţional al României

Cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, la baza Imnului Naţional „Deşteaptă-te române” stă poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann, arată Agerpes.

Imnul Naţional a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918, dar şi în al Al Doilea Război Mondial.

După instaurarea regimului comunist, „Deşteaptă-te române!” a fost interzis, fiins însă cântat în timpul revoltei de la Braşov (15 noiembrie 1987) şi în timpul Revoluţiei din 1989.

După căderea comunismului, „Deşteaptă-te române!” a fost ales Imnul Naţional al României, iar Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie.

Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

„Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani în luna noiembrie.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite