Ziua Eroilor. Câţi militari a pierdut România în teatrele de operaţii după 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, România a marcat astăzi Ziua Eroilor, iar Ministerul Apărării Naţionale organizat ceremonii de comemorare a celor care au căzut la datorie. Aproape 3.500 de militari români luptă în acest moment în teatrele de operaţii. Din păcate, după anul 1990, în aceste misiuni externe au fost pierderi.

Concret, începând cu septembrie 1996, 30 de militari români au murit în teatrele de operaţii, iar alţi peste 140 au fost răniţi.  Ultimul caz a fost cel al sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi, care a decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei maşini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

La propunerea ministrului apărării naţionale, Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat post-mortem pe sublocotenentul Ciprian-Ştefan Polschi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Desfăşurarea peste hotare

În prezent, Armata Română participă cu un număr record de militari în teatrele de opertaţii. Concret, conform aprobărilor date de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, MApN participă cu un efectiv de 2.376 militari la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne are în respectivele misiuni 1.009 jandarmi şi poliţişti.

Militarii români îşi continuă, între altele, periculoasele misiuni din Afganistan şi Mali. În plus, în premieră, România participă cu o navă comandant la misiunile NATO din Marea Neagră şi Marea Egee. Practic, în primul semestru al acestui an navele aliate din Grupul nr. 2 al Forţelor NATO Permanente privind Contramăsurile împotriva Minelor Marine (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) sunt comandate de puitorul de mine – 274 „Viceamiral Constantin Bălescu“. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite