VIDEO Bilanţul DNA. Iohannis: Suntem tot mai departe de o revocare. Kovesi: Lupta împotriva corupţiei, puternic contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a prezentat astăzi bilanţul de activitate pe anul 2017.  Preşedintele României a participat la prezentarea raportului, iar ministrul Justiţiei a refuzat invitaţia. „Suntem departe de o revocare, tot mai departe”, a spus preşedintele la intrarea în sediul Cercului Militar unde a avut loc evenimentul.

UPDATE Liviu Dragnea despre decizia de revocare a şefei DNA: Este un raport care a fost făcut destul de temeinic de catre ministrul Justitiei. O să vedem ce decizie o sa ia preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE A luat cuvântul Agustin Lazăr, procurorul general al României

- Ne uităm în jurul nostru, în locul în care ne aflăm şi putem observa o urmă a culturii europene ce ni s-a transmis şi pe care avem datoria să o ducem mai departe prin principiile juridice de drept.   Anul 2017 a fost mai sensibil, mai complicat ... dar nu greu. 

- Avem un corp de magistraţi aflaţi la maturitate ce trebuie sa demonstreze că pot rezolva probleme cu adevărat complicate. Acestea sunt timpurile în care trebuie să ne demonstrăm valoarea, pe timp de furtună. 

- Examinând calitatea inculpaţilor observam că majoritatea acestora au calitatea de demnitari, alţii au calitatea de magistraţi: judecători şi procurori.

- Într-un an cu mari provocări instituţionale DNA şi-a condus activitatea eficient. Felicitări şi succes în 2018.

image

Foto

image

UPDATE A luat cuvântul Codruţ Olaru, vicepreşedinte al CSM

- În contextul în care lupta împotriva corupţiei a rămas o prioritate, dumneavoastră procurorii trebuie să rămâneşi un vector de încredere

- Bilanţul DNA are loc într-o situaţie delicată, pe fondul unor campanii de presă împotriva insituţiei. 

- Privitor la propunerea de revocare a procurorului şef al DNA,  secţa pentru procurori CSM a avizat negativ.  S-au avut în vedere hotărâri anterioare în care s-a reţinut managementul eficient la DNA

UPDATE A luat cuvântul şefa Curţii Supreme Cristina Tarcea: 

- Nu mă pot abtine să nu precizez că particip la al cincilea bilant DNA si parcă in alti ani masa de la prezidiu era mai lungă si mai incăpătoare. Vremea sau vremurile...?

- Parchetele trec printr-o perioadă de criză. România intreagă parcurge un curs de drept. Nu oferit de profesionisti, ci de persoane cu interese

- Se prezintă ideea că Justitia nu se realizează conform principiilor generale de drept, ci conform acestor opinii aruncate de aceste persoane in spatiul public

- Justiţia şi mai ales Parchetele trec printr-o perioadă de criză. Judecatorul nu poate privi pasiv momentele de criză ale parchetelor şi cele prin care ar putea trece instanţele si avocatii. Aşa aţi aflat răspunsul pentru opţiunea mea de azi

- Tot ce e în interesul justitţiei e şi în interesul judecătorilor. E în interesul judecătorilor ca dosarele să fie instrumentate de procurori competenţi, cu reputaţie mai presus de orice îndoiala, ca şi în cazul avocaţilor

- Nu voi face greşeala de a pune semnul egalităţii între procuror si avocat, atât timp cât potrivit Constituţiei, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii

- Tocmai pentru că nu fac această eroare, ţi sunt constienta de greutatea articolului din Constituţie, nu pot să nu subliniez cât de important e pentru Ministerul Public să-şi exercite atribuţiile constituţionale prin procurori competenţi şi valorosi.

UPDATE A luat cuvântul preşedintele Klaus Iohannis:

image

FOTO Eduard Enea / Adevărul 

- Cifrele nu mint, sunt reci, obiective

- Contrar unei opinii tendenţioase prezentate săptămâna trecută de cineva eficienţa DNA este dovedită (Rasete din partea procurorilor prezenti)

- Asistăm la incercari de manipulare la subordonarea justitiei politicului. Inadmisibil. Niste inculpati si niste condamnati s-au unit

- Toate aceste actiuni in plan mediatic nu au sansa de reusită

- Sunt puse la cale de cei care au rămas in trecut că puterea înseamna privilegii şi se consolidează prin abuz

- Spiritul civic al societatii se manifestă in ultima vreme cu mult curaj

- În lupta dintre nou si vechi dintre cei care lupta împotriva coruptiei si cei care lupta impotriva statului va câstigă România modernă, occidentală

- Încrederea in Justiţie este dată de cei care insufleţesc sistemul. Integritatea magistratilor trebuie sa fie standard de referinţă

- Tocmai din acest motiv abaterile unor astfel de persoane trebuie sanctionate imediat. 

- Veţi avea in mine un partener si un susţinător al acestor principii

UPDATE Laura Codruţa Kovesi prezintă bilanţul:

image

FOTO Eduard Enea / Adevărul 

 - Lupta împotriva corupţiei a fost puternic contestă anul trecut.

- Însuşi demersul de a lupta împotriva corupţiei, a fost pus sub semnul întrebării. 

- Deşi noi descoperim şi trimitem în judecată tot mai mulţi inculpaţi pentru fapte de corupţie, bugetele publice sunt în continuare prejudiciate prin fraude. 

- Ne întrebăm dacă avem instituţii mai curate. Dacă eforturile Justiţiei în lupta cu corupţia nu trebuie completate cu măsuri.

- Analizăm ce am făcut şi ce nu am făcut bine şi ce am gresit 

- DNA se ocupă doar de coruptia la nivel înalt. 

-  O treime dintre inculpaţii trimişi în judecată au avut funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante.  

- 3 miniştri, 5 deputaţi, 1 senator, 2 secretari de stat, 1 fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în Parlamentul României şi 1 secretar general al unui minister au fost trimişi în judecată în urma investigaţiilor DNA.

- În Sănătate există manageri care fac contracte cu comision intre 5 si 20 la sută

- Anul trecut, investigaţiile privind frauda cu fondurie UE s-au dublat. În cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunităţile rurale, cele mai sărace.  

- În anul 2017 au fost achitate 29 de persoane in urma deciziei Curtii Constitutionale de dezincriminare a abuzului

- În 2017 procurorii DNA au avut de soluţionat peste 11.200 de dosare. Deşi doar aproximativ 100 de procurori au desfăşurat efectiv activităţi de urmărire penală, s-au soluţionat peste 3.800  de dosare. 

Cel mai mare număr de dosare soluţionate într-un an de la înfiinţarea instituţiei.

- A fost un efort comun al procurorilor, al ofiţerilor de poliţie, specialişti şi grefierii din DNA.

- Ca exemplu, am avut un dosar în care au fost audiaţi 1053 martori şi 73 de suspecţi. Au fost efectuate 55 percheziţii domiciliare şi au fost 135 de ridicări de documente de la persoane fizice şi juridice. Au fost efectuate verificări financiare pentru 27 de societăţi comerciale şi 39 de persoane fizice. Au fost dispuse 64 măsuri asiguratorii şi sechestrate bunuri în valoare de peste 2,8 milioane euro. S-au luat măsuri preventive faţă de 35 inculpaţi. Acest dosar are peste 465.000 file. 

- Toate aceste activităţi au fost efectuate într-un singur dosar, iar procurorul de caz mai are în lucru alte 73 de dosare. 

- Nu putem soluţiona, cu resursele actuale, toate cauzele pe care le primim într-un an. DNA are în investigare cauze ce implică de cele mai multe ori administrarea unui probatoriu complex.

- În 2017 au fost audiate peste 23.100 persoane, în medie 85 de persoane pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente.

- Am avut şi avem toleranţă zero pentru neprofesionalism sau lipsă de integritate. Ne-am delimitat prin ceea ce am făcut de astfel de fapte, am schimbat anumite proceduri interne pentru a înlătura riscurile identificate, am efectuat controale şi am dispus noi reguli interne, mai stricte. Ne preocupăm de modificarea procedurii de recrutare a procurorilor în DNA pentru a putea identifica şi alte aspecte comportamentale nu doar profesionale.

- Au fost revocaţi doi procurori care au lucrat in DNA, unul trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Acestea reprezinta cazuri izolate, ne-am delimitat de astfel de actiuni

- DNA a devenit un reper de eficienţă în societate

- Încercările de a modifica legislaţia şi atacurile fără precedent la adresa noastră au fost provocările din acest an

- Noi nu facem legea doar o aplicăm, dar avem obligatia să ne exprimăm atunci când există un pericol

- Independenta procurorilor este un principiu fundamental

UPDATE La prezentarea bilanţului pe anul trecut este prezent şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, dar şi preşedintele Curţii Supreme.

image

FOTO Eduard Enea / Adevărul 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Cercul Militar unde se prezintă raportul DNA. Acesta a declarat că se va pronunţa cu privire la cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, după ce va studia motivarea deciziei CSM de a da aviz pozitiv cererii. „O decizie astăzi, nu. Trebuie să aştept diferitele documente cum ar fi motivarea CSM. Suntem departe de o revocare, tot mai departe”.

Recordul este deţinut de luna noiembrie când au fost condamnaţi 118 inculpaţi prin 39 hotărâri judecătoreşti definitive, între persoanele condamnate definitiv figurând şi un senator, un secretar general al Senatului, un director de companie naţională (Hidroelectrica), un manager de spital, un primar de municipiu, patru primari comunali, patru ofiţeri de poliţie dintre care unul şef al unui Serviciu de crimă organizată, doi avocaţi şi un director judeţean de Cadastru. 

Pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 118 inculpaţi variază între 12 ani închisoare şi 3 luni cu amânare. Printre dosarele de răsunet deschise de DNA în anul 2017 se află şi cazul Belina în care s-a declanşat urmărirea penală împotriva fostului premier Sevil Shhaideh şi s-a cerut efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana  Plumb, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Tot anul trecut, DNA a cerut şi aprobarea pentru demararea urmăririi penale împotriva ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie (ALDE) acesta urmând să fie acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Colegii din Senat l-au scăpat şi au votat împotriva declanşării anchetei. 

La bilanţul DNA este aşteptat şi preşedintele Klaus Iohannis. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, ieri, că nu se va prezenta la bilanţ. 

“Mâine aveţi bilanţul, mâine este 28 februarie şi până mâine trebuia să îmi trimiteţi raportul (n.r. - de activitate pe 2017) şi nu l-am primit. Aveţi o explicaţie? Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar sigur nu voi veni, că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără a vă îndeplini obligaţia din lege să îmi daţi raportul. (...) Potrivit legii, raportul se trimite la invitaţi”, a spus Toader la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM în care a fost luată în discuţie solicitarea lui Toader de revocare din funcţie a şefei DNA.

Kovesi a precizat că raportul de activitate al DNA pe anul 2017 i-a fost transmis ministrului Justiţiei în cursul acestei zile.

″Şi eu ce fac, îl citesc la noapte?”, a replicat ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite