Zi importantă pentru Justiţie. Ministrul Cătălin Predoiu a anunţat noii şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu sunt propunerile lui Cătălin Predoiu pentru şefia marilor Parchete
Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu sunt propunerile lui Cătălin Predoiu pentru şefia marilor Parchete

Procurorul Gabriela Scutea este propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru Parchetul General, magistratul Crin Bologa este propunerea pentru şefia DNA, iar procurorul Giorgiana Hosu pentru conducerea DIICOT. Rezultatele selecţiei pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT au fost anunţate de ministrul Justiţiei în această dimineaţă.

Cei trei nominalizaţi au fost cu un pas mai în faţa celorlalţi candidaţi, a anunţat ministrul Cătălin Predoiu.

„Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente", a mai anunţat ministrul.

"Voi înainta propunerile către CSM - Secţia de procurori în vederea avizării în termenul anunţat iniţial de Ministerul Justiţiei, respectiv mâine, 22 ianuarie", a spus Predoiu.

Cine sunt procurorii propuşi

Gabriela Scutea (46 de ani) – este fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi fost adjunct al procurorului şef al DNA.

Scutea a fost adjuncta procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, iar între 2013 şi 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Comisia Europeană.

Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

Crin-Nicu Bologa (46 de ani) - este prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalul Sălaj.

În 2005, pe când avea doar 33 de ani, Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei - Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tânăr procuror din ţară ajuns într-o funcţie atât de importantă.

Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995, şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Până la începutul anului 2008, a condus DNA Cluj, funcţie la care a renunţat invocând motive familiale, întorcându-se ca simplu procuror la Parchetul sălăjean. Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei.

Giorgiana Hosu (47 de ani)  a fost procuror şef interimar la DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. Hosu s-a ocupat de dosarul crimelor din Caracal.

În decembrie anul trecut însă Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât respingerea solicitării de delegare în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a Giorgianei Hosu.

Hosu a mai candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei.

Ce urmează

Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere.

Interviurile şi candidaţii

Săptămâna trecută au susţinut interviul la Ministerul Justiţiei cei opt candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al Parchetului General - Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu. 

Pentru şefia DNA au intrat în cursă Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru (care şi-a retras ulterior candidatura), Călin Nistor, iar la DIICOT - Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.

Membrii comisiei

Membrii Comisiei de interviu au fost: procurorul Remus Damian Budăi (desemnat de Secţia de procurori a CSM); judecătorul Ioana Bogdan (desemnată de INM); psihologul Marius Babici (desemnat de CSM); prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE), Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, avocatul Ştefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiţiei, şi ministrul Cătălin Predoiu (preşedintele Comisiei).

Ministerul Justiţiei a declanşat pe 2 decembrie anul trecut procedura de selecţie pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite