FOTO VIDEO Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Este o răzbunare murdară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul „Zambaccian“, ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă.

UPDATE Premierul Victor Ponta susţine că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Macovei şi Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

Întrebat dacă concluzia este că în România justiţia nu ar fi independentă, Ponta, prezent la un post de televiziune a răspuns: "Nu, este o justiţie generalizantă şi greşită. Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că – şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar".

UPDATE Presa internaţională relatează despre condamnarea lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru acte de corupţie, reamintind că este a doua oară când fostul premier ajunge la închisoare, în contextul în care Uniunea Europeană monitorizează eforturile României în combaterea corupţiei. Până acum, cazul a fost relatat de agenţiile France-Presse şi Associated Press, precum şi de publicaţia belgiană 7sur7 şi postul britanic BBC.

„Instanţa supremă din România l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită”, notează BBC, amintind că fostul prim-ministru a încercat să se sinucidă în 2012 imediat după ce fusese condamnat într-un caz separat.

UPDATE Fostul premier Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova. 

UPDATE Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la Secţia 2 Poliţie unde s-a predat că pedeapsa în cazul său este „îngrozitoare”, „extrem de injustă”, fiind „o răzbunare murdară”.

Întrebat cum comentează decizia justiţiei, Năstase a precizat, vizibil afectat: „Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?!”.

Fostul premier a ieşit din secţie încătuşat fiind însoţit de politişti, care l-au urcat într-o maşină, cu care urmează să fie dus la Penitenciarul Rahova.

UPDATE Adrian Năstase a ajuns la Secţia 2 Poliţie unde s-a predat. De aici va fi dus la Penitenciarul Rahova unde va sta 21 de zile pentru a i se face analizele obligatorii, după care cel mai probabil va fi încarcerat la Jilava pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Tot aici a fost deţinut şi după ce a fost găsit vinovat în dosarul „Trofeul Calităţii”. Administraţia Penitenciarelor însă urmează să stabilească regimul şi locul de detenţie în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia.

UPDATE Adrian Năstase a decis să se prezinte singur la poliţie pentru a fi încarcerat. În urmă cu doar câteva momente s-a urcat în maşină şi se îndreaptă spre arest. Este însoţit de avocatul său Ion Cazacu. 

UPDATE La locuinţa fostului premier a ajuns şi unul dintre avocaţii acestuia, Ion Cazacu.

UPDATE Adrian Năstase trebuie să se prezinte la Poliţie pentru a fi încarcerat cât mai curând posibil deoarece instanţa a hotărât că punerea în executare a mandatului este imediată. 

Dacă acesta nu se va prezenta de bunăvoie la cea mai apropiată secţie de Poliţie, un echipaj al Biroului Urmăriri al Poliţiei Române îl va ridica de acasă, aşa cum s-a întâmplat şi atunci când a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii”. 

UPDATE La locuinţa familiei Năstase a ajuns sora fostului premier. Aceasta a declarat că ea l-a sfătuit pe acesta să plece din ţară şi că sunt o familie puternică ce va trece peste această condamnare.

sora lui adrian nastase foto mediafax

„Nu putem comenta decizia unor judecători. Trebuie să ne supunem unei decizii luate de o instanţă din România. Noi ştim acum doar elementul exterior, ştim decizia, dar motivarea nu o cunoaştem. Noi când ne-am susţinut pledoariile, ele au fost publice. Există fără îndoială probe clare din care rezultă că nu s-au făcut aceste fapte de corupţie”, a declarat şi avocatul Ion Cazacu. 

UPDATE Cât va sta după gratii fostul premier vor decide judecătorii Tribunalului Bucureşti într-un proces separat, dar potrivit legii acesta va executa puţin peste un an şi trei luni de închisoare din totalul sentinţei de patru ani reprezentând o treime din pedeapsa deoarece a depăşit vârsta de 60 de ani.

SPECIAL Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare

Ulterior, după ce completul de cinci judecători al Curţii Supreme va redacta motivarea deciziei, Adrian Năstase poate formula la Tribunalul Bucureşti o cerere de contopire a pedepsei, magistraţii putând să reducă şi perioada de de 8 luni petrecută în pentitenciar în urma condamnării din dosarul "Trofeul Calitaţii".

UPDATE Judecătorii Curţii Supreme au dat sentinţa în dosarul ”Zambaccian”. Aceştia au decis ca fostul premier să se întoarcă după gratii şi l-au condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu. Aceasta a fost găsită vinovată de spălare de bani.

Singura care a fost condamnată la închisoare cu suspendare este Daniela Năstase, soţia fostului premier. Pentru aceasta instanţa a păstrat sentinţa dată de completul de trei judecători şi anume trei ani cu suspendare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală". Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

De asemenea, completul de cinci judecători a decis ca soţilor Năstase să le fie confiscaţi 1.824.303,72 lei. Irinei Jianu i se vor lua 80.489 de dolari şi 500 de euro. În plus, fiecare dintre cei trei condamnaţi este nevoit să achite 20.000 de lei, bani ce reprezintă cheltuieli judiciare.

Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

UPDATE Astfel, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de „sistemul lui Traian Băsescu”, având în vedere toate lucrurile „bune şi importante” pe care fostul premier le-a făcut pentru ţară.

Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare. Sentinţa citită de judecători

„Am şi vorbit cu domnia sa. Cred sincer că pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia sa le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate”, a spus Ponta, întrebat ce mesaj are pentru Năstase.

Liderii PSD care s-au reunit, luni, la prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD din 2014, i-au transmis mesaje de susţinere fostului preşedinte al partidului Adrian Năstase, arătând că îi ţin pumnii, că sunt alături de el şi că se roagă la Dumnezeu să îi fie bine şi să-l ajute.

„Mă rog la Dumnezeu să-i fie bine. Îi ţin pumnii”, a spus preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

„Să-l ajute Dumnezeu!”, i-a transmis, la rândul său, deputatul Viorel Hrebenciuc.

Vicepreşedintele PSD Rovana Plumb i-a transmis lui Năstase că este alături de el.

„Doresc din tot sufletul să se facă dreptate şi suntem alături de el. Cred că are mari emoţii”, a spus Rovana Plumb.

De asemenea, vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita i-a urat succes lui Năstase.

„Îi doresc mult succes şi Dumenzeu să-l ajute în continuare să facă faţă la toate aceste încercări”, a spus Nichita.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat că social-democraţii sunt alături de Năstase.

„Suntem alături de Adrian Năstase. Am fost în tot acest timp alături de domnia sa. Îi ţinem pumnii. Sunt momente foarte dificile, nu sunt foarte multe de comentat”, a spus Ivan.

Adrian Năstase află astăzi dacă se va întoarce după gratii. Completul de cinci judecători al Curţii Supreme este aşteptat să dea o sentinţă definitivă în dosarul „Zambaccian”, în care fostul premier a fost condamnat deja în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. 

În cazul în care magistraţii decid să păstreze sentinţa dată de prima instanţă, cei trei ani de închisoare cu suspendare primiţi de la completul de trei judecători al aceleiaşi instanţe se vor transforma automat în executare deoarece decizia vine după o altă condamnare recentă, cea din dosarul „Trofeul Calităţii”. 

De altfel, la ultimul termen al procesului, care a avut loc la finele anului trecut, procurorul prezent în sala de judecată a cerut instanţei condamnarea lui Năstase la închisoare cu executare. Tot atunci, fostul premier s-a arătat optimist în ceea ce priveşte verdictul final din acest dosar, considerând că miza acuzaţiilor şi scopul acestora au fost „pur politice”. 

„Sunt pregătit psihic pentru achitare, pentru că aşa mi s-ar părea normal. Celelalte variante nu am de ce să le iau în considerare, după ce i-am ascultat pe avocaţi mi-am dat seama cât de firavă este acuzarea”, a declarat Năstase în decembrie. 

Ieri într-o postare pe blogul personal acesta a scris despre curaj şi despre necunoscutele aduse de noul an. „Mâine va fi anunţată sentinţa în dosarul «Zambaccian»“. Dacă aş fi cinic, aş spune că pare a exista o legătură strânsă între justiţie şi sărbătorile religioase, mai ales în ceea ce priveşte Crăciunul – de rit vechi sau nou...”, arată Năstase.

Mită în bunuri pentru casele sale

Adrian Năstase este acuzat că, în calitate de premier, ar fi primit în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. 

În schimbul bunurilor, fostul premier i-ar fi menţinut în funcţie pe Ioan Păun, fostul consul general al României la Hong Kong, dar şi pe Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii. 

Procurorii au cerut pedepse cu executare 

De altfel, Jianu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare de prima instanţă a Curţii Supreme, dar la ultimul termen din dosar, procurorii anticorupţie au cerut majorarea pedepsei acesteia. De asemenea, acuzarea a cerut şi condamnarea soţilor Năstase la pedepse cu executare pentru şantaj şi luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită şi spălare de bani, soţia fostului premier primind după procesul pe fond tot trei ani cu suspendare. 

Dosarele fostului premier

Dosarul „Zambaccian“ este ultimul pe care Adrian Năstase îl mai are pe rol. Omul politic a fost deja achitat în dosarul „Mătuşa Tamara” şi a executat nouă luni de închisoare după ce a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Materiale pe aceeaşi temă:

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase îşi va primi sentinţa pe 6 ianuarie

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa îşi vor petrece Sărbătorile de Iarnă acasă. Curtea Supremă a amânat pentru 6 ianuarie pronunţarea în dosarul „Zambaccian”, în care aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorul a cerut astăzi pedepse cu executare în cazul soţilor Năstase, dar şi majorarea pedepsei Paulei Irina Jianu.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul „Zambaccian”. Judecătorii au stabilit un nou  termen al recursului pentru pentru 4 noiembrie

Adrian Năstase şi soţia au ajuns, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme unde a avut loc un nou termen din recursul în dosarul „Zambaccian”. Magistraţii ar fi trebuit s-o audieze pe soţia fostului premier, dar aceasta a cerut o amânare pe motiv că nu se simte bine. În acest dosar, în martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă

Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul Zambaccian: primul termen al recursului formulat de procurori se va judeca luni

Fostul premier Adrian Năstase, dar şi soţia sa, Dana Năstase, vor fi, luni, prezenţi în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru primul termen la recursul formulat de procurori în dosarul Zambaccian. Asta după ce judecătorii au hotărât pe 13 mai să amâne cazul până după vacanţa judecătorească.

Dosarul Zambaccian, amânat pentru 9 septembrie. Năstase a cerut un alt complet de judecată, dar a fost refuzat

Magistraţii Curţii Supreme au decis luni, amânarea pentru data de 9 septembrie 2013, judecarea recursului în Dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Cererile de abţinere formulate de trei judecătoare repartizate în dosarul Zambaccian, respinse la Curtea Supremă

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Curţii Supreme, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Instanţei Supreme.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună

Coşmarul lui Adrian Năstase încă nu s-a sfârşit

Un articol din Codul Penal ar putea spulbera planurile de libertate ale lui Adrian Năstase. Dacă nu se întâmplă o minune, singura lui salvare ar putea veni de unde se aşteaptă mai puţin: de la procurorii DNA.

Trei ani de închisoare şi pentru Dana Năstase, soţia fostului premier, în dosarul „Zambaccian‟

Soţia fostului prim-ministru, Daniela Năstase, a fost, de asemenea, condamnată la închisoare în dosarul „Zambaccian‟, în anul 2006.  Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de detenţie, dar cu suspendare.

Corlăţean, ministrul desemnat pentru Justiţie: “Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian”

Titus Corlăţean, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, a declarat, luni, în faţa parlamentarilor din comisiile juridice reunite, că referirea sa la arestarea procurorului care a făcut dosarul Zambaccian a fost o formulă inadecvată.

Năstase, achitat în dosarul Zambaccian pentru mită! Condamnat pentru şantaj!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa împotriva lui Adrian Năstase. Vezi întreaga decizie a instanţei, aşa cum a fost ea redactată de judecători!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite