VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc au fost audiaţi în această dimineaţă la DNA Braşov. FOTO: SIMONA SUCIU
Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc au fost audiaţi în această dimineaţă la DNA Braşov. FOTO: SIMONA SUCIU

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri la sedii ale unor firme, dar şi la instituţii publice din 3 judeţe într-un caz de corupţie privind retrocedarea a 90.000 de hectare de teren forestier. Printre suspecţi se numără avocaţi, judecători, dar şi parlamentarii Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc care sunt urmăriţi penal în acest caz pentru corupţie. În acest dosar vor fi audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia, aduşi la DNA Braşov miercuri seară.

UPDATE 00.30 Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ieşit de la DNA după aproximativ o oră. Cei doi nu au făcut declaraţii. Avocata acestora a spus că cei doi nu au nimic de ascuns şi că sunt la dispoziţia autorităţilor, dar nu a dorit să precizeze ce calitate au prinţul Paul şi prinţesa Lia în dosar.

UPDATE ORA 22.25 Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost aduşi la audieri la DNA Braşov, cu un Jeep, nu cu o dubă, aşa cum au fost aduse celelalte persoane în cursul zilei de astăzi. La intrare, prinţesa Lia a declarat că este normal să coopereze şi că orice cetăţean al României trebuie să se facă util. Locuinţa celor doi din Bucureşti a fost percheziţionată timp de mai multe ore. Există suspiciuni că prinţul ar fi cumpărat influenţă pentru a obţine un teren de 30.000 de metri pătraţi în Suceava, în localitatea Broşteni. Prinţul Paul nu a răspuns la nicio întrebare referitoare la acuzaţiile care i se aduc.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia la DNA Braşov. FOTOSimona Suciu

UPDATE ORA 21.45 Judecătorul Gabriel Uţă, din Covasna, a părăsit sediul DNA Braşov, după mai multe ore de audieri.

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie anunţat oficial că a început urmărirea penală pe numele celor trei parlamentari, dar şi pe numele directorului general al Romsilva.

Concret, procurorii îl acuză pe deputatul Viorel Hrebenciuc de trafic de influenţă, constituire de grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid.

Senatorul Ilie Sârbu este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid.

În timp ce deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat.

De asemenea, Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, este acuzat în acest dosar de abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

UPDATE ORA 19.00 Judecătoarea Roxana Adam, soţia lui Ioan Adam, a părăsit sediul DNA Braşov, după aproape patru ore de audieri.

UPDATE ORA 18.10 Judecătorul Ordog Lorand Andraş, din Covasna, a ieşit de la audieri. El nu a dorit să facă declaraţii.

UPDATE Viorel Hrebenciuc a declarat la ieşirea din sediul DNA Braşov că i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de inculpat, adăugând că dosarul are legătură cu fapte de corupţie.

De asemenea, deputatul a precizat că este acuzat de mai multe infracţiuni, dar nu a dorit să facă referire la vreuna dintre ele.

El a subliniat însă că nu a intervenit pentru a obţine vreun teren. 

Viorel Hrebenciuc a fost dus în această dimineaţă la DNA Braşov, cu o maşină a Jandarmeriei el spunând la intrarea în sediul Parchetului că nu ştie în ce calitate a fost chemat.

UPDATE Soţia lui Ioan Adam, Roxana Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov a fost dusă la audieri. Ea a fost ridicată de anchetatori de la Tribunalul din Braşov.

Avocatul Adrian Rusu, asociatul lui Ioan Adam şi nepot al acestuia, este cel care a venit să o reprezinte la audieri pe Roxana Adam.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, Viorel Hrebenciuc ar fi intervenit pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure. În acest sens, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu care ar fi avut „foarte mare influenţă asupra directorului”.

hrebenciuc audieri

Înainte să ia legătura cu Crăciunescu, Hrebenciuc obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău,Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău,  pe care l-ar fi convins să nu mai apere intersele instituţiei. 

Anchetatorii precizează că, după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedrare, funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire la Tribunalul Covasna deoarece s-ar fi dat mai mult decât se ceruse.

De asemenea, potrivit unor convorbiri telefonice purtate între Ioan Adam, Dan  Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, cei trei ar fi menţionat de mai multe ori numele lui Constantin Dorian Pocovnicu, actualul prefect al judeţului Bacău şi preşedinte al Comisiei de fond funciar Bacău. 

Sursele citate mai precizează că Viorel Hreneciuc ar fi discutat problema retrocedării suprafeţelor de pădure cu Paltin Gheorghe Strurdza, cu Dan Bengescu şi cu Ioan Adam.

Astfel, în urma unei discuţii din septembrie anul trecut, purtată cu Bengescu, parlamentarul i-ar fi explicat acestuia că directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, va fi chemat la Bucureşti, pentru a fi „instruit" cum să procedeze în privinţa demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna care în revizuire au dispus restituirea în natură a celor 43.277 ha pădure. 

Pentru a-l asigura pe Ioan Adam că totul va merge bine, Viorel Hrebenciuc îi transmite că „suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!" precum şi că „sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi.  O să vezi.", arată procurorii.

Mai mult, anchetatorii arată că în urma unei întâlniri dintre Hrebenciuc şi Bengescu, care a avut loc în august 2014, deputatul ar fi afirmat că trebuie să vorbească cu Ilie Sârbu pentru a-l „călca pe cap” pe Crăciunescu, înţelegându-se că acesta intenţiona să „măsuri drastice” faţă de directorul RNP ROMSILVA dacă nu va respecta sarcinile transmise şi va mai face apărări în instanţă deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuţiilor de serviciu, manifestându-şi intenţia de a-i oferi acestuia drept „donaţie” o suprafaţă din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o. 

În acest dosar vor fi audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia.

De altfel, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă de poliţişti şi procurori.

Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, „au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion", spun anchetatorii.

Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Un prim obiectiv al celor doi, potrivit surselor citate, l-ar fi reprezentat reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare situat pe raza oraşului Broşteni, judeţul Suceava. Astfel, aceştia ar fi făcut demersuri şi au încercat „să capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni, să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul-Philippe”.

Judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna au fost audiaţi şi ei la DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat arestarea preventivă a celor trei judecători suspectaţi în aceast dosar. 

„În şedinţa din data de 13 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor  Anca Roxana Adam , judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Andraş Lorand Ordog şi Gabriel Uţă, judecători în cadrul Tribunalului Covasna”, arată CSM într-un comunicat de presă. Totodată, Secţia a încuviinţat percheziţionarea locului de muncă al judecătoarei Roxana Adam, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă în cazul judecătorilor Lorand Ordog şi Gabriel Uţă.

UPDATE De asemenea, a fost audiat şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sîrbu. La ieşirea din sediul DNA Braşov el le-a spus jurnaliştilor că nu a fost audiat. Acesta a refuzat să facă alte declaraţii. Ilie Sârbu este urmărit penal de procurorii anticorupţie în acest dosar, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE 10.37. Şi deputatul PSD Ioan Adam a fost audiat la DNA Braşov. La ieşirea din instituţie a făcut o declaraţie scurtă şi le-a spus ziariştilor să nu se grăbească. Ioan Dam este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi şi profesori de drept din Braşov. El deţine mai multe terenuri şi case potrivit declaraţiei de avere din 2014.

Nici avocatului lui Ioan Adam nu a dat detalii despre dosar. „Declaraţia noastră atât e: Probleme profesionale confidenţiale. La orice întrebare adresaţi, răspunsul va fi acelaşi: Probleme profesionale confidenţiale”, a spus avocatul lui Ioan Adam.

Ioan Adam a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1982. În perioada 1983 - 1994, el a fost judecător la Judecătoria Braşov, între 1990 şi 1994 a fost preşedinte al Judecătoriei Braşov, iar între 1994 - 1995 a fost judecător la Tribunalul Braşov. Din 1995, el este avocat în Baroul Braşov, fondator al S.C.P.A. Adam şi Rusu - Braşov. De asemenea, din anul 2002 Ioan Adam este profesor universitar doctor la Universitatea Transilvania din Braşov. În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Braşov, fiind membru al Comisiei Juridice. Deputatul PSD este căsătorit cu Roxana Adam care  este judecător la Tribunalul Braşov din anul 2006, fiind preşedinta Secţiei comerciale şi de contencios administrativ. Anterior, în perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecător la Judecătoria Braşov.

Pe lângă deputatul Ioan Adam şi soţia sa în dosar mai sunt vizaţi, doi magistraţi de la Tribunalul Covasna şi un avocat din acelaşi judeţ.

UPDATE Percheziţii au loc şi la Direcţia Silvică Bacău. Retrocedările ar fi fost făcute în ultimii cinci ani prin deciziile judecătorilor de la Tribunalul din Braşov şi Covasna.

Au loc percheziţii şi la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău. Anchetatorii percheziţionează şi biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Braşov au în anchetă un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol.

„În cursul dimineţii de 15 octombrie 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 25 locaţii situate în jud. Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, din care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“, se arată într-un comunicat al DNA.

Ioan Adam

Sunt vizaţi trei judecători de la tribunalele Braşov şi Covasna, dar şi doi avocaţi, pentru retrocedarea ilegală a unor păduri şi terenuri agricole.

În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam. Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Peste 43.000 de hectare, retrocedate unei persoane care ceruse doar 23.000

Peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solictase doar 23.000 de hectare, se arată în documente ale anchetatorilor din dosarul în care apar şi numele senatorului Ilie Sârbu şi cel al deputatului Viorel Hrebenciuc.

Procurorii anticorupţie detaliază, în documente din dosarul retrocedărilor, cazul unor suprafeţe de teren - foste moşii deţinute în 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci în proprietate patru moşii: Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Agăş. După decesul său, moşiile au revenit celor patru copii ai săi, care au fost deposedaţi de acestea în 1945.

"Calitatea de proprietar deposedat de pădure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta şi Neculai). În niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se găseşte măcar un singur act de natură să contrazică afirmaţia de mai sus, din care să reiasă că Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier în anul 1945", se menţionează în documentele citate.

Cu toate astea, în 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, prin care, în calitate de moştenitor acceptant tacit al succesiunii defuncţilor Maria Mavrocordat (bunică), Dimitrie N. Ghica (străbunic) şi Nicolae D. Ghica (faţă de care ar fi strănepot de soră), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat în judeţul Bacău, care includea şi moşiile lui Nicolae D. Ghica.

Solicitarea a fost respinsă, însă Elie Vlad Sturdza nu a renunţat. Un an mai târziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent şi moştenitor al său, a contestat decizia comisiei şi "a formulat cerere de reconstituire în natură a terenurilor forestiere preluate de stat în mod abuziv de la autorul său Nicolae D. Ghica, decedat în anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere" respective, după cum arată anchetatorii, în aceleaşi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de această dată, astfel că, la 15 iunie 2006, a făcut plângere la Judecătoria Oneşti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerând, în plus faţă de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna băcăuană Dofteana.

Instanţa a respins cererea lui Sturdza, motivând că aceasta nu este susţinută cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacău, tot fără succes. În aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecătoria Sfântu Gheorghe, care a fost, şi ea, respinsă. A urmat un nou recurs, la care, în iunie 2010, judecătorii Gabriel Uţă, Lorand Ordog şi Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecătoria Sfântu Gheorghe a respins, din nou, acţiunea lui Sturdza, acesta a făcut o nouă cerere de reviziuire, care a fost admisă, la Tribunalul Covansa, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uţă şí Maria Velican.

Potrivit documentelor din dosarul retrocedărilor, magistraţii au dispus atunci "admiterea recursului şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier şi 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru pădurile Dofteana şi Beleghet, deşi la judecarea revizuirii în fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha", renunţând la Dofteana şi Beleghet.

Ulterior, Direcţia Silvică Bacău a formulat o cerere de reviziuire a deciziei Tribunalui Covasna, moment în care, potrivit documentelor de la dosar, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Dan Costin Bengescu a insistat "să-i determine pe reprezentanţii Romsilva să nu mai facă apărări, pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite