Zeci de mii de militari care au luptat în afara ţării vor primi indemnizaţii lunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În teatrele de operaţii militarii români din Forţele Speciale luptă alături de colegii aliaţi FOTO Staff Sgt. Elizabeth Pena/ 352nd Special Operations Wing Public Affairs
În teatrele de operaţii militarii români din Forţele Speciale luptă alături de colegii aliaţi FOTO Staff Sgt. Elizabeth Pena/ 352nd Special Operations Wing Public Affairs

Veteranii din teatrele de operaţii vor beneficia începând cu luna februarie de o serie de drepturi băneşti, iar sumele sunt deja bugetate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru anul 2021.

Conform legii pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului ţării, „veteran din teatrele de operaţii” poate fi considerat „personalul care a participat, cel puţin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare, misiuni şi operaţii desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni”. În plus, conform legii, răniţilor, militarilor invalizi, civililor invalizi sau personalului participant care a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice li se atribuie calitatea de „veteran din teatrele de operaţii”, indiferent de durata participării în respectivul teatru de operaţii.

Conform legii, veteranii care nu au avut de suferit fizic sau psihic în misiuni din teatrul de operaţii vor beneficia de „o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru personalul în activitate”. Mai mult, veteranii au dreptul la o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

Indemnizaţiile răniţilor

Apoi, cei care au avut de suferit în urma misiunilor vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară în funcţie de gradul de invaliditate dobândit. Astfel, două câştiguri salariale medii brute vor fi achitate către militarii cu gradul I de invaliditate. Cei cu gradul II de invaliditate vor primi 1,5 câştiguri salariale medii brute, iar cei cu gradul III de invaliditate vor încasa în cont un câştig salarial mediu brut. În plus, cei încadraţi în gradul I de invaliditate vor beneficia şi de o indemnizaţie lunară pentru însoţitor, egală cu câştigul salarial mediu brut.

Conform unor surse militare, aproximativ 30.000 de militari români vor beneficia, după model NATO, de astfel de indemnizaţii. Este vorba de militari români care după ’90 au luptat în 37 de misiuni externe în diverse teatre de operaţii ca Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Somalia, Angola, Liberia, Etiopia sau Liberia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite