Zeci de mii de euro, pe apa sâmbetei la Spitalul Judeţean Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce bolnavii din Spitalul Judeţean Bacău suferă de frig în saloane, investiţii de 160.000 de dolari zac nefolosite în curtea instituţiei, din motive de?integrare europeană. Acum doi

În timp ce bolnavii din Spitalul Judeţean Bacău suferă de frig în saloane, investiţii de 160.000 de dolari zac nefolosite în curtea instituţiei, din motive de?integrare europeană. Acum doi ani, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat pentru spital un incinerator ecologic, corespunzător normelor europene, care a înlocuit vechiul crematoriu, extrem de poluant.
Incineratorul a costat aproximativ 40.000 de euro, dar a funcţionat doar până la 31 decembrie 2005, când a fost închis. Cauza măsurii a fost una care ţine de integrarea României în Uniunea Europeană. În Capitolul 22 al Tratatului de aderare, privind protecţia mediului, Ministerul Sănătăţii a acceptat ca incineratoarele spitalelor să fie amplasate la minimum 500 de metri distanţă de zonele rezidenţiale. Cum incineratorul a fost instalat, cu toate aprobările de rigoare, în incinta spitalului, iar spitalul se află în zona centrală a oraşului, condiţia nu este respectată. Grăbiţi, cei de la minister au acceptat şi un program etapizat de închidere a crematoriilor spitalelor. Întregul lanţ de măsuri este catalogat drept aberant de conducerea spitalului băcăuan. "Este o aberaţie, altfel nu o pot numi. Ministerul ne-a obligat pe noi să închidem incineratorul care corespunde normelor europene privind protecţia mediului şi le lasă pe altele, cum este cel de la Buhuşi, să funcţioneze până în 2008, deşi sunt poluatoare. Al nostru era ultraperformant, iar acum suntem obligaţi să transportăm deşeurile la Rădăuţi, în judeţul Suceava, unde plătim 0,7 euro pe kilogram", declară doctorul Leonard Roşu, directorul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău. Povestea incredibilă a incineratorului de 40.000 de euro închis sub lacăt nu se opreşte însă aici. Ca şi cum sănătatea ar dispune de prea mulţi bani, autorităţile au continuat seria gafelor pe bani grei. Aceasta, în timp ce spitalul nu are bani să asigure nici măcar încălzirea pentru toate secţiile. "În vara anului trecut am primit, tot de la minister, un aparat de neutralizare a deşeurilor, în valoare de 120.000 de dolari. Este un fel de cuptor cu microunde care nu poate prelucra deşeurile biologice rezultate, de exemplu, de la chirurgie, precum membre amputate. Face o sterilizare termică, la 150 grade Celsius, nimic altceva, înainte ca seringile sau acele să fie aruncate la gunoi, lucru mult mai riscant decât varianta incineratorului. Nu avem ce face cu aparatul, chiar dacă e foarte scump", mai spune directorul Roşu. La 1 ianuarie 2006, spitalul a închis incineratorul, dar şi neutralizatorul, iar în acest an va cheltui cel puţin câteva sute de milioane de lei ca să distrugă deşeurile biologice la 300 de kilometri distanţă. Unitatea sanitară nu poate să vândă incineratorul, deoarece acesta este, practic, o întreagă clădire, iar despre o mutare nici nu poate fi vorba în condiţiile date. Conducerea spitalului judeţean consideră că eroarea aparţine Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, care au acceptat o condiţie de ordin teoretic fără să analizeze situaţia concretă de la spitalele din România.

Conform celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău, incineratoul care a fos închis funcţiona fără să polueze şi fără să prezinte vreun pericol pentru mediul înconjurător. În acest timp, spitalul băcăuan nu are bani nici măcar pentru un aparat radiologic necesar secţiei Ortopedie sau pentru reabilitarea unor clădiri care arată ca după bombardament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite