Zece soldaţi ONU, ucişi de Al-Qaida în Mali. Militarii români plecă în misiune în ţara africană în această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece soldaţi ONU din Ciad au fost ucişi, iar alţi 25 au fost răniţi în urma unui atac armat comis duminică în apropierea unei localităţi din nordul statului Mali, a informat misiunea ONU din regiune (MINUSMA). Este vorba de teatrul de operaţii în care, din acest an, vor intra şi militarii români care îi vor  schimba pe cei canadieni aflaţi la cea de-a doua rotaţie în periculoasa ţară africană.

Canadienii au acolo 250 de militari care deservesc opt elicoptere şi urmează să se repatrieze în luna iulie. 

Conform unor surse, militarii români vor pleca în Africa dotaţi, printre altele, cu elicoptere de evacuare Medevac. ONU consideră că elicopterele sunt esenţiale pentru misiunea din Mali, având în vedere ameninţarea dispozitivelor explozive improvizate şi a pericolului venit din partea jihadiştilor şi alte facţiuni armate din ţară. 

Militarii români ar putea trimite în Mali două sau trei elicoptere IAR 330M - variantă cu avionica modernizată, cu echipamente similare versiunii SOCAT, dar fără armamentul şi senzorii specifici. 

Aceste elicoptere sunt dotate special pentru misiuni de evacuare medicală Medevac. Pentru protecţie, în misiuni, aeronavele Medevac  vor fi însoţite de alte aparate. Este vorba de aparate  IAR 330 Puma SOCAT, elicoptere de atac,  specializate în misiuni antitanc sau de atac la sol. 

Mai periculos decât Afganistanul

După atacul de duminică, identitatea atacatorilor nu este cunoscută, dar se presupune că aceştia sunt afiliaţi Al-Qaida prin gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimeen.  Naţiunile Unite au informat că soldaţii au împiedicat atacul, însă alţi 25 de soldaţi au fost răniţi.

În prezent, Mali este oarecum la cheremul grupurilor islamiste care sunt tot timpul în alertă pentru a pune la punct atacuri teroriste sau răpiri. Cu acestea se bat, în prezent forţele ONU şi militarii francezi. Există chiar specialişti care consideră Mali o ţară mai periculoasă decât Afganistanul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite