Zece membri ai CNA, prezenţi în instanţă pentru cazul „Sorina”. Avocat: Dezinformarea „pe sticlă”, ameninţare la siguranţa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona şi Gabriel Săcărin vor să cheme în judecată CNA după „scandalul Sorina” Imagine: Adevărul
Ramona şi Gabriel Săcărin vor să cheme în judecată CNA după „scandalul Sorina” Imagine: Adevărul

Şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) Monica Gubernat precum şi alţi 9 membri ai Consiliului au răspuns „prezent”, luni, în faţa judecătorului, în procersul penal deschis de soţii Ramona şi Gabriel Săcărin, care îi acuză de complicitate la infracţiunea de răspândire de informaţii false.

„Nu putem permite ca dezinformarea să se propage o lună sau două, iar după aceea să spunem că CNA s-a autosesizat. CNA avea obligaţia de a se autosesiza prompt şi de a acţiona eficient. (Televiziunile – n.r.) nu au fost sancţionate prompt şi au continuat aşa şi cu dosarul Caracal şi în cazul coronavirusului. Discută în contiunare fără probe!”, a arătat în instanţă avocata soţilor Săcărin.

Ramona şi Gabriel Săcărin au intrat în atenţia opiniei publice în iunie 2019, odată cu scandalul legat de adopţia fetiţei din Baia de Aramă.

Soţii Săcărin, care au adoptat-o pe Sorina, cer procurorilor DNA să deschidă o anchetă în cazul a zece membri ai CNA pentru abuz în serviciu şi complicitate la comunicare de informaţii false.

La parchet, plângerea a fost respinsă, iar în prezent Ramona şi Gabriel Săcărin au contastat soluţia la Curtea de Apel Bucureşti.

Patru televiziuni, vizate de plângere

Este vorba despre o plângere prin care familia Săcărin cerea CNA să retragă licenţele autodivizuale ale societăţilor care deţin televiziunile Antena 3, România TV, Realitatea TV şi B1 TV şi amendarea celor patru televiziuni cu câte 600.000 de lei.

În sala de judecată, avocata soţilor Săcărin a arătat că plângerea nu a fost cu adevărat analizată de către procuror. „Soluţia de clasare se bazează doar pe opinia magistratului faţă de pasivitatea membrilor CNA, care a condus la această dezinformare în masă. Este vorba de infracţiunea de complicitate la răspândirea de informaţii false. (…) Această dezinformare în masă a influenţat alegeri prezindenţiale. Minciuna – spusă de suficient de multe ori – devine adevăr, fapt care pune în pericol siguranţa naţională”, a arătat avocata familiei Săcărin.

Unul dintre membrii CNA prezenţi în sala de judecată a declarant în faţa completului că instituţia la care lucrează  nu are control asupra subiectelor, că acţionează post-difuzare şi că s-au autosesizat cu privire la scandalul „Sorina”.

„Această dezinformare s-a produs în perioada 21 iunie -20 iulie. Când s-au sesizat? După o lună, în august, la prima şedinţă! Dezinformarea în masă este un pericol pentru siguranţa naţională. CAN nu trebuie să aştepte 2-3 luni, după difuzare. Considerăm că pasivitatea de care a dat dovadă CNA trebuie cercetată”, a mai spus avocata familiei Săcărin.

În luna iunie, „Cazul Sorina“ a ţinut prima pagină a ziarelor şi a fost dezbătut pe larg pe micile ecrane, după ce fetiţa în vârstă de 8 ani, ţinută ilegal de familia de asistenţi maternali din Baia de Aramă deşi exista o hotărâre definitivă privind adopţia, a fost preluată brutal, acţiunea procuroarei fiind filmată de familie şi difuzată de toate televiziunile.

Au urmat plângeri penale de tot felul, controale la instituţiile implicate în procesul de adopţie şi mai multe procese pe rol, unele în scopul de a-i împiedica pe soţii Gabriel şi Ramona Săcărin să-şi ducă fata adoptată în SUA, acolo unde locuiesc.

„Serialul“ a luat sfârşit pe 21 iulie, când o instanţă, Judecătoria Slatina, s-a pronunţat cu privire la cererea procurorului general de emitere a ordonanţei privind interzicerea părăsirii ţării şi a respins această cerere, astfel că Sorina a plecat împreună cu părinţii săi în America. Au rămas în schimb pe rol mai multe procese, în care familia Săcărin este reprezentată de avocaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite