Zavisa Zurz la „Mediateca Românilor din Timoc”: Se spune că prietenii României sunt Serbia şi Marea Neagră, dar eu vă asigur că aţi rămas cu Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, Zavişa Zurz, a declarat marţi la evenimentul „Mediateca Românilor din Timoc” că demult Serbia nu mai este prietenul României.

“Dacă aici se spune că marii prieteni ai poporului român sunt Serbia şi Marea Neagră, eu vă asigur că dumneavoastră aţi rămas doar cu Marea Neagră”, a afirmat Zavisa Zurz, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Românilor Vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, care a accentuat asupra procesului de asimilare forţată şi deznaţionalizare la care au fost şi sunt supuşi din partea statului sârb românii timoceni, potrivit Romania Global News.

Zurz a subliniat că “marea problemă este că asimilarea nu este oprită nici astăzi”, “singura instituţie românească din Valea Timocului fiind Biserica Ortodoxă Română”.

“Statul sârb a falsificat abecedarul, introducând o aşa zisă limbă vlahă” a declarat Zurz subliniind că Episcopul sârb din Timoc, în complicitate cu autorităţile, a cerut în mod explicit să fie dărâmată Biserica Românească de la Malainiţa, biserică ridicată cu mari eforturi de către comunitatea de români timoceni, cu sprijinul părintelui Boian şi a statului român.

“N-avem şcoli şi dacă o să auziţi că în Valea Timocului sunt deschise şcoli, este iar o strategie a statului sârb, care încurajează învăţământul într-o aşa-zisă limbă vlahă, şi nu în limba română literară”, a spus Zavisa Zurz.

El a susţinut că după vizita premierului Victor Ponta, care l-a întâlnit pe premierul sârb şi a primit asigurări că lucrurile se vor schimba, ca şi după întâlnirile preşedintelui Traian Băsescu, “nu s-a schimbat nimic”.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului „Mediateca Românilor din Timoc” a fost organizată marţi de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale. Evenimentul a avut loc în Aula Universităţii Naţionale de Apărare, transmite Romanian Global News.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite