Zăpadă după vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Derdeluşul de la baza pârtiei Clăbucet din Predeal a fost luat cu asalt, ieri, de copii şi  de adulţi
Derdeluşul de la baza pârtiei Clăbucet din Predeal a fost luat cu asalt, ieri, de copii şi de adulţi

La munte a început să ningă ca-n poveşti la scurt timp după Revelion. În staţiunile de pe Valea Prahovei şi în cele din Valea Jiului stratul de zăpadă de pe pârtii este perfect pentru schi, snowboard sau săniuţă.

Pe pârtia Clăbucet din Predeal startul sezonului la schi s-a dat la 30 decembrie. Dar s-a întrerupt, practic, în ziua următoare, pentru că ploaia şi temperaturile ridicate au topit zăpada. Duminică a nins, stratul de nea are în jur de 20 de centimetri, iar tunurile de zăpadă funcţionează la capacitate maximă.

„Acum este cea mai bună zăpadă din acest sezon. Pârtia este în stare excelentă", a spus Ion Lăzăroiu, de la instalaţia de telescaun de la pârtia Clăbucet. Ieri, au fost pe pârtie de trei ori mai mulţi turişti decât în weekend.

„Astăzi (marţi - n.r.), până la ora 15.00, 6.500 de schiori au folosit telescaunul, faţă de maxim 2.000 câţi au fost la sfârşitul săptămânii trecute", a afirmat Lăzăroiu.

În Poiana Braşov, pârtiile sunt pline de schiori români, dar şi de străini. „În Postăvarul se poate schia doar pe pârtia Sulinar, unde stratul de zăpadă este de 60 de centimetri. Sunt foarte mulţi turişi, în special englezi şi ruşi, dar sunt şi schiori români", a explicat Emil Fărcăşan, coordonatorul unei şcoli de monitori de schi din Poiana Braşov.

Reduceri la cazare pe Valea Prahovei

Zăpada este foarte bună şi pe pârtiile de pe Valea Prahovei. Chiar dacă stratul nu depăşeşte 20 de centimetri, în Valea Dorului sau pe Drumul de Vară din Sinaia se poate schia în condiţii excelente. La fel şi pe pârtia Kalinderu, din Buşteni, unde stratul este tot de 20 de centimetri.

În plus, proprietarii de hoteluri şi pensiuni de aici au redus substanţial tarifele la cazare. „Preţurile cazării sunt cu 20% mai mici decât de Revelion", a spus Dumitru Sbârnoiu, administratorul unei pensiuni din Sinaia.

În cele două staţiuni de schi din Valea Jiului, Straja şi Parâng, stratul de zăpadă depăşeşte 30 de centimetri şi, pentru prima dată în acest sezon, se schiază în condiţii acceptabile.

În Straja funcţionează toate instalaţiile de transport, însă lipsesc schiorii. Cabanierii din Straja sunt optimişti şi speră că la sfârşitul săptămânii, dacă va continua să ningă, pe pârtii vor fi 5.000 de pasionaţi ai sporturilor de iarnă, nu doar câteva sute cât sunt acum.
În Staţiunea Parâng de lângă Petroşani zăpada măsoară circa 25 de centimetri şi se poate schia pe pârtia de sub telescaun, întrucât celelalte nu au fost amenajate. Preferata celor câtorva zeci de turişti este însă pârtia de sanie.

În zona montană Rânca, din judeţul Gorj, nu se mai poate schia de astăzi, pentru că stratul de zăpadă este foarte subţire. „Zăpada este foarte mică şi se topeşte", a spus Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj.

Risc maxim de avalanşă

În Munţii Făgăraş a nins din plin în ultimele zile, dar zăpada nu aduce prilej de bucurie schiorilor. „Riscul declanşării de avalanşe în Munţii Făgăraş este de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci.

Pentru prevenirea accidentelor montane, Salvamont Sibiu le solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele superioare cabanelor din nord şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă", a explicat Adrian David, şef serviciu Salvamont Sibiu. Dragoş Popescu

Dă lecţii de schi de peste 40 de ani

Aron Borbath (foto) are 72 de ani şi este cel mai vechi instructor din Poiana Braşov. A început să schieze de la şase ani, iar în 1967 s-a angajat ca monitor în Poiana Braşov. „În acel an se înfiinţase Şcoala Naţională de Schi, dedicată exclusiv străinilor. Eu ştiam franceză şi am fost selectat", îşi aminteşte Borbath.

No title

Schiul l-a ajutat să-şi găsească şi viitoarea soţie. „Am fost trei zile la schi, la Bâlea, alături de fata care apoi mi-a devenit soţie. Mi-a spus că au fost cele mai frumoase zile din viaţa ei şi am decis să ne căsătorim, chiar dacă eu aveam 52 de ani, iar ea era cu 23 de ani mai tânără", povesteşte bărbatul.

A rămas singurul monitor din „vechea gardă", colegii săi preferând să-şi deschidă diverse afaceri. „Şi eu puteam face ceva privat şi să devin milionar, dar nu am dorit. Schiul este pasiunea mea cea mai de preţ. În ciuda vârstei, încă mă simt în formă şi nu am probleme de sănătate", spune Borbath.

Bătrânul este nemulţumit că autorităţile nu au investit pentru a aduce pârtiile la standardul celor de peste hotare.

„Nu este normal ca în Poiană să avem o singură pârtie dotată cu tunuri de zăpadă. În Austria funcţionează instalaţiile chiar şi când ninge, pentru ca stratul de zăpadă să se menţină mult timp. Interesul este să vină mulţi turişti, deoarece din asta trăiesc ei", afirmă instructorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite