Washingtonul a decis să folosească baza aeriană de la Constanţa pentru a-şi retrage trupele din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia de la Washington este de acord ca soldaţii americani să tranziteze România. FOTO: Adevarul
Administraţia de la Washington este de acord ca soldaţii americani să tranziteze România. FOTO: Adevarul

Administraţia de la Washington este de acord ca soldaţii americani să tranziteze România, prin baza aeriană „Mihail Kogalniceanu“, din Constanţa, la retragerea lor din Afganistan, au anunţat, vineri seară, surse oficiale, citate de BBC.

Acordul a fost încheiat în cadrul discuţiilor bilaterale purtate la Pentagon între secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi ministrul român al Apărării, Mircea Duşa. Acest acord va permite Statelor Unite ale Americii să comute operaţiunile de zbor pentru România, după ce autorizaţia de folosire a bazei Manas, din Kârgâzstan, va expira în iulie 2014.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, a spus că Chuck Hagel „laudă acest acord, care este deosebit de important pentru Statele Unite ale Americii în vederea comutării operaţiunilor militare de la Manas“.

„Secretarul Hagel a evidenţiat acest acord drept dovadă angajamentului ferm pe care România l-a făcut Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) “, a declarat, pentru BBC, George Little.

Washingtonul intenţionează să retragă cea mai mare parte din trupele sale combatante, circa 52.000 de militari, din Afganistan până la sfărşitul anului 2014.

De asemenea, Statele Unite doresc să păstreze o forţă militară mai redusă în Afganistan după expirarea termenului limită, însă în momentul de faţă sunt negociate mai multe detalii cheie cu guvernul de la Kabul.

Cu toate acestea, detaliile acordului nu au fost făcute publice.

În iunie, Parlamentul Kârgâzstanului a votat pentru încheierea contractului de tranzit al forţelor armate SUA în Manas, în iulie 2014. Washingtonul a plătit circa 60 de milioane de dolari, în fiecare an, pentru a închiria această bază, care a fost în funcţiune din 2001.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite