Washington Examiner: În baza Erbil, care a fost atacată cu rachete de iranieni, se aflau şi militari români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia împotriva ISIS foloseşte şi Baza Erbil ca punct de plecare în misiuni  FOTO  US ARMY / Lt. Alison Carr
Coaliţia împotriva ISIS foloseşte şi Baza Erbil ca punct de plecare în misiuni  FOTO  US ARMY / Lt. Alison Carr

În baza aeriană Erbil una dintre cele două unităţi irakiene atacate de Iran în noaptea de marţi cu peste o duzină de rachete balistice s-ar fi aflat militari din SUA, Regatul Unit, Franţa, Italia şi România, susţine publicaţia americană Washington Examiner.

Atacul iranian a fost neaşteptat şi haotic, a declarat un ofiţer european pentru Washington Examiner. „Ne aşteptam la atacuri, dar nu ne aşteptăm să vină atunci”, a declarat ofiţerul. „Când s-a întâmplat, ne-a luat prin surprindere”. 

La declanşarea semnalului de alarmă tot personalul din bază a fugit imediat să se adăpostească. „Cei mai mulţi au avut timp să ajungă în buncăre”, a declarat un american. „Toţi cei pe care-i cunosc eu au reuşit. Am stat câteva ore în ele Până la sosirea zorilor oamenii din bază ştiau deja că toată lumea supravieţuise şi că pagubele materiale erau minore”, a precizat militarul american. 

Reamintim că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat recent că pentru asigurarea siguranţei personalului, militarii români care erau în misiune în Irak vor fi relocaţi temporar într-o altă bază a coaliţiei. 

"Misiunile militarilor români se axau pe activităţi de pregătire şi formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării şi din alte instituţii responsabile pentru reformarea sectorului de securitate şi creşterea capacităţii operaţionale a Forţelor Armate ale Republicii Irak", arăta MApN într-un comunicat.

Decizia României este în deplină concordanţă cu poziţia aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, şi, în funcţie de evoluţia situaţiei din zonă, militarii români sunt pregătiţi să îşi reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internaţional, atât în format aliat, cât şi alături de partenerii din cadrul Coaliţiei Globale anti-ISIS, peciza MApN. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite